Dnes Prague Edition

Rozhovor s vítězem voleb

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Hned den po volebním vítězství se šéf hnutí ANO Andrej Babiš setkal s komunisty, Starosty, sociálními demokraty i ekonomem Janem Švejnarem. „Žádné jednání o koalici ale zatím nevedeme, bavíme se o uspořádání ve Sněmovně,“tvrdí Babiš.

Přestože mu hned během vítězné sobotní noci představit­elé většiny stran vzkázali, že s ním jako s obviněným člověkem jít do vlády nechtějí, Babiš doufá, že se emoce uklidní. A že sestaví vládu spíše o menším počtu koaličních partnerů.

Je den poté, co jste vyhrál volby s největším rozdílem v historii samostatné­ho Česka. Jak jste to oslavil?

Neslavil jsem, neměl jsem čas slavit. Přišel jsem domů ve dvě ráno a našel jsem pět tisíc esemesek a mailů, tak jsem se snažil na některé odpovídat.

Takže už od rána jednáte o příští koalici?

Ráno už jsme jednali s komunisty, kteří měli čas, a ještě máme schůzky se Starosty a s ČSSD. Ale nejsou to jednání o koalici, je to o uspořádání ve Sněmovně.

A taky jste se viděl s Janem Švejnarem. Proč?

Protože se setkáváme pravidelně, ale bohužel na to teď nějakou chvíli nebyl čas. Je to dobrý ekonom, probírali jsme vzdělávání, školství, vědu a výzkum, jak to řešit a neřešit.

Před volbami jste řekl, že byste chtěl sestavit vládu odborníků. Takže by v ní mohl sedět i Švejnar?

Považuji ho za renomované­ho ekonoma, který má zajímavé názory. Ale do vlády ho určitě lákat nebudu.

Kdo se vám v tuto chvíli jeví jako nejvhodněj­ší koaliční partner?

Nechci to teď vůbec řešit. Ale samozřejmě, čím méně partnerů, tím ta vláda může být efektivněj­ší. Hlavně, aby to byli lidi, kteří budou chtít mít skutečně výsledky a nedělat politiku.

Ve vašem štábu mi několik vlivných lidí řeklo, že by se jim zamlouvala vláda s ODS, měli byste většinu a až na EET se shodnete v mnoha bodech programu. Líbila by se vám koalice s ODS?

Samozřejmě, že ODS by mohla být partner. Uvidíme, co budou říkat na jednáních. Zatím nám přes média posílají dost zvláštní vzkazy.

A divíte se? Kandidát na premiéra s trestním obviněním na krku...

Vždyť celé to někdo zorganizov­al, abych byl obviněný na základě vymyšlenýc­h věcí. Ostatní strany by měly ctít presumpci neviny. Mě překvapuje, že rétorika politiků je pořád stejná. Slyšel jsem, že se zase chystají nějaké obstrukce a demonstrac­e o ohrožení demokracie, čtu ty nesmyslné zahraniční komentáře o ohrožení demokracie. Je neuvěřitel­né, jak jsou někteří novináři hloupí. V Polsku říkají, že mám nějaké vazby na Rusko. Nemám! Vždycky jsem jasně říkal, že jsme proevropšt­í a že chceme Evropu měnit k lepšímu. Že se Evropa musí reformovat a je to na úrovni Evropské rady.

Ony ty obavy můžou pramenit i z toho, že jste před volbami říkal, že rozhodně nechcete jít do koalice s SPD a KSČM, které jsou vnímány jako protievrop­ské strany. Ale už v sobotu jste přiznal, že jste oslovil i je.

Ježíši Kriste, pane redaktore, zkuste poslouchat, co vám říkám. Oslovil jsem všechny strany, abych s nimi jednal o uspořádání ve Sněmovně. Neoslovil jsem zatím nikoho, abych s ním dělal vládu. A zrovna s KSČM a SPD ve vládě určitě být nechceme. To jsme říkali, tak to bylo, je a tak to i bude.

Vraťme se tedy k možné koalici s ODS. Slyšel jsem, že dost lidí v té straně by do toho šlo. Ale Petr Fiala je jasně proti. Budete mu klást na srdce, aby trochu ubral ze své rétoriky?

Nebudu mu nic klást na srdce. Pozvali jsme ho s jeho lidmi, máme domluvenou schůzku a uvidíme, co nám řeknou.

Má ODS ke koalici nejblíž?

To nevím. Budeme jednat s každým a uvidíme, co nám řeknou.

Před volbami jste říkal, že se vám dobře spolupracu­je s Jiřím Čunkem a Martinem Půtou. Je možné, že jim nabídnete nějaké vládní pozice, abyste si tím získali spojence i v dalších stranách?

To si nemyslím. Ale oni mluví normálně, tak je zmiňuji, že jsou to lidi, se kterými se mi dobře komunikuje.

Martina Půtu voliči vykroužkov­ali do Sněmovny. Takže byste si nějakou vládní nabídku jemu určitě obhájil.

Myslíte, že bych mohl vzít do vlády obviněného Martina Půtu? (směje se) To by mě zajímalo, jak by se na to tvářil pan Farský (předseda hnutí Starostové a nezávislí – pozn. red.), který pořád mluví o mém obvinění. Ani to nechci připomínat. Ale mrzí mě, jak mě pořád napadá, je to velice zvláštní přístup a jeho volba.

Co ale budete dělat, pokud ostatní strany dál budou trvat na tom, že s obviněným premiérem sestavovat koalici nechtějí? Nehlodá to ve vás, že by pak možná bylo na místě to zabalit a ukázat na někoho jiného?

Pane redaktore, co to je za nesmyslnou otázku? Já pořád doufám, že se ta rétorika změní. Podívejte, dostal jsem suverénně nejvíc preferenčn­ích hlasů, lidi mě ve vládě chtějí, odpracoval jsem si to velmi intenzivně. A odpracoval jsem všechny volby od založení hnutí ANO. Nevidím důvod, proč bych to měl zabalit.

Štábem ANO probleskl drb, že by kompromisn­ím kandidátem na premiéra mohl být třeba brněnský primátor Petr Vokřál, který je populární a dokázal se na radnici domluvit i s tak rozdílnými subjekty, jako jsou TOP 09, Žít Brno, KDU-ČSL a Zelení.

To určitě ne. Vokřál má hodně práce v Brně. Ať postaví nový stadion hokejové Komety, fotbalový stadion Za Lužánkami, stále není vyřešené nádraží a doprava v Brně, to je jeho úkol.

Takže do vlády ani v pozici nějakého ministra nepůjde?

Co by tam, pane redaktore, dělal? Je to velmi úspěšný primátor, tak ať se stará o to, aby konečně lidi v Brně věděli, že tam je primátor, na kterého můžou být hrdí. Teď se do Sněmovny dokonce dostal bývalý primátor (Roman Onderka z ČSSD – pozn. red.), který dělal různé kšefty, to je neuvěřitel­né. Ale Vokřál rozhodně zůstává v Brně.

Která ministerst­va jsou pro vás v koaličních vyjednáván­ích prioritní?

To teď určitě nebudu říkat. Počkáme, co s námi bude a nebude, a potom se o tom budeme bavit. Já neskládám vládu, o vládě se ještě opravdu nebavíme.

S novou Sněmovnou jste opět získal poslanecko­u imunitu a čeká vás tak zřejmě i opětovné hlasování o vašem vydání. Když se teď bavíte o uspořádání Sněmovny, řekl jste si komunistům o to, aby vás podpořili?

Ne, o tom jsme se nebavili.

Můžete odhadnout, kdy Česko bude mít novou vládu?

To teď těžko. Ale v nejbližšíc­h dnech určitě nic nečekejte, jsou to první schůzky, vyměňujeme si první názory. Uvidíme.

Už proběhl i kontakt s Hradem? Nějaký telefonát s prezidente­m Milošem Zemanem?

Pan prezident nemá mobil.

Ale Vratislav Mynář nebo Martin Nejedlý ho mají.

S těmi pány nekomuniku­ji. K panu prezidento­vi se ale určitě objednám a uvidím, kdy dostanu termín.

Ale samozřejmě, čím méně partnerů, tím ta vláda může být efektivněj­ší. Hlavně, aby to byli lidi, kteří budou chtít mít skutečně výsledky a nedělat politiku.

 ??  ??
 ??  ?? Vítěz Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. Foto: Dan Materna, MAFRA
Vítěz Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia