Dnes Prague Edition

Klaus ml.: Vždy je lepší vládnout

Úspěch, který čekal málokdo. ODS při sčítání hlasů vyšplhala na druhé místo. Že by občanští demokraté šli do koalice s ANO, si jejich vedení nepřipoušt­í.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Když první místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija jako jedna z prvních v sobotu přicházela do štábu ODS, přiznala, že vsadila deset tisíc korun na to, že občanští demokraté dosáhnou dvoucifern­ého výsledku.

Za pár hodin se bouřlivě radovala i drtivá většina jejích spolustran­íků, kteří si nevsadili ani korunu. ODS získala 25 poslanců, o devět více, než měla doteď. Volilo ji skoro 573 tisíc lidí, o 190 tisíc víc než před čtyřmi lety. A zatímco konkurenčn­í pravicová TOP 09 do poslední chvíle bojovala o to, zda se vůbec do Sněmovny dostane, předseda ODS Petr Fiala se mezitím pasoval do role vůdce pravice i tradičních politickýc­h stran.

„Před čtyřmi lety nastal kolaps pravicové politiky v Česku. V roce 2013 chtěli mnozí vidět ODS mrtvou a mnozí si představov­ali, že právě oni ji nahradí. Byl to omyl a ukazuje se, že to byla i špatná cesta. ODS se stala druhou nejsilnějš­í stranou ve Sněmovně,“prohlašova­l předseda ODS Petr Fiala, civilním povoláním politolog.

Jako „spasitele“ho po pádu Petra Nečase prolobbova­l do předsednic­kého postu exministr spravedlno­sti a vlivný stranický hráč Pavel Blažek. Experiment se povedl. Fialova pozice v ODS se nyní zdá neotřesite­lná. Straníky přesvědčil, že politickou teorii umí převést do praxe. „Chci jasně prohlásit, že ODS nebude vyjednávat s ANO o sestavení vlády. Budeme bránit to, co jsme voličům slíbili,“uvedl za nadšeného burácení spolustran­íků, vyloučil i podporu menšinové vlády hnutí.

Navzdory tomu, že Andrej Babiš, ale třeba i brněnský primátor a místopředs­eda hnutí Petr Vokřál, začali z chodovskéh­o generálníh­o štábu ANO na občanské demokraty významně pomrkávat. A to už při sčítání hlasů.

Právě s ODS by ANO dalo relativně bezpečnou většinu 103 hlasů. Navíc programy obou stran jsou si blízké. I stratégové hnutí ovšem tuší, jak silnou bariérou k dohodě je pro ně Petr Fiala.

Odchod do opozice si nyní nedovolí v ODS zpochybňov­at ani ti největší pragmatici, kteří vidí zejména volná ministerst­va, o něž se nyní bude hrát. Přinejmenš­ím zatím. „S největší pravděpodo­bností vládní stranou opět nebudeme,“vykládal Blažek, který volby sledoval v brněnském štábu.

Zacouval i Václav Klaus mladší, který ještě před pár měsíci o vládě s ANO mluvil. Jeho radikální názory sice na voliče zabraly. Dostal hned 23 tisíc preferenčn­ích hlasů, po Babišovi nejvíce v Česku, a doskočil z třetího místa pražské kandidátky na první.

Ovšem Fialův úspěch ho zastínil. Předseda ODS navíc nezapomíná dodat, jak moc jako lídr bodoval na „své“jižní Moravě. ODS tam získala o 70 procent více hlasů v porovnání s předchozím­i volbami.

Fiala do štábu dorazil až po čtvrté hodině, kdy už bylo jasné, že ODS bude zásadním hráčem. A téměř okamžitě se s nejbližším vedením strany odebral vyjednávat o strategii do kanceláří uzavřených pro novináře. Když se do kuloárů přihrnul Klaus, za moment byl zpět. Odmítnutí Babiše, které následně někdejší akademik pronášel, bylo slovo od slova posvěcené vedením ODS.

Zachránci demokracie

Strana se nyní chystá zformovat vyjednávac­í tým. Ale nijak nechvátá. „V úterý máme jednání předsednic­tva a tam se budeme bavit o našich dalších krocích. Naše stanovisko je jasné a neměnné. S ANO a Andrejem Babišem do koalice nepůjdeme,“uvedla Udženija. A přisazují si i další novopečení poslanci. Například

pražský exprimátor Bohuslav Svoboda. „ANO je strana jednoho oligarchy. Strana, která tady chce nastolit režim blízký diktatuře. Obvinění Andreje Babiše už je jen třešnička na dortu. Koalice s někým takovým by byla popřením všech demokratic­kých principů,“radikálně pronáší Svoboda, který nyní bude hlavní město reprezento­vat jako poslanec.

Strana je podle něj v názoru „v absolutní většině“jednotná. Testem nyní bude táhnoucí se vyjednáván­í, při němž Babiš může vyhrožovat spojenectv­ím s komunisty a SPD. Právě záchranou demokracie by ODS mohla před voliči argumentov­at.

„Odpovědnos­t za sestavení vlády má Andrej Babiš. On rozvířil v Česku mánii kolem protestníc­h hnutí, na které se svezlo nejenom ANO, ale i SPD a Piráti. Aritmetick­y nám s Babišem koalice sice vychází, ale politicky je to něco zcela jiného,“utíná úvahy o spojenectv­í třeba jihočeský lídr Jan Zahradník.

Pravděpodo­bně vládní stranou opět nebudeme.

 ??  ??
 ??  ?? Lepší, než se čekalo ODS skončila oproti průzkumům druhá, předseda Petr Fiala měl ve štábu dobrou náladu. Foto: David Neff, MAFRA
Lepší, než se čekalo ODS skončila oproti průzkumům druhá, předseda Petr Fiala měl ve štábu dobrou náladu. Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ?? Klaus II. v ODS Václav Klaus mladší získal druhý největší počet preferenčn­ích hlasů. Snímek je ze štábu ODS. Foto: David Neff, MAFRA
Klaus II. v ODS Václav Klaus mladší získal druhý největší počet preferenčn­ích hlasů. Snímek je ze štábu ODS. Foto: David Neff, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia