Dnes Prague Edition

Piráti: Všechna jednání si nahrajeme

- Robert Oppelt, Jakub Heller reportéři MF DNES

Na rušné křižovatce na pražském Smíchově zastavuje vězeňský autobus, pirátský symbol letošních voleb. Z něj vystupuje před dvěma desítkami novinářů a fotografů Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany a její středočesk­ý lídr. Je jasné, že nepřijel pro pět procent a pár křesel.

Piráti si před volbami dali podle řady lidí nereálný cíl překonat ve volbách hranici deseti procent. To, že se jim to nakonec podařilo, vzbudilo v pirátském volebním štábu euforii. Potlesk a nadšené výkřiky členů strany a jejích podporovat­elů zaznívaly pokaždé, když se výsledek zlepšil o dalších pár desetin procenta. Hotová mexická vlna nadšení se pak klubem rozeběhla v okamžiku, kdy Piráti na poslední chvíli o pár desetinek přeskočili SPD Tomia Okamury a skončili ve volbách do Poslanecké sněmovny na třetím místě.

Zbývalo ještě sečíst pár posledních hlasů, ale v klubu Uhelna na pražském Smíchově, kde měli Piráti volební štáb, už byly oslavy v plném proudu. Zatímco v místnosti pro média rozdával lídr Bartoš a budoucí poslanci rozhovory, hlavní místnost pro Piráty a jejich sympatizan­ty připomínal­a spíše pořádný mejdan.

Téměř rodinná atmosféra byla cítit všude kolem. Třeba z toho, jak se slaví osobní úspěchy. „Honzo, kamaráde, už seš zase tam,“křičela mladá žena na Jana Lipavského před klubem. Lipavský kandidoval v Praze z pátého místa a Piráti v metropoli překonali hranici, která ho poslala do Sněmovny. Po zádech ho poplácával­o snad deset lidí a Lipavský byl očividně dojatý. „Ty vole, Honzo, ty budeš poslanec,“zaznělo z davu na chodníku.

Vedle kroutil hlavou mladík, bratr jedné z pražských „pirátských“zastupitel­ek. „Ségra je tam taky,“radoval se. Radující se Piráti mávali na auta a ta jim spontánně houkačkou odpovídala.

Dole v klubu byl i budoucí poslanec František Kopřiva, kterému je teprve jedenadvac­et let. „Pro mě osobně je důležitá otázka školství,

jelikož i já jsem stále studentem. A v českém školství je stále co zlepšovat,“řekl. Chce například zrušit povinné předškolní docházky a zvýšit platy učitelům. „Už jste to dal vědět rodičům?“ptáme se ho. „Ještě ne, ale už mám rozepsanou esemesku,“vysvětlil.

Steve Jobs z Prahy

V dalším hloučku se mluvilo o tom, že výsledek ve volbách přinese Pirátům asi 150 milionů korun. A zdálo se, že to všechny trochu vyděsilo. Měli obavy, co to se stranou udělá. „Půjde to na transparen­tní účet. Nikam to nezmizí,“sliboval jeden z budoucích poslanců.

O pár minut později následoval­o zatím poslední vystoupení Ivana Bartoše před straníky. Přes jejich nadšené výkřiky ho téměř nebylo slyšet. „Připadám si jako Steve Jobs,“vtipkoval lídr.

Probíraly se ale i vážnější věci, jako je povolební vyjednáván­í. Piráti znovu zopakovali, že do koalice nepůjdou s KSČM, s SPD ani s Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem z ANO. Naopak spolupráci připouštěj­í takřka se všemi dalšími stranami – i když například u TOP 09 bez jejího předsedy Kalouska a u ČSSD bez Sobotky nebo Chovance.

Za vysoký volební zisk Pirátů podle Bartoše zřejmě mohou i ostré lokty ostatních stran. „Některé strany do toho šly v závěru kampaně hodně drsně, byly tam podpásovky a vyloženě negativní věci. Což mohlo lidi, kteří sází na slušnost a férovost politickéh­o boje, odvrátit od rozhodnuté volby,“uvedl.

„Už zítra ve dvě hodiny zasedne poslanecký klub Pirátů, který vznikne na základě výsledků voleb. Osm let práce je za námi, ale dlouhá cesta před námi,“dodal Bartoš.

 ??  ??
 ??  ?? V obležení Šéf Pirátů Ivan Bartoš slaví nečekaný volební úspěch. Ve štábu zněla i hiphopová muzika. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
V obležení Šéf Pirátů Ivan Bartoš slaví nečekaný volební úspěch. Ve štábu zněla i hiphopová muzika. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ?? 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Deset Vysněných deset procent Pirátům vyšlo, jak ukazuje předseda strany a středočesk­ý lídr Ivan Bartoš. V podzemí klubu Uhelna si přívrženci strany nechali malovat na tvář pirátské symboly.
2x foto: Tomáš Krist, MAFRA Deset Vysněných deset procent Pirátům vyšlo, jak ukazuje předseda strany a středočesk­ý lídr Ivan Bartoš. V podzemí klubu Uhelna si přívrženci strany nechali malovat na tvář pirátské symboly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia