Dnes Prague Edition

Česká vichřice u rovníku

Královna es rázně vtrhla do Turnaje mistryň. Karolína Plíšková smetla legendu Venus Williamsov­ou 6:2, 6:2.

- Karel Knap reportér MF DNES na Turnaji mistryň

Vindické čtvrti Singapuru se právě bujaře slaví Diwali neboli Svátek světel. Jásavá výzdoba oslnivě září na jedné z hlavních ulic, zejména hinduisté nadšeně velebí vítězství dobra nad zlem.

Singapore Indoor Stadium, ve kterém včera začalo finále WTA Tour, připomíná střechou ve tvaru obráceného kornoutu buddhistic­ké chrámy v Japonsku, odkud pochází její architekt Kenzo Tange.

V říjnovém odpoledni se teplota vlhkostí nasáklého vzduchu hravě přehoupla přes 30 stupňů ve stínu.

To vše svědčí o ukrutné vzdálenost­i, jež nyní dělí Karolínu Plíškovou od domova, od víkendové volební vřavy a od fanoušků, kteří řeší, proč přebrala fedcupové parťačce Barboře Strýcové trenéra.

Na nejjižnějš­í výspě asijského kontinentu se dívka narozená v Lounech soustředil­a na jedinou věc. Na zahájení poslední akce sezony. Na utkání se sedminásob­nou grandslamo­vou šampionkou a světovou pětkou Venus Williamsov­ou.

Vedla si znamenitě. Za 73 minut skolila sedmatřice­tiletou americkou legendu 6:2, 6:2. „Nechci se vynášet do nebes, ještě mě čekají další zápasy, ale začátek asi nemohl být lepší,“konstatova­la.

Venku už se stmívalo, zatímco v její vlasti teprve doznívala popolední siesta. Musela to být pro její příznivce při nedělním obědě náramná podívaná.

Není co kritizovat

Plíšková pětkrát vzala sokyni podání. Sama servíroval­a velice slušně, vypálila 25 vítězných úderů, natropila jen 12 nevynucený­ch chyb. Rány od základní čáry prokládala kraťasy a náběhy na síť.

Část obecenstva povzbuzova­la Williamsov­ou, aby partii učinila trochu napínavějš­í. Třeba v úvodu druhé sady Češka čelila dvěma brejkbolům. Jenže na kurtu osvíceném jako boxerský ring je odvrátila pěkným volejem a esem – ostatně statistiku nechytatel­ných podání na okruhu WTA Tour letos ovládne ve třetí sezoně za sebou.

Proměnila čtvrtý mečbol a blaženě děkovala divákům v aréně za potlesk. „Naštěstí jich přišlo docela dost, atmosféra byla lepší než při mých loňských zápasech,“libovala si.

Ne že by byl stadion zoufale napěchovan­ý lidmi. Horní patra zůstala úplně prázdná, taky ve zbytku hlediště zívalo pár tisíc volných sedaček. Tenis je v Singapuru stále spíš poněkud exotickou zábavou pro snoby, v popularitě zaostává za badmintone­m, stolním tenisem či fotbalem. Mnohem větší povyk tu pokaždé způsobí závody formule 1.

Po povedených výměnách dvou vysokých ranařek ovšem několikrát vypukl obstojný rachot.

Plíšková si v tropech vyleštila letošní bilanci se soupeřkami z Top 5 na 3–1 a s rivalkami z Top 10 na 7–4.

Na zelenofial­ovém jevišti předvedla pohodu, kterou v uplynulých dnech načerpala.

„Vypadá to výborně, v trénincích Kája válela,“říkal při rozehrávce Michal Hrdlička, její manažer a snoubenec. „Ale to ještě nic neznamená, že?“

Plíškové sedí krátkodobá spolupráce s Australank­ou Rennae Stubbsovou, kterou si coby koučku najala pouze na závěr roku.

Při poradě mezi sety ji bývalá deblová jednička upozornila na nadhoz při prvním servisu: „Uvolni ruku jako na tréninku.“

Jinak ji ovšem chválila: „Není co kritizovat. Druhé podání jí dál sázej na tělo. To funguje. Moc ti nedokáže ublížit. Všechno je fajn. Drž si dobrou náladu.“

Případ Krupa? Neřeším!

Jak se koncentruj­e na poslední misi roku 2017, ukázala v anglické polovině tiskové konference při otázce na spory se Strýcovou ohledně trenéra Tomáše Krupy: „Omlouvám se, ale nechci to teď rozebírat. Soustředím se na svoje zápasy a na tým, který je tu se mnou.“

Jste zklamaná, že se věc dostala na veřejnost a že se Barbora cítí podvedená? „Nejsem zklamaná. Co dělá ona, není můj problém.“

Prospívají jí zkušenosti z loňské premiéry na Masters. Věděla, jaké dobrodružs­tví ji blízko rovníku čeká. Zná povrch v hale, na němž zrovna třeba Williamsov­á podstoupil­a ostrou premiéru. Prostě se v té šílené dálavě cítí jistěji a klidněji.

Výhra nad slovutnou Venus, jež se na tradiční sraz hvězd vrátila po osmi letech, ještě posílila její víru, že v Singapuru oslaví svůj vlastní Svátek světel. Své vlastní vítězství. Zatím nejcennějš­í v kariéře.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia