Dnes Prague Edition

Plzeňská série

Lídr ligy doma vyřídil Brno a vyhrál i pojedenáct­é

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ve čtvrtek jeho Slavia v Evropské lize uhrála cennou remízu ve Villarreal­u, v pátek se Jaroslav Šilhavý po návratu na pražské letiště potkal se soupeři z Plzně – ti tamtéž ve stejný čas přistáli zklamaní po nečekané porážce v Luganu.

Zatímco pasažéři čekali na zavazadla u sousedních pásů, poslouchal slávistick­ý kouč vtípky, o kolik že je vedle smutnější nálada.

„Jenže v lize jsou zase veselejší oni,“opáčil opatrně.

Věděl své. Ve fotbale se nálady rychle střídají a po včerejšku je v Edenu i v Plzni zase všechno jinak.

Slavia nenavázala na výkon ze Španělska, doma prohrála 1:2 s Libercem. Poprvé v sezoně – a hlavně po dlouhých šestatřice­ti zápasech se Šilhavým na lavičce – se v lize našel soupeř, který na ni vyzrál.

A zrovna Liberec! Klub, kde Šilhavý prožil krásné roky, získal titul, uspěl v Evropské lize.

„Je úplně jedno, kdo naši sérii ukončil,“říkal kouč zklamaně v pozápasové­m televizním rozhovoru. „Musíme koukat na sebe a řešit to, že jsme ztratili body.“

To Slavii v současné situaci pálí dvojnásob. Sice zůstala druhá, ale Plzeň, která ještě v pátek na letišti smutnila, už jí po včerejšku hodně utekla: ligu vede o 11 bodů!

Dál je suverénní, během jedenácti kol neztratila ani jednou.

Zápas s neškodným Brnem si vychutnala, bavila rychlými kombinacem­i. Už v poločase vedla 3:0, tahoun Krmenčík si vylepšil parádní bilanci na osm gólů a pět asistencí.

Přitom se spekuloval­o, jestli ji výpadek v Luganu nerozhodí.

Nerozhodil ani trochu. Trenér Vrba opět zamíchal sestavou: posadil stopera Hubníka, nasadil uzdravenéh­o Limberskéh­o, Hořavu nebo Kopice... A jelo se dál!

Ani na chvíli se nezdálo, že by měla po deseti výhrách v řadě rekordní série skončit.

V tom je největší plzeňská síla. Zkušený tým je psychicky tak silný, že s ním jedna porážka ani v nejmenším nezamává.

Zatímco například Spartu zaváhání doteď vždy zbrzdilo a vrátilo o krok zpátky, Plzeň mistrně zvládá vytlačit z hlavy zklamání a hned znovu nasazuje výraz suveréna.

Evropská škobrtnutí sice ukazují, že možnosti Viktorie mají své limity, ale na kralování v lize to stačí.

Slavia střídá dobré a slabší chvilky a Sparta jako by až teď začala chytat dech: v sobotu až překvapilo, jak sebejistě si poradila v Jablonci, kde dřív body často nechávala.

Vítězství 3:0 vystřílel hattrickem Josef Šural, a tak trenér Stramaccio­ni na tiskové konferenci klidně mohl přiznat, že si dovolil nezvyklý luxus: nechat doma Lafatu, kapitána a nejlepšího střelce.

Risk vyšel a Sparta poprvé v sezoně dokázala potvrdit dobrý výkon z předchozíh­o zápasu. S Plzní sice před týdnem doma prohrála, ale už tehdy naznačila, že tak špatná jako v úvodu ligy dál nebude.

Na snění o titulu už je asi pozdě, ale po včerejšku může sparťany hřát aspoň to, že je porážka Slavie vrátila zpět do hry o druhé místo.

Když v Edenu dvacet minut před koncem liberecký Bosančič zvýšil z penalty na 2:0 a provokoval fanoušky na tribuně Sever, létaly na něj světlice a kelímky s pivem. Domácí těžce nesli, že se rodí výsledek, který Plzni upevní vedoucí pozici.

Hraje se už jen o stříbro?

 ??  ??
 ?? Foto: Barbora Reichová /CNC/Profimedia ?? Už to nepůjde Slávistick­á rekordní série bez porážky včera skončila, Liberec si z Edenu veze výhru 2:1.
Foto: Barbora Reichová /CNC/Profimedia Už to nepůjde Slávistick­á rekordní série bez porážky včera skončila, Liberec si z Edenu veze výhru 2:1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia