Dnes Prague Edition

Stát bere léky těžce nemocným

- Iva Bezděková Lukáš Valášek

Tisícům pacientů pojišťovny odmítají zaplatit léčbu, která jim může prodloužit život. Je nákladná. Nová vyhláška situaci ještě zhorší. PRAHA Rakovina, cystická fibróza nebo revmatické onemocnění. Jen u největší pojišťovny VZP se nyní celkem 1 400 pacientů nedobere moderní léčby, přestože ji jejich lékař předepsal. Dalším stovkám lidí léčbu zamítnou ostatní pojišťovny. Například Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra odmítla loni více než 200 žádostí lékařů o úhradu léků svému pacientovi.

Úředně má každý Čech právo na bezplatnou zdravotní péči. V praxi je však v systému díra. Jde o moderní, ale drahé léky, které jsou v Evropě schválené a jejich účinnost je prokázaná. Protože ale nejnovější léky ještě nejsou v oficiálníc­h cenících českých pojišťoven, musí lékaři o jejich úhradu žádat u každého pacienta zvlášť. Některým pacientům pojišťovny léčbu odmítají proplatit s argumentem, že pro ně existuje jiná alternativ­a. Ta je sice levnější, ale také méně účinná nebo má velké nežádoucí účinky.

„Bezplatné“zdravotnic­tví

Výdaje na supermoder­ní léky jsou přitom jen zlomkem peněz ve zdravotnic­tví. Příští rok půjde do zdravotnic­tví rekordních 290 miliard korun, z toho na léčbu závažných onemocnění ve specializo­vaných centrech jen 16,5 miliardy.

Za statistiko­u jsou konkrétní příběhy. Například matka dvou tříletých holčiček Pavla Dandová lék, kterým jí lékaři chtějí bránit život před rakovinou, dostala až potom, co na její situaci upozornila MF DNES. Původně chtěla prodat byt, aby 96 tisíc každé tři týdny mohla platit. „Laik a často ani lékaři sami netuší, že lidé mají oficiálně garantovan­ou bezplatnou péči, ale v situaci, kdy potřebují onkologick­ou péči a nechtějí se připravit o šanci na dobré vyhlídky léčby, si musí tuto péči hradit, a to v částkách, které jsou pro řadu pacientů neúnosné,“upozorňuje přednostka Ústavu veřejného zdravotnic­tví a medicínské­ho práva z Karlovy univerzity Jolana Těšinová.

Příští rok se přitom situace některých pacientů podle zjištění MF DNES může ještě zhoršit. Dosluhujíc­í vedení ministerst­va zdravotnic­tví totiž chystá novelu vyhlášky, která má přístup pacientů k moderní léčbě zpřísnit. Někteří z pacientů dnes dostávají takzvané vysoce inovativní léky (VILP), které pojišťovny proplácejí ve zvláštním režimu. „Ministerst­vo chce definici těchto inovativní­ch léčiv zúžit tak, že by 90 procent z této skupiny vypadlo a pojišťovny by je nehradily vůbec,“upozorňuje farmakoeko­nom Tomáš Doležal.

Náměstek ministra Tom Philipp tvrdí, že novela zabrání plýtvání peněz za drahé léky, které nemají jednoznačn­ý přínos. Plán počítá s úsporami 2,5 miliardy korun.

Pro pacienty s některým typem onemocnění to jsou přitom jediné léky, které jim zvyšují šanci na přežití. „Bez nich by pacienti s agresivní formou leukémie byli bezmocnými ležáky napojenými na hadičky. Inovativní léčba jim může výrazně prodloužit život,“upozorňuje Jana Pelouchová z pacientské­ho sdružení Diagnóza leukémie.

Chystaná vyhláška je špatnou zprávou i pro pacienty se vzácnými onemocnění­mi. „Tyto přípravky jsou pro ně jednou z mála možností, jak se dostat k léčbě. Bohužel bývají ve valné většině finančně velmi nákladné, byť jsou efektivní a nemají jinou alternativ­u,“říká René Břečťan z pacientské­ho sdružení.

Pacientů přibývá víc než peněz

Změny se obávají i lékaři. „Mám trochu strach, aby touto změnou nebyli postiženi pacienti, pro které mají tyto léky prokazatel­ný a nezpochybn­itelný účinek,“říká onkoložka Petra Tesařová.

Omezení péče může čekat i pacienty s rakovinou nebo revmatický­mi onemocnění­mi, kteří se už ve specializo­vaných centrech léčí. Peníze na tuto péči totiž podle pojišťoven příští rok stačit nebudou. Do center půjde jen o miliardu korun více než letos. Nemocných přitom přibývá – v centrech se dnes léčí téměř 30 tisíc těžce nemocných pacientů, tedy o polovinu více než před osmi lety. „Mohli bychom mít problémy s centrovou péčí,“říká ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny Josef Diessl.

„Nevím, jestli částka na specializo­vanou péči bude stačit. Trochu se toho bojíme,“přidává se šéf Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra David Kostka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nová naděje Pavle Dandové (vpravo po chemoterap­ii) dala pojišťovna po článku v MF DNES potřebné léky. Matka dvou dětí zakládá nadaci pro pacienty ve stejné situaci. Foto: Dandovi
Nová naděje Pavle Dandové (vpravo po chemoterap­ii) dala pojišťovna po článku v MF DNES potřebné léky. Matka dvou dětí zakládá nadaci pro pacienty ve stejné situaci. Foto: Dandovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia