Dnes Prague Edition

Hra nervů a hrozba předčasným­i volbami

- Ondřej Leinert, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

PRAHA Bude to vyjednáván­í a hra nervů na hodně dlouho. To je to jediné, s čím si může být teď jistý vítěz voleb hnutí ANO a jeho šéf Andrej Babiš. Za sebou má první vyjednávac­í kolečko na téma sestavován­í vlády. Setkal se se všemi lídry stran, které se dostaly do Sněmovny. S výjimkou Ivana Bartoše od Pirátů, s nímž se poškorpil během vyměňování SMS zpráv, a tak za sebe poslal náhradu.

Zatím slyšel jen to, kdo by chtěl jaký post ve Sněmovně. Ohledně sestavován­í koalice se však vůbec neposunul. A průzkum MF DNES mezi šéfy stran, se kterými jednal, také ukazuje proč.

Až na komunisty a SPD, s nimiž do vlády jít nechce, totiž všichni dávají od možnosti vládnout s Babišem ruce pryč. A vesměs ho chtějí nechat „vykoupat“v tom, že nebude vědět, jak dál, a tak bude muset ustupovat a nabízet kompromisy. A při tom bude muset být trpělivý, což není zrovna vlastnost, kterou by šéf ANO přehnaně oplýval.

Při hře nervů ale může mít Babiš jednu výhodu, o které mluví i jeho spolupraco­vníci – argument, že když se nenajde nikdo, kdo s ním převezme odpovědnos­t za sestavení vlády, budou předčasné volby.

Pro Babiše by to nemusela být pohroma. Jako miliardář si totiž může dovolit další velkolepou kampaň.

„Ostatní strany by to ale finančně neutáhly,“řekl MF DNES jeden z Babišových spolupraco­vníků. Třeba ČSSD totiž má dluh čtvrt miliardy a na krku hrozbu, že bude muset platit dluh dalších 338 milionů korun dědicům právníka Zdeňka Altnera. A po posledních volbách, ve kterých získala necelých 7,3 procenta hlasů, má dost starostí sama se sebou.

Vydat další desítky milionů korun na další kampaň by pro ČSSD byl opravdu velký problém.

A o moc líp na tom s možností vést předvolebn­í kampaň nejsou ani ostatní strany, snad až na Piráty a tradičně velmi dobře zajištěné komunisty. Ani KSČM se však po historicky nejhorším volebním výsledku strany teď do dalšího souboje o hlasy voličů nechce.

„Bojí se srovnání s Babišem“

V hnutí ANO přiznávají, že jsou z dosavadníh­o průběhu vyjednáván­í hodně zklamaní.

„Vypadá to, že to je proto, že se bojí toho srovnání s Babišem. Že se ukáže jako výkonnější. Je nepochybné, že on by byl velmi náročný šéf,“uvažuje místopředs­eda ANO Richard Brabec, který dlouhá léta právě pod Babišem pracoval v jedné z jeho chemiček.

Ten prý chápe, že spolupraco­vat s ANO nechtějí strany, jimž se ve volbách nezadařilo, ale diví se postoji ODS. „Skončili druzí, máme programový průnik a dokázali bychom sestavit většinu,“vysvětluje.

Od ODS dostalo však hnutí ANO při prvním setkání v úterý večer okamžitě košem – vůbec se o koalici s vámi nehodláme bavit, slyšel Babiš od předsedy ODS Petra Fialy. A nadto ODS Babiše ještě namíchla požadavkem na to, aby se Fiala stal předsedou Sněmovny. ANO už totiž nějaký čas vyjednává toto křeslo pro svou jedničku ze Zlínského kraje a dosavadníh­o místopředs­edu Sněmovny Radka Vondráčka.

„Volby vyhrálo hnutí ANO. Je tedy na něm, aby se pokusilo sestavit vládu. Všechny ostatní úvahy a spekulace jsou v této chvíli předčasné,“reagoval Fiala včera na dotaz MF DNES, jak si představuj­e vládu této země.

A vlastně tím shrnul názory ostatních lídrů. Podle Milana Chovance z ČSSD je na Babišovi iniciativa a podle předsedů KDU-ČSL a Starostů Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka má zase ANO odpovědnos­t něco dál dělat. Miroslav Kalousek z TOP 09 tvrdí, že za současné situace dobrou variantu vlády nevidí.

Zástupci všech těchto stran, stejně jako Pirátů, vyjednávac­ímu týmu ANO na setkáních oznámili, že vládu s obviněnými členy prostě nepodpoří. Babiš, který ve volbách získal skoro 50 tisíc preferenčn­ích hlasů, s přehledem nejvíc ze všech, je však přesvědčen, že od voličů dostal mandát vést vládu. A kauzu Čapí hnízdo, kvůli které si převzal policejní obvinění, stále označuje za účelovou.

Menšinová vláda? Nic moc

Podle informací MF DNES část ANO už začíná počítat s menšinovou vládou, jiná zase pořád doufá v to, že se podaří sestavit koalici tak, aby měla ve Sněmovně většinu.

„Opravdu nerad bych skončil v situaci, abychom každý zákon museli vyjednávat s nějakým ad hoc uskupením poslanců,“popisuje jeden z představit­elů ANO, že menšinová vláda by skutečně měla být až jako poslední možnost. Vzhledem k tomu, že se do Sněmovny dostalo devět subjektů, by ANO sice mělo u každého zákona celkem široký vyjednávac­í prostor. Ale zároveň by si nemohlo být nikdy jisté, že bude mít hlasů dostatek. Dostat by se tak mohla do podobné situace jako vláda Václava Klause z let 1996 až 1998, která byla často závislá na hlasu poslance vyloučenéh­o z ČSSD Jozefa Wagnera.

 ??  ??
 ?? 3x foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vládní šachy Andrej Babiš ve Sněmovně (vlevo) dokončil první kolo vyjednáván­í s ostatními stranami. Na Piráty (vpravo nahoře) však čekali kvůli sporu o uctivost komunikace jen Babišovi zástupci. Ještě před nimi s Piráty jednal šéf ODS Petr Fiala...
3x foto: Michal Šula, MAFRA Vládní šachy Andrej Babiš ve Sněmovně (vlevo) dokončil první kolo vyjednáván­í s ostatními stranami. Na Piráty (vpravo nahoře) však čekali kvůli sporu o uctivost komunikace jen Babišovi zástupci. Ještě před nimi s Piráty jednal šéf ODS Petr Fiala...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia