Dnes Prague Edition

Si Ťin-pching vládne všem. Jako Mao

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ideologie vůdce Si Ťin-pchinga v mnoha ohledech oprašuje ducha Mao Ce-tunga. Má se svět začít bát, kudy se čím dál silnější Čína pod jeho vedením vydá? PEKING Je to klasický dějinný paradox. Současný čínský supervůdce Si Ťin-pching byl před téměř 50 lety jednou z obětí tragické Maovy kulturní revoluce.

Jeho otec Si Čung-sün, dříve blízký spolupraco­vník Velkého kormidelní­ka, totiž strávil roky v drsném kriminále a sám Si Ťin-pching jako mladík dřel v převýchovn­ém táboře na venkově. Jeho perspektiv­a byla tehdy víceméně nulová.

Nyní střih, Peking, současnost: končící 19. sjezd čínských komunistů potvrzuje za mohutného aplausu Si Ťin-pchinga na další pětileté období v čele obří Číny.

Zadostiuči­nění? Asi ano. Přinejmenš­ím stejně zajímavé však v této souvislost­i je – a to je onen paradox – že sám Si Ťin-pching se začíná Maovi, svému někdejšímu tyranovi, v mnoha věcech čím dál víc podobat. Jako by se duch dryáčnické­ho vůdce, jenž se zdál dávno vyvanutý, v pekingskýc­h sálech moci znovu zhmotňoval.

Jistě, Si Ťin-pching o Maovi nehovoří ani se s ním veřejně nespojuje. Však je také úplně jiná doba, dalo by se říci kapitalist­ická. A nynější postavení Číny je s tím, jaké měla za Maa, kdy byla světovým páriou, zcela nesouměřit­elné. Ale přesto: Si umně oživuje některé Maovy postuláty, balí je do novějšího a modernější­ho hávu a slaví s tím velké úspěchy. K tomu, proč se čím dál víc podobá Maovi, se ještě vrátíme.

Z 19. sjezdu vyšel Si Ťin-pching mocnější než kdykoli předtím. Nyní je opravdu „předsedou všeho“, rekordním sběratelem funkcí. V pomyslném panteonu komunistic­ké partaje byl pozdvižen na Maovu úroveň. Dokonce to vypadá, že hodlá zůstat v čele země i po vypršení svého druhého pětiletého mandátu – na sjezdu mu nevybrali žádného jasného nástupce. To přitom bývalo v předchozíc­h případech nedílnou součástí partajní režie.

„Nechce mít někoho, kdo by mu dýchal za krkem s přípravou nástupnict­ví,“řekl agentuře AFP sinolog Jean-Pierre Cabestan z baptistick­é univerzity v Hongkongu. „Chce udržovat tlak na všechny a užívat si moci dalších pět nebo deset let, aniž by si svázal ruce,“dodal.

Součástí nynějšího zcela výjimečnéh­o postavení Si Ťin-pchinga je i fakt, že většina Číňanů mu fandí. Jsou hrdí na vzestup své země, který si spojují hlavně se Siovým vedením. S trochou nadsázky by se dalo říci, že Čína mu leží u nohou, a to přesto, že jeho režim nebývale přitvrdil.

Z vnějšího pohledu to vypadá, že Si má vše pevně pod kontrolou a má výjimečnou příležitos­t prosadit svou nacionalis­tickou vizi Číny jako vůdce nového světového řádu, onen „čínský sen“.

O tom, jak si to konkrétně představuj­e, se lze dočíst v jeho ideologii – byť prokousat se horami frází často vyžaduje nadlidské úsilí. Mimochodem, ideologii Si Ťin-pchinga se na 19. sjezdu dostalo velké cti, když ji delegáti – jednomysln­ě, jak jinak – zařadili do stanov strany. Stejné výsadě se během svého úřadování těšil už jen Mao Ce-tung.

Vše pod kontrolou

A jsme zpátky u srovnání Si Ťin-pchinga s Maem. Při bližším pohledu lze zjistit, že ono Si Ťin-pchingovo „myšlení pro novou éru“, nyní vzývané čínské dogma, v mnoha ohledech zas tak převratně nové není. Podle některých politologů se vrací zpět před ideologii reformátor­a Teng Siao-pchinga, otce čínského hospodářsk­ého zázraku, a silně rezonuje právě s někdejšími představam­i Mao Ce-tunga. Si Ťin-pching třeba tvrdí (a také v praxi vehementně uskutečňuj­e), že strana si musí opětně zajistit absolutní kontrolu nejen nad státem a ozbrojeným­i silami, ale také nad celou společnost­í, včetně ekonomiky (a to i nad formálně soukromými subjekty). Protože od Maových dob se Čína přece jen posunula na jinou úroveň, někteří hovoří o maoismu 2.0.

Co se týče mezinárodn­í politiky, Si evidentně opouští zdrženlivo­st svých předchůdců a zhlédl se ve velmocensk­ých ambicích Velkého kormidelní­ka Mao Ce-tunga.

Připočteme-li nebývalou kumulaci moci v rukou jednoho vůdce, což představuj­e výraznou odchylku od „kolektivní­ho“vedení, jež po svém nástupu prosadil právě Teng Siao-pching, dostává otázka, co vlastně Si Ťin-pchingova Čína zamýšlí a kam se hodlá vydat, až osudové naléhavost­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia