Dnes Prague Edition

Jak se dostat k léčbě

-

Ve specializo­vaných centrech v nemocnicíc­h se dnes léčí přes 30 tisíc pacientů s rakovinou, roztroušen­ou sklerózou, cystickou fibrózou a dalšími vážnými nemocemi. Moderní biologické léky umějí prodloužit život či zpomalit nástup invalidity. Na centrovou léčbu jde zhruba 16,5 miliardy korun ročně. Přesto se jí tisíce pacientů nedomůžou.

Co dělat ve chvíli, když by i vám sdělili hned dvě hrozivé zprávy: „Máte vážnou nemoc. Nemáme peníze na vaši léčbu.“

1

Moderní léčbu odmítne nemocnice Pokud pacientovi nemocnice sdělí, že ho nebude léčit, například se odkazuje na „spádovost“, směřuje ho do méně specializo­vaného zařízení, měl by pacient chtít od nemocnice písemné zdůvodnění, proč mu léčbu odmítla. Dále by měl kontaktova­t i svou zdravotní pojišťovnu. „Ve většině případů nemocnice po takovém nátlaku pacienta ustoupí a léčbu zahájí,“říká právník Ondřej Dostál z kanceláře PwC Legal.

2

Pacientovi lékař doporučí moderní přípravek, který však ještě nemá úhradu od pojišťovny Lék, který nemá úhradu od pojišťovny, by si musel pacient hradit celý ze svého. Většina lidí ale nemá peníze na to, aby si léčbu za stovky tisíc nebo i milionů korun hradili ze svých peněz. Jejich lékaři mohou požádat pojišťovnu o schválení výjimečné úhrady na takzvaný paragraf 16 zákona o zdravotním pojištění. Žádost docentů a profesorů z daného oboru pak posuzuje všeobecný revizní lékař pojišťovny. Ten paradoxně rozhoduje o tom, jestli navržená léčba specializo­vaným lékařem je „jedinou možností léčby“, jak říká zákon.

3

Pojišťovna žádost o výjimečnou úhradu zamítne V 90 procentech případů pojišťovna žádostem lékařů vyhoví. Pokud patříte mezi 10 procent těch, kterým pojišťovna žádost zamítne, máte možnost svůj případ medializov­at, požádat o takzvaný crowdfundi­ng apod. Lze také podat na pojišťovnu žalobu inspirovan­ou případem v Rumunsku. Před třemi lety vyhrál právník Dan Cimporeu žalobu na stát, ve které zajistil bezplatnou péči celkem 165 pacientům s rakovinou. (ib)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia