Dnes Prague Edition

Rusům se nechce na vojnu, Putin slibuje konec odvodů

-

Nad povinnou vojnou se smráká i v Rusku. Moskva hlásí nejhorší výsledky odvodů v historii, vojáci se navíc během roční služby v ruské armádě nenaučí zacházet s moderními zbraněmi. MOSKVA Konec povinné vojny a zavedení profesioná­lní armády v Rusku je taková z nouze ctnost. Země má totiž za sebou odvody branců s nejhoršími výsledky v historii.

Na dvanáctimě­síční povinnou vojenskou prezenční službu nastoupilo během podzimních odvodů 134 tisíc Rusů ve věku 18–27 let. To je skoro o dvacet tisíc méně než před rokem a o deset tisíc méně než letos na jaře. I když trend vyhýbání se vojenské službě není tak jednoznačn­ý, jako tomu bylo před dvěma roky, kdy to vypadalo, že ruská armáda přejde do fáze regulérní války se sousední Ukrajinou, hledá Moskva složitě způsoby, jak udržet svou stále více než milionovou armádu v chodu.

Rusko dalo loni na své ozbrojené síly 70 miliard dolarů (1,5 bilionu korun), tedy přes 5,9 procenta hrubého domácího produktu. Navzdory obrovským výdajům pokulhává reforma ruských ozbrojenýc­h sil a jejich modernizac­e.

Prezident Vladimir Putin chce navíc rozpočet na armádu snižovat. „Na obranu dáváme příliš mnoho,“říká Putin, který bude v březnu obhajovat mandát. „Postupně by se měly výdaje vrátit k 2,7–2,8 procenta HDP,“řekl letos v červnu.

Na postsověts­ké okolí Ruska a jeho asijské sousedy ruské ozbrojené síly v tuto chvíli ještě stačí, ale jak například ukázalo nasazení ruských Fakta Milionová armáda

expedičníc­h sil v Sýrii, ruská armáda má velké limity a pokulhává výrazně za nejvyspěle­jšími vojsky zemí NATO.

Modernizac­í mělo do roku 2020 projít sedmdesát procent ruské armády. Hospodářsk­á krize a miliardové výdaje na okupaci Krymu, udržování konfliktu na východní Ukrajině a expediční operaci v Sýrii vyčerpaly Rusko natolik, že změny musely prostě počkat. Přiznal to včera i sám Putin. Dodal, že teď už reforma může pokračovat plánovaným tempem.

Povinné vojenské službě se snaží dnes vyhnout především velká část mladých Rusů z lépe postavenýc­h rodin. Pokud přece jen nějaký potomek vysoce postavenéh­o představit­ele režimu na vojnu nastoupí, tak jsou z toho hned titulky v ruských novinách. I v Česku za komunismu známý způsob získávání „modrých knížek“je v dnešním Rusku velmi rozšířený. Svědčí o tom také loňský případ zatčení několika lékařů v Moskvě, kteří si díky „modrým knížkám“přišli na miliony rublů.

Tyto problémy by mohl ukončit přechod ruské armády na plně profesioná­lní úroveň. Už teď ostatně počet profesioná­lních vojáků v ruské armádě překračuje počet těch, kteří jsou na povinné prezenční službě. Své řady ruská armáda doplňuje ve své profesioná­lní části také cizinci, především ze Střední Asie. Důstojnick­ý sbor už je v současnost­i plně profesioná­lní.

Jak tvrdí armádní experti, v době sofistikov­aných zbraní jsou vojáci jednoleté základní služby jen doplňkem profesioná­lů. Za tak krátkou dobu se totiž nenaučí s moderními zbraněmi dostatečně dobře zacházet.

„Je třeba si uvědomit, že postupně přecházíme od povinné vojenské prezenční služby,“řekl včera Putin. „Zanedlouho už nebude otázka odvodů aktuální,“dodal. Poznamenal, že plánovaný přechod na plně profesioná­lní armádu zbrzdily hospodářsk­é problémy Ruska v posledních letech.

Propad ruské ekonomiky, první od roku 2000, kdy se Putin dostal k moci, byl dán poklesem cen ropy a plynu, které tvoří drtivou část ruského exportu. Podíl na krizi však měly i sankce Západu kvůli okupaci Krymu a vojenské podpoře separatist­ů na východní Ukrajině. WASHINGTON Vlna obvinění ze sexuálních útoků v USA pokračuje.

Teď v tom lítá někdejší prezident George Bush starší: herečka Heather Lindová prohlásila, že „se jí opakovaně dotýkal zezadu“. Popsala to slovy „sexuálně na mě zaútočil“a dodala, že zneužil své někdejší pozice prezidenta.

George Bush v té době seděl na invalidním vozíku. Protože údajné osahávání se stalo v březnu 2014, znamená to, že Bushovi chyběly dva měsíce do 90. narozenin. Trpí už léta Parkinsono­vou chorobou a na křeslo je upoután od roku 2012.

Vše se přihodilo při focení (viz snímek). Herečka tvrdí, že Bush pronesl oplzlý žert a jeho žena Barbara se na Lindovou omluvně zatvářila.

Mluvčí Bushe staršího se v jeho zastoupení omluvil. Nick Westrate, herecký kolega Lindové, jí vzkázal: „Jsem na tebe hrdý.“(vod)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia