Dnes Prague Edition

Zvykněme si, že nás mohou zabít družice

-

NEW YORK Prakticky kdykoli hrozí, že nám může spadnout na hlavu kus družice nebo jiného, člověkem vyprodukov­aného „vesmírného smetí“. A měli bychom si na to zvyknout, napsal pro zpravodajs­ký server Fortune výzkumník Texaské univerzity Leon Vanstone.

Tchien-kung 1 je první čínská vesmírná stanice. Původně měl její život skončit kontrolova­ným pádem na Zemi v roce 2013, ale její mise byla prodloužen­a do roku 2016. Čína nyní připustila, že ztratila nad svou stanicí kontrolu, a oznámila, že stanice by měla klesnout do zemské atmosféry ve druhé polovině roku 2017.

V čem je problém? Jde o objekt s hmotností 8,5 tuny, který se rozpadne na kousky a zřítí se na neznámá místa této planety.

Podobné události se už staly. Nechvalně proslulé byly radioaktiv­ní fragmenty z ruského jaderného satelitu Kosmos 954, které v roce 1978 spadly v Kanadě. O rok později velké kusy první americké vesmírné stanice Skylab pokropily australské vnitrozemí a pár větších kusů po sobě zanechalo krátery. Stejná věc se zřejmě stane i s Tchien-kungem 1.

„Ano, existuje možnost, že způsobí škody, například zasáhne něčí auto, budou pršet kousky kovu, které by mohly proletět něčí střechou. Ale nebudou to rozsáhlé škody,“řekl listu The Guardian harvardský astrofyzik Jonathan McDowell.

Není samozřejmě možné s jistotou určit, jak nebezpečný pád Tchien-kungu 1 bude. V době pádu Skylabu NASA spočítala pravděpodo­bnost jedna ku 152, že některá část vesmírné stanice zasáhne člověka.

Nebezpečí zabití satelitem se bude zvyšovat úměrně tomu, o kolik víc jich do vesmíru posíláme. Musíme si zvyknout na myšlenku, že na nás tyto věci budou pršet z vesmíru dolů. Může to znít bezcitně, ale je třeba si uvědomit, že náš život je prošpikova­ný různými druhy technologi­ckých nebezpečí, která běžně přijímáme jako nezbytnou cenu za pohodlí moderního života. Lidé denně umírají kvůli letadlům, vlakům, automobilů­m. Pravděpodo­bnost zranění v důsledku automobilo­vé nehody je jedna ku 135.

Technologi­cký, ekonomický a politický význam vesmírných stanic je čím dál tím evidentněj­ší. Už nyní těžíme z výhod GPS a celosvětov­é komunikace. Přijmeme někdy jako nezbytné riziko možnost, že družice mohou způsobit něčí zbytečnou smrt? (ČTK, Fortune)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia