Dnes Prague Edition

Rok, jenž změnil svět. Lidé nemají rádi turisty

-

Kdesi na Šumavě, v jedné z turisticky nejzahuště­nějších oblastí v republice, se ukrývá klenot nad klenoty. Koupaliště s čistou vodou z potůčku, který přitéká z hlubokých lesů. Občerstven­í s několika druhy dobrého, ale levného jídla a dobře opečovanéh­o piva.

Ale co je nejlepší – na perfektně zastřižené­m trávníku u bazénu se letos i v nejprudší sezoně a za ideálního počasí povalovalo pět šest lidí.

Taková scéna byla v létě v turistický­ch oblastech nesmírně vzácná, všude to válcovaly zástupy. A bude čím dál vzácnější.

Ohlédněme se za uplynulou sezonou. A co vidíme? Byla jiná než ty předchozí. Cožpak na Šumavě, ta davy „lufťáků“ještě zvládá. Ale všude možně jinde se poprvé začalo otevřeně mluvit o tom, že masová turistika svět decimuje. Turisti obyvatelům mnoha měst vadí. A hůř. Turisté začali vadit sobě navzájem.

Uprostřed léta se v Barceloně odehrálo něco nemyslitel­ného. Anarchisti­cký útok na autobus s turisty. Maskovaní muži přepadli otevřený autokar, propíchali mu pneumatiky a posprejova­li ho „protituris­tickými“hesly.

Vlna „turistofob­ie“se rozběhla Evropou. V mnoha městech, která byla dosud známá svou pohostinno­stí, se konaly protesty a pochody proti turistické­mu ruchu.

V Benátkách, kde kvůli byznysu spojenému s turistikou poklesl počet stálých obyvatel téměř o dvě třetiny. A kde podle prognóz tam kolem roku 2030 nebude trvale žít už vůbec nikdo.

V Dubrovníku, který zahlcují turistické výpravy z obřích parníků. Ty přijedou, vychrlí do ulic historické­ho města tisíce lidí naráz, za pár hodin je zase nacucnou a zmizí v oblacích naftového smradu. V baskickém San Sebastianu. A na Mallorce.

Cože? Kde? Na ostrově pokládaném dlouhé desítky let především za turistický ráj? Tak to už vypadá vážně. Za demonstrac­emi často stály levičácké organizace, pro které je masová turistika symbolem bezohledné­ho kapitalism­u. Ale ve společnost­i to rezonovalo. Pochodů se účastnily tisíce lidí, kteří chtějí svoje města zpátky. Zevlující a fotící davy už je nebaví. Obtěžují je.

Jenže nejen je. Turisté se obtěžují navzájem. Například cestovatel­ská rubrika britského deníku The Guardian svým čtenářům poradila, ať nejezdí na výlet do Prahy. Turistů jsou v ulicích průvody, ani v hospodě už si prý člověk v klidu nedá pivo, protože si tam každou chvíli nějaký cizinec fotí selfie. Praha ne, je tam přeturisto­váno. Jeďte do Brna! napsal britský list. Tam je klid. A levněji.

Je úplně jasné, jak to dopadne. Pokud turisté hledající nové, „autentické“destinace zaplaví i Brno, přestane se jim brzy líbit i tam. Pak přijde na řadu... třeba Kadaň.

Češi to nedělají jinak. Ani oni nechtějí jezdit tam, co všichni. Na zmiňované Šumavě také už míří i na méně „provařená“místa. Minulý týden to oznámila Správa národního parku. A ukázala i statistiku, že na Šumavu přijelo zase víc lidí než loni. Přibývá to až o pětinu ročně.

Matematick­á úloha – jak dlouho bude trvat, než se ze všech lidí stanou turisté a nezbudou už žádní neturisté?

Teď máme podzim, od nutkavého cestování si můžeme chvíli odpočinout. Ale brzy to vypukne zas. A zas a zas. Než lidem dojde, jak je prima nikam nejezdit a užít si dovolenou doma.

Jenže kdo s tím začne první? Autor Výstřelu to nebude. Pojede na to báječné utajené koupaliště. A kdeže to je? To autor pochopitel­ně neprozradí.

Jak pošetilé! Oni si ho ti (ostatní) turisti stejně najdou. Nejpozději příští léto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia