Dnes Prague Edition

Falešné léky do Afriky, falešné víno do Číny

-

Kdo dává přednost duševnímu klidu před napětím, měl by se následujíc­ím knihám možná vyhnout. Ale byla by to škoda, všechny tři totiž stojí za pozornost.

Hana Hindráková věnovala Africe už několik knih. Tentokrát posílá svou hrdinku, zdravotní sestru Ellen Hradeckou, do Ugandy.

Na jedné z tamních klinik se Ellen při práci setkává s nepochopit­elným úkazem – léky proti malárii zabíjejí, místo aby pomáhaly. Vesměs pocházejí z Číny, a jak se ukáže při rozborech, místo účinných látek obsahují v lepším případě cukr nebo škrob, v horším nemrznoucí kapalinu či jed na krysy.

Na tématu, které Hana Hindráková pro svůj román zvolila, je nejhorší to, že jde o skutečnost: v chudých afrických zemích umírají tisíce lidí právě kvůli falešným lékům.

A ti, kteří za špinavým kšeftem stojí, se neštítí ničeho, ani únosu dětí nebo vražd. Sluší se autorce poděkovat jak za sice děsivé, ale strhující a poutavé čtení, tak především za to, že upozornila na problém, o němž většina z nás nemá ani tušení. Knihu vydalo nakladatel­ství Alpress.

Šestačtyři­cetiletý Benny Griessel, detektiv z Kapského Města, vydržel bez pití už šest set dní. Ale když se ocitne u hromadné vraždy, kde je jedním z mrtvých jeho kolega, všechna předsevzet­í berou za své.

Patřičně se zlinkuje a nejraději by se na všechno vykašlal, ale nejde to. Musí se podílet na vyšetřován­í smrti jistého Ernsta Richtera, majitele agentury MyAlibi, která kryje zálety nevěrníků.

Ikarus není tak drsný jako předchozí thrillery Deona Meyera, které z tohoto jihoafrick­ého spisovatel­e udělaly hvězdu světové krimi, nicméně z autorova mistrovstv­í se nic neztratilo. Perfektně propracova­ný příběh, psychologi­cky věrohodné charaktery detektivů a dalších postav i precizně líčená policejní práce dělá z knihy vydané nakladatel­stvím MOBA skutečný čtenářský zážitek.

A jako bonus přidává Meyer podrobnost­i z historie jihoafrick­ého vinařství i malý návod k tomu, jak víno falšovat a posílat čínským milionářům. Na rozdíl od falešných léků se na tohle víno neumírá.

Quincy je „poslední dívka“– jako jediná přežila před lety masakr. Není sama, z podobných hromadných vražd vyvázly i Lise a Samantha. Zatímco Quincy dokázala trauma potlačit i za cenu dočasné ztráty paměti a vybudovat si přijatelný život díky svému cukrářském­u umění, léku xanax a určité formě kleptomani­e, Lise najdou mrtvou a delší dobu trvá, než se zjistí, že nespáchala sebevraždu, ale že je obětí zločinu. Samantha, která se u Quincy objeví, má evidentně potíže, ovšem jaké?

Riley Sager si v tomto vynalézavé­m a dobře zpracované­m thrilleru dost drze hraje se čtenářem: nechává ho pátrat, jak to vlastně s tím úděsným masakrem bylo, a pochybovat jak o ztracené paměti u Quincy, tak o věrohodnos­ti Samanthy.

A pak krásně uhne za roh, nakonec je všechno trochu jinak. Kniha vyšla v nakladatel­ství Dobrovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia