Dnes Prague Edition

Carla Bruni jako dokonalý zabiják emocí

-

Zpěvačka, modelka a bývalá první dáma Francie Carla Bruni vydala desku coververzí nazvanou French Touch. Bohužel v jejím podání slavné songy moc nefungují. Předně bude na místě drobná omluva Bennymu Anderssono­vi z legendární skupiny ABBA. Ten nedávno vydal album s klavírními instrument­álkami svých skladeb a byl na těchto stránkách, byť právem, znectěn, že šel poněkud po srsti. Když zůstaneme u písní slavné čtveřice, tak si vybral například Thank You For The Music, tak nějak ji u piana přehrál, ale nic zásadního nepřinesl.

Což je pravda, ale Carla Bruni šla ještě dál. Sáhla v repertoáru švédské kapely po hitu The Winner Takes It All, odzpívala jej s vybrnkávan­ou akustickou kytarou a vysála z něj jakékoliv emoce. A že ze skladby o konci romance, kde se zrcadlí i konec, k němuž tehdy ABBA neodvratně spěla, ty emoce v originále vyloženě stříkají.

Bruni bohužel takhle pojala větší část alba French Touch, které při vší mizérii naštěstí trvá jen málo přes půlhodinu, a tak bude lepší na něj rychle zapomenout.

Hlavní problém je, že zpěvačka skoro všechny vybrané skladby zglajchšal­tovala do uniformní unylé a zbrzděné formy s trochu unaveným vokálem, byť o jejích pěveckých kvalitách nelze pochybovat a formálně neselhává ani v případě aktuálních jedenácti písní.

Ani aranž s klavírem a docela pěknými decentními klávesami nepřekryje zoufalé pěvecké pojetí country Krok vedle „standardu“Stand By Your Man, který přitom v původním pojetí Tammy Wynette úplně jiskří. Naprostým zločinem je naopak až rozjuchaná verze Perfect Day, kde z původní atmosféry Lou Reeda nezůstalo zhola nic. Tohle přece nemohlo být myšleno vážně.

Jediným pikantním okamžikem je tedy Miss You od Rolling Stones, a to ještě hlavně proto, že Bruni měla kdysi románek s Mickem Jaggerem, takže víc šťávy jí dodává tenhle kontext než reálné hudební zpracování. Cynik by dodal, že po téhle neslané nemastné interpreta­ci by rocker její volání „chybíš mi“stejně nevyslyšel.

Jisté kouzlo se povedlo dostat do její verze Higway to Hell od AC/DC. Ale to je všechno. Jeden by čekal, že když se prověřenýc­h songů dotkne smyslná Francouzka, bude to jiskřit trochu víc.

French Touch Carla Bruni

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia