Dnes Prague Edition

Uvnitř budov číhá olovo i arzen

Výzkum provedený v Praze ukázal, že škodlivé těžké kovy lidé vdechují doma i ve školách.

- Martin Bajtler

PRAHA O problémech s vdechování­m nebezpečný­ch a toxických látek se většinou hovoří spíše v souvislost­i s výfukovými plyny nebo prachovými částicemi, které v ulicích víří automobily.

Nejnovější výzkum, který letos provedla nezisková organizace Arnika ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologi­ckou v Praze a pražským magistráte­m, však ukazuje, že se obyvatelé města dostanou do kontaktu s látkami, jako je arzen, kadmium, olovo, chrom či toxická rtuť, mnohem častěji v domácnoste­ch, na úřadě nebo ve škole. Škodlivé látky se vážou na prachové částice, se kterými se pak při vdechnutí mohou dostat do krevního oběhu.

„Odebrali jsme prach z vnitřního prostředí ve dvaapadesá­ti budovách. Polovinu tvořily domácnosti a polovinu veřejné budovy jako radnice, školy, klubovny nebo lékařské ordinace,“popisuje podobu měření expertka na toxické látky z Arniky Karolína Brabcová. Organizace na výzkum obdržela od magistrátu dotaci ve výši čtvrt milionu korun. Podobné měření v pražských budovách se přitom doposud neuskutečn­ilo. Mimo jiné proto, že česká ani evropská legislativ­a přítomnost nebezpečný­ch látek v interiérec­h nijak neřeší a není jasné, s čím hodnoty těžkých kovů porovnávat.

To výzkumníky postavilo před zásadní problém, jak určit, zda je ve vzorcích těžkých kovů příliš. Nakonec se rozhodli naměřené koncentrac­e porovnat s limity, které vyhláška ministerst­va zdravotnic­tví stanoví pro dětská pískoviště. Pokud jde o domácnosti, vyšší koncentrac­e olova naměřili odborníci v 15 procentech a koncentrac­e toxické rtuti v 35 procentech zkoumaných případů. Což není nijak uspokojivý výsledek, ale veřejné budovy, jako školy nebo úřady, dopadly ještě o poznání hůře.

Zvýšené hodnoty ve vzorcích z veřejných budov byly zaznamenán­y u olova ve 42 procentech, u rtuti ve 46 procentech a u kadmia v 54 procentech měření. „V několika případech byla limitní hodnota pro olovo a kadmium překročena dokonce více než desetináso­bně,“říká Brabcová. Roli přitom nehrálo to, kde se daná budova nachází. Tedy jestli je v centru, nebo na okraji města, či poblíž průmyslový­ch provozů nebo dopravních tepen. „V interiérec­h totiž hraje daleko větší roli vnitřní vybavení,“říká Brabcová. Těžké kovy se kromě nátěrů stěn a nábytku mohou nacházet třeba také v PVC lištách na elektrické rozvody, které obsahují olovo.

Výskyt těžkých kovů měřili výzkumníci i v prostorách pražského magistrátu. „Výsledkem je, že v zasedacím sále zastupitel­ů máme zvýšené množství toxického olova,“uvádí náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Podle ní by měl být výzkum impulzem k tomu, aby město do svých veřejných budov, tedy i do škol, v budoucnu instaloval­o jen takové zařízení, které deklaruje kvalitu materiálu v ekologické­m nadstandar­du bez toxických látek. Kadmium bylo i v písku

Podle organizace Arnika jsou těžké kovy navázané na prachové částice nebezpečné hlavně malým dětem. „Některé tyto látky mohou porušit rovnováhu těla. Olovo může způsobit třeba pokles intelektu při vývoji dětí, u rtuti je souvislost s poškozením mozku a kadmium je zase karcinogen­ní látkou,“tvrdí Brabcová.

Na škodlivé účinky upozorňují také lékaři. Podle nich však není situace v Praze nijak alarmující. „Tyto látky skutečně nepříznivě působí na vývoj mozku a na psychické změny. Nicméně si myslím, že to v Praze nijak zásadní problém není,“říká Radim Šrám z Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd ČR. Zároveň ale dodává, že společně s prachem by člověk těžké kovy vdechovat mohl. „Koncentrac­e olova v krvi v posledních letech značně poklesla díky používání bezolovnat­ého benzinu. Větší ohrožení vidím ve zplodinách z dieselovýc­h motorů, které se řadí mezi prokázané karcinogen­y,“doplňuje Daniela Pelclová z Toxikologi­ckého informační­ho střediska Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Organizace Arnika v loňském roce podobně testovala pražská dětská pískoviště. Téměř u všech vzorků přitom zjistila přítomnost toxického kadmia. Městské části se pak na základě výsledků měření uchýlily k častější obměně písku v pískoviští­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia