Dnes Prague Edition

Po krizi v Praze 12 hrozí i bezvládí

Do koalice s ANO a ČSSD na modřanské radnici se nikdo nehrne. Opozice už vyhlíží příští volby

-

PRAHA Rada Prahy 12 měla ještě začátkem letošního roku devět členů. Dnes jich má už pouze šest a reálně hrozí, že jich ještě ubude. To by pro městskou část znamenalo kolaps. „S menším počtem radních než máme teď už by se pracovat nedalo. Domnívám se, že další odvolání by vedlo k bezvládí. Městskou část by pak museli do voleb řídit úředníci z magistrátu,“nastiňuje katastrofi­cký scénář starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Složitá situace na radnici se začala rodit už v dubnu, kdy po přetrvávaj­ících neshodách mezi ANO a ČSSD na jedné straně a hnutím Změna pro Prahu 12 na straně druhé se rozpadla koalice. Bývalí partneři následně odvolali dva zástupce Změny z rady a od té doby v Modřanech vládne menšinová koalice. Posílená opozice navíc na zářijovém jednání zastupitel­stva společně odvolala radního ANO pro majetek a bytovou politiku Michala Pince. Podle názoru bývalé místostaro­stky Daniely Rázkové (Změna pro Prahu 12) Pinc chyboval při zadávání veřejných zakázek. „Zejména se jednalo o zakázku na údržbu zeleně a úklid veřejných prostranst­ví, na kterou věnuje městská část více než 25 milionů korun ročně,“říká Rázková.

Jelikož koalice nemá v zastupitel­stvu většinu, zásadnější rozhodnutí může schvalovat jen velmi obtížně. A nezdá se, že se přes jejich snahu v dohledné době podaří současný stav nějak odblokovat. „Tradičním stranám, které by připadaly v úvahu, se tři čtvrtě roku před začátkem kampaně do komunálníc­h voleb už vládnout nechce. Samozřejmě z opozice se pak lépe kandiduje,“myslí si starosta Maruštík.

Naopak může dojít ještě k dalšímu oslabení. V tomto ohledu je komplikací zvolení radního Roberta Králíčka (ANO) do Poslanecké sněmovny. Ten však počítá s tím, že si obě funkce alespoň prozatím ponechá. „Nejsem zastánce kumulace funkcí, ale v současné situaci na Praze 12 by bylo bezhlavé opuštění místa radního ohrožující pro samotný chod městské časti a námi připravova­ných projektů,“potvrzuje své rozhodnutí Králíček.

Kromě toho opozice dále zvažuje, že se pokusí dostat z rady dalšího člena. „Nemůžeme vyloučit, že může dojít k odvolání některého radního, nicméně v tuto chvíli to pro nás není na pořadu dne,“říká předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Petr Šula. O stejném kroku hovoří i Daniela Rázková, konkrétněj­ší být ale nechce. Zároveň upozorňuje, že její hnutí hodlá s jednou zásadní podmínkou nechat současné vedení dovládnout. „Diskutujem­e o omezení jejich rozhodován­í například o směrnici o zadávání veřejných zakázek, kde dochází ze strany rady k velkým chybám,“tvrdí zastupitel­ka a dodává, že se má především jednat o oblast nakládání s majetkem a územím městské části. S tím souhlasí i předsedkyn­ě klubu Zelených Eva Tylová. „Budeme navrhovat, aby si zastupitel­stvo vyhradilo některé kompetence rady,“dodává. Naopak Zlatuše Rybářová z opoziční ODS mluví o něco vstřícněji. Pokud koalice ANO a ČSSD nebude porušovat zákony, žádné razantní kroky klub neplánuje, slibuje Rybářová.

Přes postoje opozice starosta Maruštík doufá, že k rozpadu rady nejen nedojde, ale naopak se podaří vedení Prahy 12 personálně doplnit z řad zastupitel­ského klubu ANO. Přál by si, aby byl nový člen rady zvolen už na mimořádném zastupitel­stvu, které se uskuteční v pondělí 6. listopadu. Vzhledem k rozložení sil si je však vědom, že bude potřebovat podporu alespoň části opozice. Zda ji dostane, bude záležet i na konkrétním jménu kandidáta. Vedení například uvažuje, že by znovu navrhlo na volné místo Michala Pince. Že by takovou možnost ale ostatní strany akceptoval­y, není příliš pravděpodo­bné. ANO a ČSSD se tak budou pravděpodo­bně muset poohlédnou­t po jiném kandidátov­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia