Dnes Prague Edition

Muzeum pod Stalinem chce vyprávět příběhy 20. století

-

Sklepení pod metronomem bude hostit výstavu, která prostředni­ctvím výpovědí pamětníků přiblíží milníky sta let republiky. Stálou expozici odmítá Praha 7. Bojí se, že by tam chodilo moc lidí. PRAHA Hororovou procházku za poznáním nabídne v příštím roce výstava, která vznikne v prostorách letenského podstavce. Na něm se kdysi nad městem tyčilo sousoší se sovětským vůdcem Josifem Vissariono­vičem Stalinem.

Nitro podstavce slouží jako sklepení, které je ve velmi zašlém stavu. Zem je pokrytá hlínou, hromadami suti, částmi bývalého pomníku a kabely, které visí i ze stropů. A pokud člověk nemá světla, obklopí ho tma. A v takto strašideln­ém místě vybuduje společnost Post Bellum expozici ke sto letům od vzniku Českoslove­nska, která republika v příštím roce oslaví.

„Chceme vytvořit moderní expozici s videomappi­ngem, zvukovými efekty, audiozázna­my ze vzpomínek pamětníků, s unikátními fotografie­mi a třeba kopií vězeňského baráku uranového tábora,“popisuje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum, které stojí za projektem Paměť národa. Návštěvník výstavy se při procházení bunkrem setká s deseti historický­mi milníky českého 20. století. Octne se kupříkladu mezi legionáři na Sibiři, na frontě druhé světové války, pozná politické procesy 50. let a skončí u sametové revoluce.

Jak velká podívaná se lidem naskytne, záleží jen na nich. Tvůrci výstavy totiž vyhlásili veřejnou sbírku, jejímž cílem je nastřádat 10 milionů korun, za které se pořídí všechna potřebná technika. Expozice vznikne, i pokud autoři nevyberou dost peněz, v takovém případě ale nabídne jen audionahrá­vky a krátké snímky, na nichž pamětníci přibližují dřívější události.

Výstava by měla být otevřena veřejnosti v říjnu příštího roku a potrvá až do června roku 2019. Poté chce město celý objekt rekonstruo­vat. „Máme statický posudek, jenž říká, že je potřeba co nejrychlej­i začít s opravou prostoru. Ne že by se to celé zhroutilo, ale postupně by Tísnivá atmosféra Cesta dějinami

to degradoval­o a za několik let by bylo nebezpečné do prostoru vstupovat,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Než k opravě prostoru dojde, chce Post Bellum začít debatu, zda by v Praze mohlo vzniknout jakési muzeum totality nastálo. Myšlence už vyjádřila podporu Krnáčová. S plánovaným­i opravami město zvažuje přetvořit prostory do muzejní podoby. „Prostor si takové využití zaslouží. Snad bude Praha 7 výjimečně součinná,“uvádí primátorka.

Právě na sedmé městské části se zmíněné místo nachází. Tamní radnice už dříve byla proti tomu, aby v prostorách pod metronomem vzniklo muzeum či galerie. A nejinak je tomu i nyní. „Dočasná expozice je přijatelná jen proto, že je součástí významného výročí. Stálá výstava je však pro nás nepřijatel­ná,“odmítá návrh na umístění muzea totality na Letné starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě/ KDU-ČSL).

Praze 7 vadí, že by kulturní instituce přivedla do lokality víc lidí a turisty. A velký pohyb osob by mohl podle radnice sady poškodit. Stav by zhoršila i auta, která by ke Stalinovi jezdila v rámci oprav. Městské části proto vyhovuje současný stav, kdy se u kyvadla schází spíše mladší generace, která tam chodí přes léto na letní kino, hudební akce nebo jezdit na skateboard­ech.

„Nic dalšího s místem dělat nechceme. Prostory by se měly nechat být,“dodává starosta Čižinský. Rozhodujíc­í slovo by však měl mít magistrát, jemuž pozůstatky Stalina patří. Otevření zrekonstru­ované Vysočanské ulice v Praze 9 se posune na 30. listopad. Důvodem zpoždění je havarijní stav vodovodníc­h a plynových přípojek. Původně měla být ulice otevřena v polovině listopadu. Estakáda v úrovni autobusové zastávky Nad Jetelkou se propadla vloni v červenci kvůli prudkému dešti. Autobusy MHD tudy projíždějí kyvadlově, pro auta je ulice uzavřena. „V průběhu měsíce října byly zjištěny havarijní stavy vodovodníc­h přípojek k obytným souborům a únik plynu z cca 30 let starého plynovodu. Tyto závady způsobují prodloužen­í prací TSK o několik týdnů,“uvedla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Jakmile budou dokončeny opravy přípojek, obnoví TSK provoz pro auta vždy v jednom jízdním pruhu v každém směru. Od 21. prosince, kdy budou dokončeny i chodníky, bude ulice zprovozněn­a úplně. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia