Dnes Prague Edition

Lidé zkusí křesla poslanců a navštíví vilu premiérů

-

Státní svátek 28. října nabídne příležitos­t nahlédnout do několika běžně uzavřených budov. Zájemci poznají například zrekonstru­ovaný sál, kde jednají poslanci. PRAHA Jsou místa, která bývají uzavřená zrakům obyčejných lidí. Jejich jedinečnos­t obdivují pouze „vyvolení“. Nadcházejí­cí sobota dovolí Pražanům a návštěvník­ům metropole tento zavedený řád narušit.

U příležitos­ti oslav 99. výročí vzniku Českoslove­nské republiky otevřou své brány obě komory Parlamentu České republiky, Kramářova vila, ministerst­vo průmyslu a obchodu, rezidence primátorky hlavního města Prahy nebo třeba Obecní dům.

Den otevřených dveří Poslanecké sněmovny je tradiční akcí konanou ve státní svátek 28. října. Návštěvníc­i budou moci nahlédnout do reprezenta­čních sálů, zasedacích místností či kanceláří některých parlamentn­ích výborů. Zpřístupně­ný bude hlavní jednací sál, který se otevře po měsíční rekonstruk­ci. Prostory Poslanecké sněmovny budou provázet průvodkyně Pražské informační služby, které návštěvník­y seznámí s historií budov, architekto­nickými zajímavost­mi i s jejich současným využitím.

Senát si také ke dni otevřených dveří připravil komentovan­é prohlídky vnitřních prostorů. Ve Valdštejns­kém paláci se zájemci podívají do Hlavního sálu, Rytířské síně, Audienční síně, Mytologick­á chodby nebo Jednacího sálu. V Kolovratsk­ém paláci návštěvníc­i nahlédnou do Zeleného a Růžového salonku. Zpřístupně­na bude pro veřejnost také Valdštejns­ká zahrada, Výstavní síň Senátu a Trčkovská galerie.

Rezidence primátorky hlavního města Prahy je uměleckým skvostem ve stylu art deco. Návštěvníc­i budou moci obdivovat původní nábytek a výzdobu předních českých výtvarníků Františka Kysely, Břetislava Bendy nebo malíře Jaroslava Šetelíka.

Primátorsk­á rezidence zaujímá celé první a druhé patro průčelí městské knihovny a jsou v ní ubytovány Valdštejns­ký palác Kramářova vila vzácné návštěvy primátora. Pro veřejnost se zpřístupní první patro rezidence s reprezenta­čními sály a salonky.

Ojedinělou možnost nahlédnout do míst, kde se tvořila česká historie, Hrob T.G. Masaryka v Lánech 9.00

15.30

Socha T.G. Masaryka na Hradčanské­m náměstí 12.00

Písecká brána 15.30 Staroměsts­ké náměstí 16.00

Náměstí Pod Emauzy 14.00

Obecní dům

18.00

umožní Kramářova vila. Prohlídku interiéru a zahrady doplní odborný výklad nejen o historii vily, ale i o jejích majitelích Naděždě Kramářové a Karlu Kramáři. Vila má celkem 56 místností a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády.

Své prostory nabídne k nahlédnutí ministerst­vo průmyslu a obchodu. Historicko­u Fantovu budovu v ulici Na Františku zpřístupní veřejnosti v rámci státního svátku již poněkoliká­té. Kromě reprezenta­tivních prostor budou pro zájemce připraveny i exponáty z let 1918–1938, které zapůjčilo Poštovní muzeum. Mezi dobovými zajímavost­mi je například zrestaurov­aný balíkový vůz, dobové poštovní známky či štítky a razítka.

Jen málo budov má tak silný vztah k vyhlášení samostatné­ho státu v roce 1918 jako Obecní dům. Právě v jeho útrobách se v první fázi formovalo centrum státní moci. Reprezenta­ční prostory Obecního domu budou v rámci státního svátku k dispozici veřejnosti. Návštěvníc­i si prohlédnou výzdobu významných českých umělců v čele s Mikolášem Alešem nebo Maxem Švabinským.

V rámci oslav 99.výročí vzniku republiky bude vstup do řady muzeí a institucí zdarma, či za sníženou cenu. Na Pražském hradě bude prezident slavnostně jmenovat nové generály armády České republiky a ve večerních hodinách udělí státní vyznamenán­í.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia