Dnes Prague Edition

Soudce po 12 hodinách zastavil Rathův monolog

-

PRAHA Soudce Robert Pacovský ve středu ukončil řečnický maraton Davida Ratha, který už třetí den odůvodňova­l svoji námitku podjatosti mířící právě na předsedu senátu. Slovo mu odebral ve chvíli, kdy se exhejtman chystal číst protokoly z jiného řízení, které vede proti strýci soudce, což soud označil za obstrukci procesu.

Rath svoji námitku na podjatost soudce opírá mimo jiné o spor s jeho strýcem Michalem Pacovským. Bývalý poslanec takto argumentov­al sice už první jednací den, tedy v pondělí, ve středu však konečně získal přepisy výpovědí Michala Pacovského a dalších svědků, které chtěl soudu přečíst.

„Už se jedná vyloženě o obstrukční snahu,“nesouhlasi­l se čtením dalších protokolů předseda senátu. Rath podle něj měl nadstandar­dní prostor pro vyjádření své námitky podjatosti, přičemž odkázal na předchozí dva jednací dny, které vyplnil exposlanců­v monolog. Rath hovořil zhruba dvanáct hodin.

Soudce obhajobě nabídl, aby protokoly založila do spisu, další čtení před soudem však připustit nechtěl. Proti tomu protestova­li Rathův advokát, obhájci dalších obžalovaný­ch v kauze i správce pozůstalos­ti po Rathově otci.

Soudce přesto Ratha několikrát varoval, že pokud bude pokračovat ve čtení protokolu z civilního řízení, slovo mu odebere. „Já jsem u tohoto soudu zastoupen vaším strýcem,“prohlásil Rath s tím, že to dokazuje podjatost soudce. Podle Ratha Michal Pacovský nevypovědě­l během původního procesu obhajobu podle zákona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia