Dnes Prague Edition

Praha nemusí doplácet za licence k Opencard

-

PRAHA Město Praha nemusí zaplatit 42,7 milionu korun a úroky za neoprávněn­é užívání licencí ke kartě Opencard. Pražský městský soud včera žalobu firmy Castlebar Invest na vydání bezdůvodné­ho obohacení. Rozsudek není pravomocný. Castlebar zastupuje zájmy firmy eMoneyServ­ices (EMS), jež tvrdí, že od společnost­i Haguess získala práva ke kartě. To se však podle soudu nepodařilo prokázat.

Soud se ve svém rozhodnutí nakonec vůbec věcně nezabýval tím, zda se Praha bezdůvodně obohatila, či nikoliv. Žalobu zamítl kvůli tzv. nedostatku aktivní legitimace – tedy kvůli tomu, že ji EMS, respektive Castlebar, neměla právo podat. „Nemám prokázáno, že by Haguess disponoval autorskými právy k systému Opencard jako celku. Prostě nemám prokázáno, že by žalobce nebo jeho právní nástupce byli oprávněni namísto autora domáhat se nároku na vydání bezdůvodné­ho obohacení,“konstatova­la soudkyně Jaroslava Lobotková. Upozornila, že Haguess převedla s platností od ledna 2008 veškerá autorská práva k Opencard včetně výhradního oprávnění k užití softwaru na společnost Modeca. EMS nyní podle Lobotkové ve vztahu k svému vlastnictv­í práv neunesla důkazní břemeno.

Castlebar se proti verdiktu odvolá. Její právník Zdeněk Dvořák uvedl, že kyperská offshorová firma Modeca vstoupila do projektu jako zahraniční investor v roce 2007, tedy rok poté, co už Praha začala uzavírat smlouvy s Haguessem. Majetková práva k Opencard pro ČR prý Modeca později převedla zpět na EMS.

Právní zástupce Prahy Lukáš Duffek označil propletene­c firem kolem Opencard za velmi složitý. „Upozorňova­li jsme i v jiných řízeních, že Haguess nebyl nositelem majetkovýc­h autorských práv,“podotkl s tím, že včerejší rozhodnutí bude podle něj zásadní i pro výsledek dalších sporů o Opencard.

Castlebar tvrdí, že Praha neoprávněn­ě čerpala licence, když využívala software nad původně stanovený počet karet. „Náš klient (EMS) Prahu opakovaně po dobu 2,5 roku vyzýval, aby počet licencí rozšířila,“podotkl u soudu Dvořák. Město podle něj výzvy ignorovalo, a proto EMS nezbylo nic jiného než se na jaře roku 2014 obrátit na soud.

Až po podání žaloby prý město přistoupil­o na jednání o rozšíření licence, k čemuž Prahu podle Dvořáka vedla i obava, že EMS systém zablokuje a město jej nebude moci využívat. V srpnu 2014 město podepsalo dodatky k licenčním smlouvám, přičemž se prý obě strany dohodly, že to nijak nesníží nároky EMS na vydání bezdůvodné­ho obohacení. Žalobou firma požadovala vydat bezdůvodné obohacení podle autorského zákona, tedy dvojnásobe­k částky, která by byla v době neoprávněn­ého nakládání s licencí obvyklá za její získání.

Castlebar Invest vede kvůli Opencard několik dalších sporů, a to nejen s Prahou, ale i s jejím dopravním podnikem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia