Dnes Prague Edition

Ronaldo vs. Messi: hlas si nedají, ale respektují se

- — Miloslav Novák

Jako by se potkali dobří kamarádi a ne největší fotbaloví rivalové. Cristiano Ronaldo se synem před vyhlášením cen Mezinárodn­í fotbalové federace (FIFA) kráčeli na místa v sále londýnskéh­o Palladia, kde už seděl Lionel Messi.

Messi vstal z křesla, Ronaldovu pravici tiskl oběma rukama, z výrazu obou šlo rozpoznat radost. Nebo to byla přetvářka?

Už deset let bojují o pozici nejlepšího fotbalisty světa. Jen o rok méně soupeří o tituly ve španělské lize, ale jejich rivalita není vyhrocená jako mezi Realem a Barcelonou.

„Sice nejsme nejlepší kamarádi, ale velmi se respektuje­me. Rivalitu vytvořila média, my proti sobě opravdu nic nemáme,“nechal se dřív slyšet Ronaldo.

Zvlášť když jeho syn rivala zbožňuje. „Na internetu si pouští videa s tvými góly. Když hraje fotbal na počítači, tak za tebe, pořád o tobě mluví,“říkal portugalsk­ý záložník po vyhlášení Zlatého míče 2015, když se Cristiano junior k idolu hrnul. To udělal i v pondělí: když Messiho spatřil, zrychlil, aby u něj byl dřív.

Při El Clásiku, nejvypjatě­jším ligovém souboji v Evropě, se ti dva nikdy nepokopali. Zůstávali stranou dramatický­ch konfliktů. Ale je taky pravda, že v anketách pro sebe vzájemně nikdy nehlasoval­i: Co kdyby zrovna můj hlas pomohl soupeři?

Když teď v Londýně Nejlepším fotbalisto­u FIFA vyhlásili Ronalda, Messi jeho příchod na pódium doprovodil úsměvem – chce se věřit, že upřímným. A co v prosinci, až se potkají při vyhlášení Zlatého míče?

 ?? Foto: 2x AP ?? S úsměvem Když se na vyhlašován­í cen FIFA potkali Ronaldo s Messim, oba se usmívali a přátelsky si tiskli ruce. Rivalita zůstala stranou.
Foto: 2x AP S úsměvem Když se na vyhlašován­í cen FIFA potkali Ronaldo s Messim, oba se usmívali a přátelsky si tiskli ruce. Rivalita zůstala stranou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia