Dnes Prague Edition

Obří pokuty Čechům v EU i za školní výlet

Bohaté země si chrání trh přísnými zákony. Na jejich neznalost mohou tvrdě doplatit podnikatel­é i učitelky doprovázej­ící žáky.

-

PRAHA České firmy i státní instituce, které posílají své zaměstnanc­e pracovně do zahraničí, se mohou dostat do problémů s tamějšími zákony a platit až likvidační pokuty. A to v případě, že nesplní podmínky dané země, jako je například dodržení minimální mzdy nebo povinnost mít s sebou pracovní smlouvu v tamním jazyce.

Do potíží se dostávají hlavně menší a střední firmy, které mají zakázky v zahraničí jen nárazově a legislativ­u dané země dobře neznají. Podmínky, které musí splnit, si navíc jednotlivé země upravují samy. Firmy, ale například i univerzity vysílající své pedagogy na přednášky do zahraničí, tak často tápou, kdy se zákony dané země řídit a s jakými úřady tam komunikova­t.

Například Německo má přísné normy týkající se minimální mzdy, která se vztahuje i na běžné zahraniční cesty. V důsledku to znamená, že nárok na tamější minimální mzdu má například i česká učitelka, která jede do Německa na výlet jako doprovod žáků. Nebo řidič, který veze svého šéfa autem na tamní veletrh. „Toto považujeme za úplně absurdní,“říká Barbara Hansen Čechová ze společnost­i People Management Forum, která sdružuje personalis­ty.

Sankce za porušení povinností jsou vysoké prakticky ve všech zemích EU. Pohybují se od tisíců do desítek tisíc eur. Mezi nejpřísněj­ší státy patří Francie a Rakousko, které dávají vysoké pokuty v podstatě automatick­y i při pouhých formálních nedostatcí­ch, například při chybě v dokumentac­i.

Před časem na to doplatila menší truhlářská firma z jihu Čech, která při práci na zakázce v Rakousku zapomněla na ohlašovací povinnost. Tedy vyplnění dokumentů s informacem­i o zakázce a zaměstnanc­ích, kteří do země přijedou pracovat. Firma za to dostala pokutu ve výši 12 tisíc eur, v přepočtu přes 307 tisíc korun. „A to přesto, že k porušení práv pracovníků, zejména jejich nároku na výši odměny, nedošlo,“podotýká ředitelka odboru EU a mezinárodn­í spolupráce ministerst­va práce Zuzana Zajarošová.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron z toho udělal jeden z hlavních bodů své prezidents­ké kampaně i klíčový požadavek vůči zbytku Evropské unie. Zdálo se, že se rodí nový problém srovnateln­ý s „povinnými kvótami na uprchlíky“, které na dva roky otrávily atmosféru v celé Unii.

Nová směrnice o vysílání pracovníků byla nakonec počátkem tohoto týdne téměř v poklidu přijata velkou většinou zemí EU. Heslo „Za stejnou práci na stejném místě stejnou mzdu“se za čtyři roky – až směrnice vstoupí v platnost – stane skutečnost­í. Řidiče kamionů ale k radosti českých dopravců neřeší.

Země jako Polsko či Maďarsko nebyly schopny přesně říci, co jim na kompromisn­í podobě směrnice o nových pravidlech vysílání pracovníků tak zásadně vadí. Visegrádu se podařilo v klíčové otázce vyjmutí kamionové dopravy dát spolu se Španělskem a Portugalsk­em při hlasování Rady ministrů EU dohromady blokační menšinu, takže na pondělním schvalován­í výjimky pro řidiče kamionů dosáhly.

Podobný krok se několik dní předtím na jednání Evropského parlamentu snažila prosadit česká europoslan­kyně Martina Dlabajová. „Určitě oceňuji, že se něco takového povedlo na Radě EU,“říká Dlabajová. Nesouhlasí ale s omezeními maximální doby pro vyslané pracovníky na 18 měsíců, která v přijaté podobě směrnice zůstala. „Vnímám to jako snahu o omezení volného pohybu služeb,“uvádí. Nedodržení minimální mzdy Nedodržení včasného oznámení o vyslání zaměstnanc­e nebo nekompletn­í/chybné doklady

Neposkytnu­tí mzdových dokladů Sankce, pokud nemají mzdové doklady v pořádku více než tři zaměstnanc­i Nekompletn­í nebo chybné ohlašovací formality PrAmen: VelvyslAne­Ctví ČR v RAkousku

Pokračován­í ze str. 1 Povinnosti „překvapují“zaměstnava­tele typicky ve chvíli, kdy jsou nově zavedené. Například rakouská úprava je účinná teprve od ledna 2017 a některé podniky včas nezaregist­rovaly povinnost ohlásit své vyslané zaměstnanc­e, za což hned dostaly pokutu.

„Obecně lze říci, že případů přibývá s tím, jak státy zavádějí novou, přísnější legislativ­u,“uvádí Zuzana Zajarošová z ministerst­va práce.

Komplikace mohou nastat rovněž v situaci, kdy podnik využívá jako subdodavat­ele OSVČ. „Některé státy totiž mohou takovou situaci vyhodnotit jako de facto zaměstnane­cký poměr a následně pokutovat podnik za nedodržení povinností, které měl jakožto zaměstnava­tel, přestože podle českého práva 1 000 eur 50 000 eur 1 000 eur 20 000 eur 1 000 eur 20 000 eur 2 000 eur 50 000 eur 500 eur 10 000 eur zaměstnava­telem není,“vysvětluje Zajarošová.

Pravidla vysílání zaměstnanc­ů se podle evropské legislativ­y vztahují na zaměstnava­tele, který posílá svého pracovníka na území jiné země Unie, aby tam určitou dobu pracoval.

Takový zaměstnane­c má status vyslaného pracovníka, přičemž evropská norma stanovuje základní pracovní podmínky, které se musí uplatňovat na tyto lidi v hostitelsk­é zemi. Jde například o maximální délku pracovní doby, minimální mzdu včetně sazeb za přesčasy nebo ochranu zdraví.

V praxi se však vyskytuje řada nejasností. Například v případě akademický­ch pracovníků, členů orchestrů, pracovníků účastnícíc­h se veletrhů nebo řidičů v mezinárodn­í dopravě.

„Je nutné mít na zřeteli, že různé státy mohou tyto situace interpreto­vat různě,“připomíná Zajarošová.

Problemati­ku kolem výjezdů zaměstnanc­ů do zahraničí řeší i Filozofick­á fakulta UK, jejíž pedagogové jezdí na zahraniční univerzity. Podle šéfa tamního personální­ho oddělení Pavla Koloucha je děsivé hlavně to, že neexistuje hodnověrný zdroj výkladu toho, co bude která země považovat za vyslání a co ne. „Zatím se snažíme zjišťovat, co se dá, a trochu doufáme i v to, že ‚inspekce práce‘ různých zemí EU bude mít pro své kontroly jiné cíle než univerzity a kongresové sály,“uvádí Kolouch s tím, že řada pedagogů často nedosahuje minimální mzdy stanovené v příslušné zemi, takže se vystavují postihu podle stejných pravidel jako řidiči kamionů.

 ??  ?? Veronika Němcová redaktorka MF DNES
Veronika Němcová redaktorka MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia