Dnes Prague Edition

Babiš nebude čekat

- S přispěním Evy Pospíšilov­é

Variant k sestavení vlády má šéf hnutí ANO Andrej Babiš necelý týden po vítězství ve volbách několik, reálně se však jeho spolustran­íci baví jen o dvou. Zemi povede buď koalice ANO s ODS, nebo menšinová vláda. A jak bude čas utíkat, tím víc bude připadat v úvahu, že si ANO řekne o podporu vlády samo.

Babiš sice ve středu večer České televizi řekl, že chce mít vládu sestavenou do Vánoc, několik zdrojů MF DNES z jeho okolí však uvedlo, že tak dlouho bez vidiny jasného výsledku šéf ANO určitě nevydrží.

Klíčový má být už termín 20. listopadu, kdy se poslanci sejdou na ustavující schůzi Sněmovny. Volit se bude nové vedení dolní komory parlamentu, dojde na rozdělení sněmovních výborů. A v této situaci už bude chtít mít Babiš o podobě příští vlády jasno.

„Vedení sněmovních výborů často vychází z podoby vlády, pokud například vítěz voleb získá post ministra spravedlno­sti, je přirozené, že do čela ústavně-právního výboru usedne představit­el druhé koaliční nebo nejsilnějš­í opoziční strany,“přibližuje jeden z výrazných představit­elů hnutí ANO.

Platí, že Babiš by stále nejradši poskládal vládu s ODS. Společně by měli ve Sněmovně většinu 103 mandátů, až na elektronic­kou evidenci tržeb v programech stran nejsou zásadní příkopy.

Ale předseda ODS Petr Fiala opakuje, že s Babišem jeho strana do koalice nepůjde, a první koaliční vyjednáván­í ukázalo, že nehodlá ustupovat. Příští týden by se zástupci ANO s ODS přesto měli vidět znovu. A v ANO doufají, že ledy povolí.

Jedna věc je Fialův zásadový postoj – s člověkem obviněným z dotačního podvodu do voleb nejít.

„Vidím sjednoceno­u stranu i poslanecký klub, který vládu s Andrejem Babišem a ANO odmítá,“uvedl včera Fiala.

Druhá věc jsou však okolnosti posledních dní – voliči Babišovi přes jeho kauzy dali jasný mandát k tomu, aby sestavil vládu. A v ANO jsou přesvědčen­i, že ODS může neúčastí ve vládě ztratit mnohem víc než Babiš. Ten je totiž schopen poskládat i menšinovou vládu, hrozbou by pro něho nebyly ani předčasné volby, byť si je nepřeje.

„Pořád té koalici věříme. ODS může mít ministerst­va, může realizovat svůj program. Nechce se mi věřit, že když mají tuto příležitos­t, radši půjdou do opozice a budou se dívat, jak Babiš skládá menšinovou vládu za podpory SPD a komunistů nebo naštvaných poslanců ČSSD,“uvažuje jeden z členů ANO blízkých Babišovi.

V ODS sice kalkulují s tím, že by se Babiš mohl spojenectv­ím s SPD a komunisty spálit. V ANO jsou však přesvědčen­i, že Babiš je dost silný na to, aby si i takový krok obhájil. Může totiž říct: když nikdo jiný nechtěl, neměl jsem jinou možnost, země už hlavně potřeboval­a vládu, tak do toho jdu i za tuto cenu.

Babiš navíc tvrdí, že Okamuru nevezme do vlády. „S panem Okamurou ve vládě nebudeme a odmítáme ji vůbec řešit,“říká šéf ANO. V úvahu připadá spíš to, že by poslanci SPD jednorázov­ě podpořili menšinovou vládu ANO výměnou za to, že Babišovo hnutí bude vstřícné k některým návrhům SPD.

A i to může zvýšit tlak na ODS. Okamurovo hnutí, jež navrhuje třeba referendum o odchodu z EU nebo zestátnění veřejnoprá­vních médií, se totiž netají, že by se mu podíl na vládnutí zamlouval. Část členské základny ODS by tak mohla na vedení strany vyvinout tlak, aby se zachovala „státotvorn­ě“a vládě, na níž by se SPD podílelo, zabránila. „Nepředbíhe­jme, prosím, události,“odmítá se však nechat rozhodit předseda ODS Fiala.

Do hry může vstoupit i Zeman

Prezident Miloš Zeman včera v TV Barrandov řekl, že do jednání kolem vlády nebude zasahovat.

Jeho spolupraco­vníci však podle jednoho ze zdrojů MF DNES připravují variantu úřednické vlády. Plán je údajně takový, že Zeman dá Babišovi měsíc. A pokud vládu nesestaví, přijde s vlastním řešením, kabinetem, který může vládnout i bez důvěry Sněmovny. Babiš se Zemanem sice doposud vystupují jednotně, je to však i z pragmatick­ých důvodů. Babiš potřebuje Zemanovu podporu při sestavován­í vlády a Zeman zase nechce, aby proti němu Babiš postavil prezidents­kého kandidáta. Na to je však čas už jen do 7. listopadu. A pak má Zeman volné ruce.

Pořád té koalici věříme. ODS může mít ministerst­va, může realizovat svůj program.

 ??  ?? Do vlády nebo na Hrad Šéf SPD Tomio Okamura stále stojí o to, být ve vládě. Hnutí ANO se ale do takové spolupráce nechce. Okamura nyní nevylučuje ani kandidatur­u na prezidenta. Nominaci by mohl dostat od svých poslanců. Foto: Michal Šula, MAFRA
Do vlády nebo na Hrad Šéf SPD Tomio Okamura stále stojí o to, být ve vládě. Hnutí ANO se ale do takové spolupráce nechce. Okamura nyní nevylučuje ani kandidatur­u na prezidenta. Nominaci by mohl dostat od svých poslanců. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Vojtěch Srnka
Vojtěch Srnka
 ??  ?? Ondřej Leinert
Ondřej Leinert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia