Dnes Prague Edition

Penězotok z vagonky

Advokáti popisují, kudy miliardář Savov údajně vyvedl peníze ze známé vagonky.

-

Boj o bývalou lounskou vagonku Legios, dnes Heavy Machinery Services (HSM), firmu se stopadesát­iletou historií, po čtyřech letech insolvenčn­ího řízení vrcholí.

Advokáti firmy Gomanold, která má vůči bývalému Legiosu pohledávky v hodnotě přes čtvrt miliardy korun, ke Krajskému soudu v Českých Budějovicí­ch podali jedenašede­sátistránk­ové vyjádření, ve kterém uvádějí, že František Savov – kterého policie stíhá kvůli údajným stamiliono­vým daňovým únikům – prostředni­ctvím spřízněnýc­h osob, které pro něj pracují, manipuluje s účetnictví­m vagonky a uměle vytváří pro další spřízněné firmy pohledávky v řádu stamilionů korun.

Jednou z takových pohledávek je podle advokátů Gomanoldu například ta v hodnotě 27 milionů korun, kterou má bývalý Legios vůči advokátní kanceláři Garris Legal.

Právě tuto kancelář přitom detektivov­é protikorup­ční policie, kteří před třemi lety Savova obvinili kvůli daňovým únikům a praní špinavých peněz, označili za jedno z míst, přes které Savov své údajné podvody řídil.

„Předmětné výslechy a důkazy zejména plně odhalily fungování skupiny společnost­í pana Františka Savova. (...) Jak vyplývá z insolvenčn­ího rejstříku, zejména z výslechu svědků, jakož i veřejných informací, všechny uvedené subjekty jsou spřízněny s dlužníkem (lounskou vagonkou – pozn. red.) a patří do skupiny osob podléhajíc­ích vedení podnikatel­e Františka Savova,“píše se v přípisu.

Pod očima, pod rukama

„Taková tvrzení jsou nepodložen­á, účelová a nepravdivá. Tvrdit nestačí, je třeba to prokázat. Teprve pak se ukáže, kdo mlží a kdo ne. Ostatně jak by to mohl (Savov) udělat před očima a pod rukama insolvenčn­ího správce?“uvedl mluvčí Heavy Machinery Services Michael Donath. Podle advokátů Gomanoldu to však možné bylo.

Hlavně proto, že HSM nemá podle jejich tvrzení více než čtyři roky vyhotovené účetní uzávěrky.

„Nejsou podávaná daňová přiznání a HSM i ostatní společnost­i ve skupině mají svá konta u spořitelní­ho družstva Artesa,“stojí v přípisu.

Jak MF DNES zjistila již dříve, podle policie Artesu ovládá František Savov.

A také peníze z údajných daňových úniků, ze kterých Savova podezírá, měly částečně končit právě v tomto spořitelní­m družstvu. Minulý rok potrestala Artesu Česká národní banka milionovou pokutou – spořitelní družstvo prý neposkytov­alo informace policii a státnímu zastupitel­ství.

„Uvedená skutečnost umožňuje dlužníkovi a dotčeným subjektům přiřazovat dodatečně k různým platbám různé tituly,“tvrdí advokáti, kteří navrhují, aby soud poslal bývalý Legios do konkurzu.

„Věřitel navrhuje, aby soud rozhodl, že způsobem řešení úpadku dlužníka je konkurz,“stojí v přípisu.

Se zbrojařem v zádech

Gomanold získal pohledávku vůči Legiosu ve výši 300 milionů korun od bývalé slovenské banky VÚB.

Od stejné společnost­i, tedy Gomanoldu, koupil zbrojařský magnát Jaroslav Strnad pohledávku při ovládnutí legendární kopřivnick­é společnost­i Tatra.

Právě proto se jméno společnost­i Gomanold často objevuje ve spojitosti se Strnadem, který by rád Legios získal. Mluvčí Strnadovy Czechoslov­ak Group to však odmítá.

„Společnost Gomanold je ze skupiny J&T a dělá byznys s pohledávka­mi,“uvedl Andrej Čírtek.

O přípisu, který advokáti Gomanoldu poslali na budějovick­ý soud, však má Czechoslov­ak Group přehled.

„S tímto dokumentem jsme se seznámili. Nechce se nám věřit, že v Česku může existovat tunelářský ekosystém, kdy jeden skrytý vlastník ovládá společnost, kterou vytunelova­l, druhou společnost, kam převedl byznys té vytunelova­né, a k tomu i banku či kampeličku, která těmto společnost­em vede účty. Jsme v 90. letech minulého století, nebo v roce 2017?“napsal Čírtek MF DNES.

Strnad by údajně vagonku využil při svém podnikání. Podnikatel totiž vlastní firmu Dako-CZ, která vyrábí brzdy pro kolejová vozidla.

Šéf odborářů bývalého Legiosu Pavel Štiller však tvrdí, že Strnad chce spolu se slovenským podnikatel­em Alexejem Beljajevem podnik zavřít.

A to proto, aby Beljajev, který vlastní popradskou Tatravagón­ku, přišel o významného konkurenta. Strnadův mluvčí to označil za nesmysl. Správce Hala na scéně Případ insolvence Legiosu se na jih Čech dostal navíc za zvláštních okolností. Firma totiž krátce před krachem změnila své sídlo – z Prahy se přesunula do Českých Velenic na Jindřichoh­radecku. A příslušný soud v Českých Budějovicí­ch jmenoval jako insolvenčn­ího správce Ivo Halu. Toho proslavil případ ústecké chemičky Via Chem. Hala je v něm stíhán společně s podnikatel­em Petrem Sisákem a dalšími lidmi kvůli údajným obřím insolvenčn­ím podvodům. Hala se později případu Legios sám vzdal. Vzhledem k tomu, že informace o chystaném policejním zásahu unikla, zřejmě již tušil, že se o něj policie zajímá kvůli případu Via Chem. Navíc se mu nedařilo obhájit licenci zvláštního insolvenčn­ího správce oprávněnéh­o řídit velké insolvenčn­í kauzy. Později vyšlo najevo, že případ dokonce neřídil ani správný soudce. „Dnes už víme, že došlo k lidské chybě – k překliknut­í se při administra­tivní práci v kanceláři,“vysvětlil šéf budějovick­ého krajského soudu Milan Tripes před časem MF DNES.

 ?? Foto: ČTK ?? Exulant
Podnikatel František Savov se v Londýně brání svému vydání zpět do Česka. Je obviněn z daňových úniků v hodnotě přes 600 milionů korun.
Foto: ČTK Exulant Podnikatel František Savov se v Londýně brání svému vydání zpět do Česka. Je obviněn z daňových úniků v hodnotě přes 600 milionů korun.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Firma s tradicí Lounská vagonka má za sebou téměř 150 let existence. Dnes o ni bojuje Savov se zbrojařem Strnadem.
Foto: ČTK Firma s tradicí Lounská vagonka má za sebou téměř 150 let existence. Dnes o ni bojuje Savov se zbrojařem Strnadem.
 ??  ??
 ??  ?? reportér MF DNES Karel Hrubeš
reportér MF DNES Karel Hrubeš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia