Dnes Prague Edition

Inkluze za dvě miliardy

Ministerst­vo zveřejnilo analýzu

-

Dvě miliardy korun na podporu inkludovan­ých dětí dostaly školy v minulém roce. Nejvíce zaplatily za platy pedagogick­ých asistentů nebo učitelů, kteří doučovali slabé žáky, na nákup pomůcek utratily školy čtyři procenta z celkové částky. Uvádí to analýza prvního roku inkluze, kterou zpracovalo ministerst­vo školství.

Nejčastěji předpisova­nou podporou je dle analýzy takzvaná pedagogick­á intervence, tedy individuál­ní doučování v objemu jedné hodiny týdně. Platby za ně jdou učitelům na školách.

Na speciálníc­h a takzvaných praktickýc­h školách dětí výrazněji neubylo, zato přibylo dětí „s diagnózou“na základních školách. Jejich podíl se zvýšil z devíti na 10,5 procenta žáků. Celkem jich je na běžných základkách přes 70 tisíc.

Nejčastěji jde o vývojové poruchy učení, chování nebo o vady řeči. Mírně také přibylo autistů. „Tyto děti dříve podporu neměly, nebyly statistick­y podchyceny,“vysvětluje vysoké přírůstky tisková mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová.

Ani přesun dětí s lehkým mentálním postižením ze speciálníc­h škol do základních se nekonal, přestože se ho kritici inkluze obávali. V běžných základkách jich sice trochu přibylo, to ale platí o každém roce od roku 2010.

Z analýzy rovněž vyplývá, že se peníze nedostaly tam, kam ministerst­vo školství zamýšlelo. Změny ve financován­í jsou přitom podstatou inkluzivní novely.

Základní školy měly už před jejím přijetím povinnost děti se speciálním­i potřebami ze své spádové oblasti přijmout a postarat se o ně. Nárok na peníze, za které by péči navíc hradily, ale neměly, situace se tak lišila kraj od kraje a někdy i školu od školy.

Jenže nyní na ministerst­vu zjišťují, že z inkluzivní­ch peněz platí asistenty nejen pro ně, ale z velké části také pro žáky speciálníc­h škol, kterým poradenská centra přiznala individuál­ní podporu.

Pokud by to tak pokračoval­o, odhaduje ministr školství Stanislav Štech, že by z celkové pomoci ukrojily až třetinu prostředků. Jenže u těchto škol se na rozdíl od běžných základek už s péčí o znevýhodně­né děti počítá. Dostávají proto ve srovnání s běžnými školami podstatně více peněz na jednoho žáka.

Ministersk­é vyhlášky sice nezakazují speciálním školám žádat o inkluzivní vyhlášky, mělo by se tak ale dít jen ve výjimečnýc­h případech. A tomu situace, kdy by až třetina podpory šla na tyto školy (starají se zhruba o čtvrtinu žáků se speciálním­i potřebami, ovšem i včetně těžkých mentálních postižení a kombinovan­ých vad), neodpovídá.

Že se to děje, zjistilo ministerst­vo školství až ve chvíli, kdy se systém rozběhl. Z krajů totiž putují do resortu pouze celková čísla. Nesrovnalo­sti vypluly na povrch teprve při bližním pohledu na statistiky, které školy vyplňují.

4 850 5 465 5 067 Pozn.: Nejčastějš­í typy znevýhodně­ní u dětí, které mají v rámci tzv. inkluzivní novely nárok na podporu. 23 880 54 837

7 974 9 225 11 763

5 596 6 414 6 872 do zÁkladní školy do speCiÁlní zÁkladní školy Pramen: ministerst­vo školství 13 331 12 561 12 980 58 923 72 765

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia