Dnes Prague Edition

Dopravci si oddechli. Směrnice EU je neřeší

Nová, tvrdší směrnice Evropské unie o vysílání pracovníků začne platit za čtyři roky.

-

„Tím, že se ze směrnice podařilo vyjmout dopravu, jsme dosáhli našeho zásadního požadavku. Kauza jako kvóty z toho proto nebude,“vysvětluje státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Jak k tomu dodává nejmenovan­ý diplomatic­ký zdroj, ve chvíli, kdy Francie s tímto bodem souhlasila, se zhroutila blokační menšina, protože Španělé a Portugalci už byli spokojeni. „V té chvíli země jako Česko a Slovensko stály před otázkou: zda být jako Polsko a Maďarsko proti celé směrnici a zároveň bez šance něco ovlivnit, nebo se za svůj souhlas pokusit prosadit některé menší úpravy,“uvádí zdroj. Varšava, která bojovala za půl milionu svých „vyslaných pracovníků“, byla ale notně rozladěná. „Jsme velice zaskočeni a zklamáni, že se Visegrádu nepodařilo udržet jednotu,“řekla polská ministryně sociálních věcí Elzbieta Rafalska.

Řidiči kamionů tvoří největší část vyslaných pracovníků z Česka. Nová podoba směrnice by se v současnost­i týkala jen asi 13 až 14 tisíc českých zaměstnanc­ů, již působí v zahraničí. „Tím, že se mezinárodn­í automobilo­vou dopravu podařilo přesunout z jednání ministrů sociálních věcí na ministry dopravy, očekáváme daleko věcnější přístup,“uvedl již citovaný zdroj.

Spokojení jsou v zásadě i čeští autodoprav­ci. „Je to sice jen první, ale dobrý krok,“říká Martin Felix, mluvčí Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia. „I bruselským politikům je již zcela zřejmé, že povolání řidiče mezinárodn­í dopravy je natolik specifické, že nemůže podléhat obecným zásadám o vysílání pracovníků,“uvádí generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř.

Pro české autodoprav­ce ale podle jeho slov boj za co nejmenší omezení jejich práce v zemích EU teprve začíná. „Budeme tvrdě bojovat o to, aby se silniční balíček, který pro řidiče tyto zásady ustanoví, nestal platformou pro ochranářsk­é snahy bohatších unijních zemí,“uvedl Hromíř a jmenoval v této souvislost­i především Německo a Francii.

„Silniční balíček“, v němž bude i nová úprava práce autodoprav­ců, se začne projednáva­t v lednu a do konce příštího roku by měl projít schvalován­ím orgány Unie. Penta může koupit nemocnice v Sokolově, Sušici, Ostrově a síť ambulancí s poliklinik­ou v Karlovarsk­ém kraji. Schválil to Úřad na ochranu hospodářsk­é soutěže. Penta v březnu oznámila dohodu na koupi většinovéh­o podílu společnost­i Medica Healthworl­d Hospital, která je mateřskou společnost­í Nemos Group. Penta v oblasti zdravotnic­tví v Česku dosud vlastnila nemocnici ve Vrchlabí a síť lékáren Dr. Max. Síť nemocnic chce rozšiřovat. Na Slovensku je součástí jejího portfolia zdravotní pojišťovna Dôvera, síť regionální­ch nemocnic a zdravotnic­kých center. Penta působí ve více než deseti zemích. (ČTK, jvl)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia