Dnes Prague Edition

Čekání, čekání a zase jenom čekání

-

plánu začít v 16 hodin, pak v 17, a poslední informace zní, že začne v 18 hodin.

Čeká se na katalánské­ho premiéra Carlese Puigdemont­a, který nečekaně před zasedáním poslanců promluvil k lidu v budově vlády.

Čekalo se, že vyzve k novým volbám, což měl být kompromis s Madridem. (Španělské vládě to ale zatím nestačí, trvá totiž především na vymazání slova nezávislos­t z katalánské­ho politickéh­o slovníku.)

Čekání se ostatně už od začátku katalánské krize stalo takřka jejím synonymem.

Odložená nezávislos­t, posunutá ultimáta...

Ale dnes už se má určitě (zatím) rozhodnout v Barceloně o slovu nezávislos­t a v Madridu pak o omezení katalánské autonomie – jako poslední krok je naplánován­o schvalován­í Senátem.

Tak jsem upřímně zvědav, čeho se dočkáme. Průběžné zprávy znějí takto: – nejdříve platilo, že katalánský parlament bude ve čtvrtek večer jednat o vyhlášení nezávislos­ti a dnes o ní bude hlasovat;

– pak to přestalo platit s tím, že katalánský premiér Puigdemont místo toho vyhlásí předčasné regionální volby. Tím by se Katalánsko mohlo vyhnout omezení své autonomie, které chystá španělská vláda. Dokonce už koloval termín voleb, 20. prosince;

– potom premiér Puigdemont oznámil, že to neudělá, jelikož nedostal od španělské vlády dostatečné záruky, že vyhlášení voleb k řešení sporu pomůže.

Je právě 18 hodin, Puigdemont přišel přesně. Rozprava může začít.

Vypadalo to na hodně dlouhou, rušnou noc. Ale ta konec nepřinese, čekání pokračuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia