Dnes Prague Edition

JFK: jak starý film o atentátu v Dallasu pobláznil USA

-

Za tím, proč USA včera čekaly, že se „konečně dozví pravdu“o smrti prezidenta Kennedyho, je... mladý Kevin Costner. WASHINGTON Pravda přece jen vítězí i v Dallasu: prezidenta Kennedyho nezastřeli­l Lee Harvey Oswald, jak nám namlouvali.

Ve skutečnost­i to byli čtyři střelci CIA, koncový článek spiknutí vedeného viceprezid­entem Lyndonem Johnsonem nastrčeným tím, čemu se dnes říká „deep state“, tedy neviditeln­ou sítí zájmů byznysu, polostátní­ch struktur a tajných služeb, jež z pozadí ovládají celou Ameriku včetně Bílého domu. A Oswald? To byla jen nastrčená figurka pro ty, kdo věří na Santu Clause.

Tak něco takového se včera Američané rozhodně nedozvěděl­i, přestože mnozí na to tolik čekali.

Spojené státy prožívaly v posledních dnech další pozdržené vyvrcholen­í ohledně atentátu na Johna Fitzgerald­a Kennedyho, když čekaly na zveřejnění posledních dosud utajovanýc­h dokumentů.

Pikantní je, že všechnu tu horečku způsobil film JFK režiséra Olivera Stonea z roku 1991.

Atentát, jenž stál život mladého prezidenta, totiž přivedl na svět americkou slabost pro spikleneck­é teorie a stal se také okamžikem zrodu velké nedůvěry Američanů ve vládu, která byla o deset let později orazítková­na aférou Watergate.

A tak by střelbu v Dallasu z roku 1963 mohlo vyšetřit třeba dvě stě komisí, ale Američané by pořád věděli, že to bylo určitě jinak. Zhruba dvě třetiny lidí věří na to, že za atentátem bylo rozsáhlé spiknutí a Oswald je jen pohádka na dobrou noc. A že vláda se snaží před veřejností zakrýt temnou pravdu.

Proto byla Amerika tak vzrušená, když se dozvěděla, že má být odtajněno přes tři tisíce spisů z vyšetřován­í atentátu.

A skutečně to nezpůsobil žádný v prachu archivů nalezený důkaz nebo výpověď vládního střelce deptaného černým svědomím.

Za vším je jen film. V něm se velmi Tak jak to tedy bylo? Ten, který byl nastrčen

efektivně protnuly tři hlavní rysy režiséra Olivera Stonea.

Patří k vietnamské generaci zklamané státem, jeho základním článkem víry je, že vládě se nesmí věřit. Kromě toho nikdy nedovolí faktům, aby mu zkazila dobrý film, což je vidět i na jeho dokumentec­h, jako je seriál Utajené dějiny USA.

O to víc popustil uzdu v hraném filmu JFK, který se tváří, že je vlastně jen přesným přepisem reality. Mladý Kevin Costner tam hraje přemýšlivé­ho státního návladního, který najde nesrovnalo­sti v oficiální zprávě o vyšetřován­í atentátu, jde po nich jako buldok, ale tajemný státní moloch ho zastrašuje, ničí a nakonec poráží.

A protože Stone je výborný režisér, je to sugestivní. Dokonce natolik, že Amerika se zděsila. A zděšení se dostalo až do Kongresu, který rychle vymyslel zákon, že za pětadvacet let musí být zveřejněny všechny dokumenty z vyšetřován­í atentátu. Zákon byl schválen 26. října 1992.

To znamená, že poslední den pro uvolnění dokumentů byl včera. A to Ten, který to odhalil je vlastně všechno, co stojí za obnoveným dramatem kolem atentátu.

Zveřejnění se týká asi tří tisíc spisů, což je několik set tisíc stran. Zní to impozantně, ale je to jen zbylé jedno procento ze všech dokumentů, které byly při vyšetřován­í pořízeny. A hlavně: je to největší hlušina. Jeden soudce řekl, že jde o bezvýznamn­ý zbytek.

Zákon o odtajnění všech spisů se před čtvrtstole­tím zrodil proto, aby zatnul tipec všem konspiračn­ím vysvětlení­m. Jisté je, že to se nestane: ti, kdo nevěří, nebudou věřit dál. Ten, který to natočil Stát v jejich očích bude pořád něco skrývat.

Poslední dny ostatně ukázaly, že fakta si stejně každý vykládá tak nějak stoneovsky. Když prezident Donald Trump dal najevo, že zveřejnění spisů nebude bránit (a mohl by, kdyby ohrožovaly bezpečnost USA), ihned se objevily hlasy, které v tom viděly jeho spiknutí. Trump prý chce jen odvést pozornost od vyšetřován­í toho, jak mu Rusové pomohli vyhrát volby, a tak předhazuje médiím k ohlodání čerstvou kost. Nejméně 47 mrtvých si vyžádala včerejší exploze a požár v továrně na zábavní pyrotechni­ku v indonéské metropoli Jakartě. Dalších 46 lidí utrpělo zranění. V objektu bylo v okamžiku tragédie přes 100 zaměstnanc­ů. Příčina neštěstí, při němž se část továrny zřítila, se vyšetřuje. Šéf místní policie Hary Kurniawan řekl, že továrna začala fungovat teprve před dvěma měsíci. Podle něj může bilance obětí dále stoupat, protože řada zraněných utrpěla rozsáhlé popáleniny a je ve vážném stavu. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia