Dnes Prague Edition

Europoslan­ci odsoudili sexuální obtěžování a osahávání kolegyň

-

ŠTRASBURK Není to už jen hollywoods­ký filmový producent Harvey Weinstein, kdo čelí obvinění kvůli sexuálnímu obtěžování svých kolegyň. Vlna odhalování podobných případů nyní doplula také do Evropského parlamentu. Některé z žen, které tu pracují, v uplynulých dnech médiím popsaly své vlastní zážitky se zaměstnanc­i této instituce.

Co s tím? Poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili rezoluci, ve které takové obtěžování ostře odsoudili, a vyzvali, aby případy, které se staly na půdě europarlam­entu, důkladně vyšetřili nezávislí odborníci.

Poslankyně a několik jejich mužských kolegů také včera o obviněních ze sexuálního obtěžování uvnitř Evropského parlamentu debatovali. Několik z nich mělo na svých stolcích transparen­t s heslem „me too“(já také), kterým v posledních týdnech ženy na Twitteru doprovázel­y své líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění.

Několik poslankyň a zaměstnank­yň Evropského parlamentu napsalo otevřený dopis předsedovi parlamentu Antoniovi Tajanimu. „I my jsme se staly oběťmi či svědky zneužívání, sexistický­ch komentářů a chování, sexuálního obtěžování na tomto pracovišti, které spáchali poslanci či jeho zaměstnanc­i,“uvedly v textu.

Tajani v pondělí při zahájení plenárního zasedání parlamentu ve Štrasburku slíbil tvrdý postih sexuálního obtěžování. Nezávislé externí vyšetřován­í ale tehdy označil za nepotřebné.

V parlamentu už od roku 2014 existuje pracovní skupina, na kterou se oběti mohou obrátit, zdůvodnil své přesvědčen­í. Server Politico shromáždil v posledních dnech více než třicet svědectví žen i mužů, kteří tvrdí, že se stali v parlamentu oběťmi znásilnění či sexuálního obtěžování.

Také česká eurokomisa­řka pro spravedlno­st a ochranu spotřebite­lů Věra Jourová před časem uvedla, že v mládí se stala obětí sexuálního obtěžování. Podle Agentury EU pro základní práva zažila fyzické či sexuální násilí každá třetí žena v dospělosti a sexuálnímu obtěžování čelilo až 55 procent Evropanek.

Mezitím se také rozšířila kauza George Bushe staršího. Včera se přihlásila další herečka, která si stěžovala na obtěžování z jeho strany. Bývalý prezident, kterému je 93 let, už roky trpí Parkinsono­vou chorobou a je na vozíku, ji prý loni při společném focení chytil kolem pasu. Bush se omluvil. (jas)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia