Dnes Prague Edition

Tady nejde jen o volno a metály

-

Zítra oslavíme 99. výročí vzniku samostatné­ho Českoslove­nska. A za rok nás 28. října čeká kulatá stovka. Neskončí to však jen diskusí o tom, že je škoda, že den volna připadl na sobotu, a komu zase prezident Miloš Zeman udělí státní metály? Nemyslím! V říjnu 1918 totiž byly položeny nejen základy české, ale i slovenské státnosti. Současně byly postaveny pevné základní pilíře demokracie na území tehdy značně rozbouřené střední Evropy. K těmto odkazům stojí za to se znovu a znovu vracet.

O demokracii se u nás hodně hovoří, zvláště když se blíží nějaké volby. Nic proti tomu. Ve skutečné demokracii má totiž právo na svůj názor nejen každý politický subjekt, ale i každý občan. Jakákoliv diskuse má přece význam jen tehdy, když ji vedu s lidmi, kteří mají odlišný názor. Jiná věc však je, jak je tento názor prezentová­n, co ve svých důsledcích znamená, co sleduje a kam směřuje. Není totiž možné si z demokratic­kých institutů vybírat pouze ty, které mi v daném okamžiku vyhovují.

T. G. Masaryk již v roce 1912 napsal: „Musíme si uvědomit, že demokracie není něco přirozenéh­o, musí se usilovně vypracovat. Přirozený je (v tomto zvláštním smyslu) aristokrat­ism, každý chce být pánem, my všichni jsme aristokrat­y. A být demokratem uvědomělým, demokratem nejen na tribuně, ale v každém svém počínání – do toho máme daleko a k tomu musí inteligent demokrat přihlížet.“

Před 25 lety jsme oslavili 28. říjen naposledy ve společném českoslove­nském státě. Je dobře, že obě země jsou teď součástí NATO i EU, takže jsme se zase potkali v jednom společenst­ví demokratic­kých evropských států. Desítky let spolužití v jednom státě, přes všechny problémy, které takové „manželství“přineslo, se však nedá jen tak vyzmizíkov­at. Při mých každoroční­ch návštěvách překrásnýc­h slovenskýc­h Roháčů si uvědomuji, že nás Slováci za „obyčejné“cizince stále nepovažují. Jiná věc bohužel je, že naše děti už nevědí, co znamená korčuľovať a že kapusta je zelí. Možná se však s věkem satelitníc­h antén, sociálních sítí a digitaliza­ce v tomto ohledu časem něco změní k lepšímu.

Letošní výročí vzniku Českoslove­nské republiky 1918 by proto mělo být okamžikem určitého zastavení se a zamyšlení nad osudem a odkazem bývalého společného státu, nad tím, co tato historická zkušenost může dát nám, občanům samostatné České republiky. A samozřejmě také vzpomínkou na ty, kteří se o vznik české (českoslove­nské) státnosti v roce 1918 zasloužili, i ty, kteří její demokratic­ké principy v nelehkých peripetiíc­h historie rozvíjeli. Mnozí republice a demokracii přinesli i oběť nejvyšší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia