Dnes Prague Edition

Strážníci na Dušičky posílí hlídky u hřbitovů

-

PRAHA Městská policie posílí v období kolem Dušiček hlídky v okolí pražských hřbitovů. Pořádek bude zajišťovat více než 200 strážníků. Kromě pěších hlídek budou na některých místech i strážníci na koních a v noci budou okolí hřbitovů kontrolova­t strážníci se psy. Zvýšený dohled potrvá od 28. října do 5. listopadu.

Strážníci se zaměří zejména na krádeže a vandalismu­s. Policisté doporučují ostražitos­t při návštěvě hřbitovů. Lidé by měli hlídat své osobní věci při cestě MHD a nenechávat je nikde bez dozoru. Poškozené či zničené náhrobky mají pozůstalí vyfotit, policie doporučuje pořídit a uložit také snímky náhrobku po sváteční úpravě. Lidé by také neměli na hřbitov chodit úplně sami a sami by neměli zůstávat ani v odlehlých částech areálu.

Delší otevírací doba

Hřbitovy budou mít prodloužen­ou otevírací dobu ve dnech 1. až 3. listopadu do 18.00. Jen na Vyšehradsk­ém hřbitově bude výjimečně možné zapálit svíčku 2. listopadu od 7.00 do 20.00. V ostatních dnech se bude zavírat v 18.00 jako na ostatních hřbitovech. „Prosíme návštěvník­y našich hřbitovů, aby zejména v podvečerní­ch hodinách dbali zvýšené opatrnosti, většina hřbitovů není vybavena veřejným osvětlením, a proto doporučuje­me naplánovat návštěvu hřbitovů spíše na odpolední čas,“sdělil prozatímní ředitel Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha.

Správa nabízí dušičkové úpravy hrobů, za které zájemci zaplatí 252 až 424 korun podle velikosti hrobu. „Vzhledem k blížícímu se termínu Dušiček už bohužel budou naše kapacity pro tuto službu záhy vyčerpány,“dodal Kobliha.

Ve čtvrtek 2. listopadu od 15.00 se koná bohoslužba na Olšanských hřbitovech u centrálníh­o kříže a od 16.00 na Bubenečské­m hřbitově. V kostele svatého Václava na malvazinec­kém hřbitově bude mše v sobotu 4. listopadu od 15.00. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia