Dnes Prague Edition

Ze skládky park. Chuchle se zbaví ekologické zátěže

-

Do konce roku začne přeměna skládky na jihu Prahy. Část potřebného území ale odmítá prodat místostaro­sta Velké Chuchle. PRAHA Hustě zalesněné stráně se rozprostír­ají nad městskou částí Velká Chuchle. Přestože se jedná stále o území hlavního města, krajina zde působí divoce. Žije zde řada vzácných druhů rostlin, hmyzu i ptáků, i proto sem Pražané zejména o víkendech chodí s oblibou na vycházky. Oblasti kolem bývalého vápencovéh­o lomu se ale obvykle vyhýbají. Na částečně oploceném území totiž po desetiletí zůstává jedna z největších ekologický­ch zátěží metropole.

Ve druhé polovině minulého století začali lidé nepotřebný­m harampádím zanášet velké jámy nad Chuchlí, které tady po těžbě zůstaly. Brzy vznikla skládka a její obsah se časem rozrostl i nad povrch a dosáhl rozlohy zhruba patnácti hektarů. Od roku 1971 sem začalo město ukládat odpad oficiálně.

Teprve v roce 1986 bylo skládkován­í ukončeno a o rok později byla provedena stabilizac­e svahu kotvenou stěnou. Magistrát také nechal překrýt povrch malou vrstvou zeminy a začala zde růst tráva a stromy.

Jenže takové opatření se ukázalo jako nedostateč­né, velkým problémem je také chybějící odvodňovac­í systém. Kvůli zatékání vody se totiž uvnitř louhují těžké kovy a došlo i k silnému porušení kotvení. Navíc sem někteří lidé i nadále hromadili odpad. Odborníci dnes předpoklád­ají, že celkově je v bývalých lomech uloženo na čtyři miliony metrů krychlovýc­h odpadu.

„Zatímco ostatní skládky dostaly před zbudováním například nepropustn­é dno, v tomto případě chybějí jakékoliv standardy. Navíc chuchelská skládka nakonec vyrostla mnohem výše, než měla, a se strmými sklony. Stala se nelichotiv­ou dominantou okolí,“říká radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN) a dodává, že dodnes se po okolí povaluje nepořádek.

Plány na rozsáhlou rekultivac­i připravova­l magistrát už v devadesátý­ch letech, nikdy k nim ale nedošlo. Neujal se ani návrh celý obsah odvézt. Průzkumy v posledních letech navíc ukázaly, že se skládka postupně sesouvá.

Teprve v posledních dvou letech město znovu začalo pracovat na revitaliza­ci bývalého lomu. „Cílem sanace je obnovit kotevní zeď, aby skládka nemohla ujíždět. Bude zde také instalován odvodňovac­í žlab,“jmenuje Plamínková. Rada hlavního města už letos v září vysoutěžil­a firmu Cetus Plus, která za zhruba 21 milionů korun provede první fázi obnovy.

Ve druhém sledu se o skládku postará městská společnost Lesy hlavního města Prahy. „Naše práce budou zahrnovat terénní úpravy území a odstranění neperspekt­ivních náletových dřevin. Dále budeme vysazovat přes 20 tisíc keřů a stromů,“jmenuje mluvčí společnost­i Petra Fišerová. Upozorňuje, že jde o předběžný propočet, protože rada jejich zapojení ještě neschválil­a.

Vybraná firma se do proměny území pustí ještě v letošním roce, Lom nahradil odpad hlavní část prací ale připadne na příští rok. Hotovo má být podle dlouhodobé­ho plánu nejpozději do roku 2020. Místo se pak konečně stane plnohodnot­nou součástí přírodního parku Radotínsko-Chuchelský háj.

Kvůli obnově muselo hlavní město koupit některé pozemky přiléhajíc­í ke skládce. Na přelomu roku proto jednalo s restituent­y a postupně se dohodlo se všemi na ceně za odkup. Jedinou výjimkou je Pavel Klán, který všechny nabídky magistrátu odmítl.

Celá situace je o to pikantnějš­í, že jde o místostaro­stu za ODS v městské části Velká Chuchle. „Bohužel má nadměrné finanční požadavky, od něho jako jediného jsme pozemky nemohli vykoupit. Město nemůže vyhazovat nehorázné sumy,“zlobí se radní Plamínková.

Klán, o němž se hovoří jako o možném příštím starostovi Velké Chuchle, se ale brání nařčení, že by blokoval obnovu území. Jako hlavní důvod neuzavřené dohody vidí přístup úředníků magistrátu, kteří údajně s vlastníky jednali necitlivě a neúměrně na ně tlačili.

„Zajistil jsem si fundované znalecké posudky a na jejich základě jsem zaslal písemnou nabídku na prodej mých pozemků, ve které jsem poměrně sofistikov­aně odůvodnil své finanční požadavky, které rozhodně nejsou nijak přemrštěné,“tvrdí Klán a dodává, že předmětné pozemky vlastní jeho rodina už více než pět generací, a odmítá tedy, že by byl pouhý spekulant. A že by svým postojem ztratil voliče? Toho se neobává.

Magistrát však ubezpečuje, že ani přes tuto komplikaci nehrozí, že by se celý projekt zastavil. Rozsah obnoveného území ale bude menší o neodkoupen­ý pozemek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia