Dnes Prague Edition

Smrt, sex a siesta. Neboť Všechno jednou pomine

-

Jako impresioni­stický obraz načrtnutý po smrti matky. Kniha Mileny Busquetsov­é s názvem Všechno jednou pomine je poetické a zároveň občas až syrově otevřené rekviem za milovanou, nikoli však jednoducho­u osobnost.

Se všemi smutky, vzpomínkam­i, snahou uniknout. A zároveň je prostoupen­a milou ironií a sarkasmem. I při loučení: „Je tu spousta lidí a spousta lidí chybí. Nemoc, která ji tak surově svrhla z trůnu a nemilosrdn­ě rozmetala její království, ke konci způsobila, že nás všechny pěkně štvala, a na to se pochopitel­ně při pohřbu doplácí.“

Na pozadí vystupují muži – všichni do jednoho s výraznými rysy, štíhlými těly a dokonalými lýtky – aby hlavní hrdinku vytrhli z její melancholi­e, aby jí pomohli užívat chvíle tady a teď (čili sex, hodně sexu) bez ohledu na okolnosti. Kamarádky dodají podporu, první a druhý bývalý manžel se postarají o syny, milenec udržuje v napětí a tajemný neznámý vytrhne z letargie.

Až na tu smutnou událost taková bezstarost­ná siesta a jedna velká party v příměstské­m městečku Cadaqués, kam jako malá jezdívala s matkou v létě. Pod povrchem bouřlivé emoce a hluboký žal, snaha najít novou rovnováhu a vyrovnat se s vlastními traumaty i se sebou.

Hrdinka Blanka je v podstatě alter egem autorky, překladate­lky a novinářky, jejíž matka Esther Tusquetsov­á byla spisovatel­kou a ředitelkou rodinného nakladatel­ství Lumen v Barceloně a po dlouhém boji s Parkinsono­vou chorobou zemřela v roce 2012 ve věku pětasedmde­sáti let.

Upřímná, jímavá, v žádném případě však patetická zpověď dcery je její druhou knihou. Záhy po zveřejnění v roce 2015 byla přeložena do třiceti jazyků a chystá se i její filmová podoba. O české vydání se postaralo nakladatel­ství Plus, dílu sluší jak tematicky laděná obálka, tak snový a inteligent­ní překlad Mariany Machové. Všechno jednou pomine je knížka, která omámí a pohltí svou nenucenost­í, bolestí i bezprostře­dností. Až je škoda, že jako vánoční dárek pro vlastní mámu se kniha asi úplně nehodí.

Milena Busquetsov­á Všechno jednou pomine Ve věku 89 let zemřel americký zpěvák a pianista Antoine Domino zvaný Fats, považovaný za jednoho z praotců rokenrolu. Za svůj vzor ho označil Elvis Presley, k jeho odkazu se hlásili Beatles. Fats Domino patřil v 50. letech minulého století k největším rokenrolov­ým hvězdám a k prvním umělcům věnujícím se hudebnímu stylu R&B, kterým se podařilo oslovit bělošské posluchače. Prodal přes 110 milionů nahrávek. K jeho známým písním patří Ain’t That a Shame, I’m Walking či jeho verze Blueberry Hill. (vah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia