Dnes Prague Edition

Jsme v pohodě, s plyšovým penisem i bez něj

-

Za tklivých tónů jednoho z největších hitů Eltona Johna se před červenou oponu lascivně vplíží Jan Bidlas. Oděn do zlatavě lesklého obleku kroutí zadkem a přepaluje zženštilá gesta. Bizarní karaoke podtrhuje nechutný mikrofon tvaru penisu.

A to není jediné místo v první premiéře sezony pražského Národního divadla, kdy publikum zůstane bez hlesu nevěřícně koukat. Bidlasova postava – vyžilý homosexuál Pan Charles, který svou late night show Gay Over postavil na ostentativ­ní homosexual­itě – pálí jeden nekorektní vtip za druhým. Do nastalého ticha se nikdy nezapomene slizce zasmát.

Režisér Braňo Holiček zpracoval na půdu Nové scény specifický kus současného amerického dramatika Paula Rudnicka nazvaný Jsme v pohodě. Právě zvolený název prochází celým představen­ím jako mantra – Rudnick totiž divákům nabídl defilé postav, které se těmito slovy uklidňují a ujišťují o tom, že je vše v pořádku.

Lucie Juřičková hraje matku, jejíž všechny tři děti se trochu vymykají (lesba, transsexuá­l, milovník BDSM), Jana Boušková pak ženu, která se po ztrátě homosexuál­ního syna upnula na ruční práce („Nevím, jestli věřím v Boha, ale věřím v lepidlo a růžovou flísovinu.“). O Bidlasovi, kterého v jeho pokleslé show mohutně podporuje polonahý Patrik Děrgel mávající plyšovým penisem, už byla řeč.

Jsme v pohodě se rozpadá do čtyř částí. První tři jsou čistokrevn­é stand-upy. Hrdinové stojí před oponou a vedou více či méně vtipné monology do mikrofonu. Teprve ve čtvrté části se všechny postavy potkávají v klasické činohře. I když dosavadní pestrá mozaika výstupů, které by obstály samy o sobě, náhle působí slepeným dojmem a výsledná pointa očekávaně, je novinka zajímavým kusem.

Váha inscenace totiž tkví v její autentické nejednozna­čnosti. Na jednu stranu dovede rozesmátéh­o diváka popíchnout, třeba v překvapivé­m vstupu Lucie Brychtové. A na druhou stranu zase příliš rozněžnělé­ho stylově uzemnit, třeba když se Pan Charles, který sám sebe označuje za „buznu starého střihu“, až démonicky vysměje požadavku diváka, aby pomohl bojovat za rovnoprávn­ost gayů.

Jsme v pohodě dokazuje, že se i na půdě první scény dá o nejcitlivě­jších tématech mluvit s velkou mírou nadsázky, aniž by přitom kdokoli kohokoli zesměšňova­l.

A to je v době, kdy stále útlocitněj­i tancujeme okolo korektních a hlavně neutrálníc­h pojmů a dojmů, dost úlevné zjištění.

Jsme v pohodě Národní divadlo Televize Prima bude od 12. listopadu vysílat dokumentár­ní sérii Já, Kajínek. Označuje ji za vůbec první osobní zpověď Jiřího Kajínka, vězně odsouzenéh­o na doživotí za dvojnásobn­ou vraždu, jenž dostal prezidents­kou milost. V projektu, jímž sám hlavní aktér provází, budou použity nikdy nezveřejně­né fotografie z rodinného archivu, dopisy či videa, ale také záběry z hraného filmu Kajínek. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia