Dnes Prague Edition

Obžaloba muže, který táhne Spartu ke dnu

Čas utíká, výsledky nejsou. Kouč Sparty Andrea Stramaccio­ni musí před fotbalový tribunál. Co je mu kladeno za vinu?

-

Fotbalová Sparta čelí nejtěžší krizi v moderní éře. Pravda, taky byly časy, kdy sestoupila do druhé ligy, ale tohle už je moc. Po šokujícím výbuchu v národním poháru s Baníkem se kritika trenéra Andrey Stramaccio­niho ještě stupňuje. To on se pod mizerii podepsal a měl by předstoupi­t před fotbalový tribunál, aby se pokusil obhájit. Sám tvrdí, že pracuje den co den jako profík na sto procent, jenže obžaloba je nemilosrdn­á.

1. bod obžaloby: výsledky

Čím jiným také začít, že? Sám Stramaccio­ni přiznal, že není, za co se schovávat, tak tedy zrekapitul­ujme půlroční angažmá.

Rozpačitá letní příprava. Okamžitý konec v předkole Evropské ligy. Trapný start do ligy a obří patnáctibo­dový odstup první Plzně.

A teď ještě ostudný konec v poháru, doma, v silné sestavě. Sparta není klub, který by se mohl utěšovat dílčími úspěchy, jakým bylo třeba víkendové vítězství v Jablonci. Musí vyhrávat pravidelně, musí plnit cíle, které si dá. A když už se mu (po třetině ligy!) ztrácí v nedohlednu ten hlavní, nutně potřebuje dosáhnout aspoň na cenu útěchy, čili MOL Cup. Jenže ani to nevyjde, přitom zisk poháru by Spartě dal aspoň jednu jistotu – že si zahraje Evropskou ligu.

2. bod obžaloby: posily

Středeční večer přinesl jednu velkou premiéru: když v pohárovém osmifinále s Baníkem vyrovnal Marc Janko na 1:1, šlo o první gól sparťanské letní posily v soutěžním zápase. Pro připomenut­í: přišlo 11 nových hráčů. Sezona začala na konci července. A ve středu kalendář ukazoval 25. října!

Jistě, ne všechny posily si poručil Stramaccio­ni, beztak je úspěšnost „jeho“hráčů směšná. Aspoň na základě gólů a přihrávek. Od Janka se čekal uragán, přitom on jen paběrkuje. Rychlík Biabiany? Utíkat umí, na to další jsou soupeři připravení. Mavuba s Mandjeckem? Defenzivní­m štítům chybí myšlenka i nezbytná poctivost při bránění. Čivič s Plavšičem nehrají, Kaya po zranění hned dostal červenou kartu za juniorku. A nejdražší eso Ben Chaim? Propadák!

Jediný, kdo se zatím osvědčil, je gólman Dúbravka a částečně stoper Štetina. Stramaccio­ni se souhlasem vedení utratil hříšné peníze, ale tým neposkláda­l dobře jinak by těžko zahajoval listopad v roli odpadlíka.

3. bod obžaloby: taktika

Hlavní úskalí sparťanské­ho herního stylu je... herní styl. Vypozorova­li jste nějaký? Něco, co by Spartu charakteri­zovalo kromě špatných výsledků a nesouladu? Uteklo dost času, aby Stramaccio­ni vtiskl týmu tvář, ale zatím viditelně tápe. Zvlášť když neustále točí sestavu, a to i po vítězných zápasech.

„Záloha nehrála dobře,“stěžoval si po zápase s Ostravou. Dobrá, proč ji tedy měnil, když předtím proti Jablonci fungovala? Dá se pochopit, že odpočíval křehký lídr Rosický, ale proč protočil i oba defenzivní záložníky? A proč nechal kopat penaltu nerozehran­ého a viditelně pokopaného Néstora? Podivných tahů je povážlivě moc.

4. bod obžaloby: přístup

Sparta působí jako pacient, který bojuje o přežití a jeho tep se jen sem tam na okamžik přiblíží k normálu. Pak zase hned začne slábnout proč? Dávalo by smysl, kdyby Spartu dobré výsledky nakoply, jenže se zdá, že každý takový ji spíš vykolejí. Musí být Stramaccio­niho úkolem, aby tým vyladil nejen herně, ale i psychicky. I tady ovšem selhává.

Od srpna je zřejmé, že někteří hráči – zvlášť ti noví – nenechávaj­í na hřišti všechno. Ve fotbalovém žargonu se dá říct, že netahají. Jiné svazuje nervozita a menší herní praxe. Další se špatně obují a kloužou. Taková mozaika nikdy nemůže vypadat

hezky, spíš se brzy rozsype.

5. bod obžaloby: sebereflex­e

Nová Sparta se za pět měsíců nedokázala posunout vůbec nikam. Leda k záchvěvům, které obratem vyprchávaj­í. Po každém pokaženém utkání Stramaccio­ni opakuje, že je třeba zvednout hlavu a soustředit se na příští zápas, což mužstvo jaksi nepotvrzuj­e. Sám trenér už musel logicky přemýšlet o tom, jestli na svou roli stačí. Často mluví o tom, že Sparta je velký klub a lidé by k ní měli mít respekt. A neměl by náhodou respekt projevit i on sám a uznat, že nejslavněj­ší fotbalová značka se pod ním trápí? Zřejmě dál věří, že dokáže tým vytáhnout z bahna. „Od vedení nadále cítím důvěru,“tvrdí. Jak dlouho ještě může důvěra trvat? Trocha sebereflex­e by ani Spartě neuškodila. Šlápla vedle a zatím zklamala ve všem, co si před sezonou vytyčila. Jak dlouho vydrží čekat na zázrak?

 ??  ??
 ??  ?? David Čermák
David Čermák
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia