Dnes Prague Edition

Okamura zvažuje boj o Hrad

- — Jakub Pokorný

Na obzoru se objevila „těžká váha“. Předseda SPD Tomio Okamura se rozhoduje, jestli bude kandidovat na prezidenta.

„Určitě zaujmeme nějaké stanovisko k prezidents­ké volbě. Pan prezident mě zve 6. listopadu na oběd do Lán a i to zapadá do našeho scénáře,“odpověděl včera Okamura na dotaz MF DNES, jestli chce vyzvat Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a další.

Uzávěrka pro registraci prezidents­kých kandidátů je 7. listopadu.

Okamura prý až do uplynulého víkendu myslel jen na parlamentn­í volby. Včera však měl na tiskové konferenci tak dobrou náladu jako už dlouho ne. Rozdával úsměvy na všechny strany a odpovídal ochotně na otázky. Dokonce vypadal, že i první spekulace na internetu o tom, že „nevyloučil kandidatur­u“, ho dost těší.

Zajímavá ale byla Okamurova spontánní poznámka, že i schůzka se Zemanem „zapadá do jeho scénáře“. Na obědě v Lánech by proto klidně mohl se Zemanem zobchodova­t, že nakonec nepůjde proti němu, když ho prezident podpoří při koaličních jednáních.

Pokud jde o nutné podpisy, Okamura disponuje 22 poslanci zvolenými za SPD, což na petici pro prezidents­kého kandidáta stačí. „Podepsání petice by bylo otázkou minut,“mávl rukou Okamura.

Na podpisy minule dojel. V roce 2012 se snažil nasbírat 50 tisíc podpisů od lidí na ulici. Na ministerst­vo vnitra sice odevzdal 58 tisíc podpisů, ale úředníci mu vyřadili tisíce chybných jmen, takže se ocitl pod čarou a do volby nemohl.

Ministerst­vo vnitra i profesor ústavního práva Aleš Gerloch včera potvrdili, že i nově zvolení poslanci se mohou podepisova­t. „Poslanci jsou to už od chvíle, kdy Státní volební komise vyhlásila výsledky voleb,“vysvětlil Gerloch.

Minule Okamuru podporoval­a maximálně desetina lidí. Určitě by měl některé společné voliče se Zemanem, takže by si navzájem brali hlasy.

„Měl by šanci, jen kdyby Zeman nekandidov­al. Dobrá zpráva jeho kandidatur­a však není ani pro voliče protizeman­ovských kandidátů. Okamura totiž zmobilizuj­e své příznivce do prvního kola a ti už pak v druhém kole dají hlas Zemanovi,“říká znalec výzkumů veřejného mínění Jan Herzmann.

Další kandidát Hannig

Včera se zaregistro­val na ministerst­vu vnitra ještě jeden prezidents­ký kandidát, hudební producent Petr Hannig. Ještě ve středu tvrdil, že se mu sběr podpisů nedaří, ale spíš trochu blafoval. „Do včerejší (středeční) šestnácté hodiny jsem měl jen 19 podpisů a pak jsem sehnal ten poslední, tak jsme hned běželi na ministerst­vo,“popsal svůj spěch včera Hannig. Vzhledem k tomu, že jeho strana Rozumní má velmi nízkou podporu, tak se asi ani Hrad po jeho registraci neotřese.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia