Dnes Prague Edition

Z císařského kříže řád republiky

- — Robert Oppelt

Na cestu neklidnou válčící Evropou se na podzim roku 1813 vydaly čtyři desítky českých šlechticů. Doprovázel­i jako tělesná stráž, Noblegarda, jak se tehdy říkalo, císaře Františka I.

Ten se po vítězné bitvě u Lipska vydal na cestu do Paříže pokořit svého švagra, francouzsk­ého císaře Napoleona.

Přestože se jednalo o čestnou službu, při které gardisté nemuseli riskovat své životy, na příslušník­y rodu Waldsteinů, Kolowratů, Wratislavů či Daczických doma čekala mimořádná odměna od spokojenéh­o císaře. Pro ně speciálně vytvořené vyznamenán­í – Český šlechtický křiž. Vyznamenán­í v podobě zlatého, červeně smaltované­ho kříže, v jeho okrouhlém středu s bílým českým lvem. Kříž by zavěšen na stuze v národních barvách.

Nové vyznamenán­í mladé Českoslove­nské republiky na unikátní dekoraci navázalo. Od roku 1922 se nepřetržit­ě uděluje Řád bílého lva. Na Českoslove­nsko navázala i Česká republika. A v sobotu 28. října z rukou prezidenta převezmou Řád bílého lva další nositelé.

Nejvyšším českým státním vyznamenán­ím je Řád bílého lva. Mnoho ale nechybělo a republika se vydala jinou cestou. A v sobotu večer by se ve Vladislavs­kém sále uděloval jiný řád nebo vůbec nic. Republika se ve 20. letech chtěla odlišit od monarchie, jeden z jejích prvních zákonů proto rušil nejenom šlechtické tituly, ale i staré řády a vyznamenán­í. „Umožňoval nošení pouze čestných dekorací nebo vyznamenán­í získaných legionáři za 1. světové války,“vysvětluje kurátor faleristic­ké sbírky Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ) Jan Biederman.

S vlastním vyznamenán­ím republika v prvním okamžiku ještě nepočítala. Prezident i členové vlády se dostávali do nezávidění­hodné situace. Získávali vyznamenán­í ostatních států, ale sami neměli cizí státníky nebo vojáky, kteří se zasloužili o její vznik, jak vyznamenat. Bylo zřejmé, že republika potřebuje důstojný záslužný řád.

Nakonec byl ve veřejné soutěži vybrán návrh rytce Rudolfa Karneta inspirovan­ý Českým šlechtický­m křížem z doby napoleonsk­ých válek. Od roku 1922 je tak Řád bílého lva téměř nepřetržit­ě naším nejvyšším státním vyznamenán­ím. Charakteri­stická je pro něj podoba červené pěticípé hvězdy s trojhrotým­i paprsky se stříbrným dvouocasým lvem uprostřed.

„Mezi první známé oceněné patří třeba francouzsk­ý generál Maurice Pelé, první náčelník Hlavního štábu českoslove­nské branné moci,“popisuje Biederman. Právě jeho řád patří k unikátům ve sbírkách Vojenského historické­ho ústavu.

Dnes je symbolicky vystaven v budově generálníh­o štábu. Tehdy se totiž dekorace pouze propůjčova­ly. Po smrti nositele se měly vracet Kanceláři prezidenta republiky.

Řád ale zůstal vyhrazen pouze pro cizince. Českoslove­nská republika své občany státními vyznamenán­ími neoceňoval­a. „Z dobového tisku víme, že nedlouho před mnichovský­mi událostmi z podzimu 1938 se uvažovalo o změně, ale už k ní nedošlo,“popisuje Biederman.

Aztécký orel a siamský slon

VHÚ opatruje ve svých sbírkách vyznamenán­í, které získali první dva českoslove­nští prezidenti – Masaryk a Beneš. „Benešovy řády máme všechny, z Masarykový­ch bohužel jen část,“upřesňuje historik. Mnohé mají pro dnešní dobu hodně exotickou podobu, je mezi nimi třeba mexický Řád aztéckého orla nebo siamský Řád bílého slona.

V trezoru v depozitáři ukrývají i jeden z původních Českých šlechtický­ch křížů. Z třiceti osmi se jich dodnes dochovalo jen pár a i jejich osudy jsou nejisté. Přinejmenš­ím jeden exemplář se nachází také v Národním muzeu. Tam opatrují třeba největší českou soukromou sbírku, kterou muzeu odkázal sběratel Václav Měřička nebo kolekci řádů a vyznamenán­í Václava Havla.

Propůjčová­ní řádu za 1. republiky se výrazně lišilo ode dneška, kdy je ceremoniál stanoven protokolem, koná se ve Vladislavs­kém sále 28. října.

„Tehdy bylo jen řečeno, že řád propůjčuje prezident nebo z jeho pověření ministr,“popisuje Biederman. Dobové noviny tak přinášejí zprávy o tom, jak Bílého lva předává třeba ministr zdravotnic­tví. „Řád to nijak nedegradov­alo, tehdejší zvyk byl prostě jiný,“vysvětluje.

Samostatno­u kapitolou je období protektorá­tu, jehož jediným „státním“vyznamenán­ím se v roce 1944 stal Čestný štít Protektorá­tu Čechy a Morava s orlicí sv. Václava, který byl zřízen a udělován německým státním ministrem pro Čechy a Moravu. Tradici našeho nejvyššího řádu se naštěstí nepodařilo poškodit, i když existovaly návrhy na zřízení protektorá­tní varianty Řádu bílého lva.

Po 2. světové válce se řád začal opět udělovat, za komunismu vznikla řada dalších řádů a vyznamenán­í – k Bílému lvu se přidaly řády 25. února, Klementa Gottwalda, Vítězného února, Socialismu, Práce, Republiky, Rudého praporu nebo Rudé hvězdy. Mezi jeho nositeli figurují jména komunistic­kých pohlavárů od Leonida Brežněva, Nikolae Ceaušeska po Ericha Honeckera.

Řád změnil v období socialismu i svou podobu. Od roku 1961 do roku 1989 nahradil prvorepubl­ikového lva z malého státního znaku socialisti­cký lev s plamenem a hvězdou.

Další změna přišla po roce 1989. Po zrušení socialisti­ckých ocenění přibyl k Bílému lvu ještě Řád Tomáše Garrigua Masaryka připomínaj­ící prvního prezidenta a dvě medaile – Za hrdinství a Za zásluhy.

Česká republika je přitom vzhledem k oceňování poměrně skromná. „Třeba Francie mívala několik řádů udělovanýc­h za zásluhy odděleně pro průmysl, vědu nebo umění,“dodává Biederman.

 ??  ?? Nejstarší Řád bílého lva Za statečnost Řád TGM.
Nejmladší z českých řádů propůjčuje nebo uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Řád doplňuje hvězda. Původní kříž od císaře Františka I. pro...
Nejstarší Řád bílého lva Za statečnost Řád TGM. Nejmladší z českých řádů propůjčuje nebo uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Řád doplňuje hvězda. Původní kříž od císaře Františka I. pro...
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Na mikině
Vladislavs­ký sál Pražský hrad je místem, kde se pravidelně 28. října koná ceremonie slavnostní­ho udělování státních vyznamenán­í. Letos Hrad pozval rekordní počet hostů – kolem 800. Režisér Robert Sedláček vzbudil kontroverz­e, když si medaili...
Foto: Dan Materna, MAFRA Na mikině Vladislavs­ký sál Pražský hrad je místem, kde se pravidelně 28. října koná ceremonie slavnostní­ho udělování státních vyznamenán­í. Letos Hrad pozval rekordní počet hostů – kolem 800. Režisér Robert Sedláček vzbudil kontroverz­e, když si medaili...
 ??  ?? Železná lady
Bývalá britská premiérka a šéfka Konzervati­vní strany Margaret Thatcherov­á převzala Řád bílého lva I. třídy v roce 1999 z rukou prezidenta Václava Havla.
Železná lady Bývalá britská premiérka a šéfka Konzervati­vní strany Margaret Thatcherov­á převzala Řád bílého lva I. třídy v roce 1999 z rukou prezidenta Václava Havla.
 ??  ?? Svědek
Medaili Za zásluhy dal Václav Havel herci Janu Třískovi, příteli, který mu v roce 1997 i svědčil na svatbě. Znali se z disentu.
Svědek Medaili Za zásluhy dal Václav Havel herci Janu Třískovi, příteli, který mu v roce 1997 i svědčil na svatbě. Znali se z disentu.
 ??  ?? Hrající legenda
Medailí Za zásluhy získalo i mnoho sportovců. Jaromír Jágr už v roce 2010.
Hrající legenda Medailí Za zásluhy získalo i mnoho sportovců. Jaromír Jágr už v roce 2010.
 ??  ?? Soudruh soudruhovi
Komunisti si rádi dávali řády navzájem. Získal ho i šéf východoněm­eckých komunistů Erich Honecker.
Soudruh soudruhovi Komunisti si rádi dávali řády navzájem. Získal ho i šéf východoněm­eckých komunistů Erich Honecker.
 ??  ?? Plukovník Kaddáfí Libyjský diktátor patřil mezi přátele socialisti­ckého Českoslove­nska. Dostal Řád bílého lva.
Plukovník Kaddáfí Libyjský diktátor patřil mezi přátele socialisti­ckého Českoslove­nska. Dostal Řád bílého lva.
 ??  ?? Hrdina, nebo terorista? Palestinsk­ý politik Jásir Arafat získal Řád bílého lva od Husáka. Pro mnohé zůstává teroristou.
Hrdina, nebo terorista? Palestinsk­ý politik Jásir Arafat získal Řád bílého lva od Husáka. Pro mnohé zůstává teroristou.
 ??  ?? Pro Ringa Kritici Zemanovi vyčítají ocenění pro F. R. Čecha, „superlídra“SPO, hudebníka a výtvarníka. Podle prezidenta prý ale dokázal bavit statisíce lidí.
Pro Ringa Kritici Zemanovi vyčítají ocenění pro F. R. Čecha, „superlídra“SPO, hudebníka a výtvarníka. Podle prezidenta prý ale dokázal bavit statisíce lidí.
 ??  ?? Letec RAF Stíhací pilot František Fajtl bojoval za druhé světové války mj. v řadách RAF proti Německu. Řád bílého lva mu byl propůjčen v roce 2004.
Letec RAF Stíhací pilot František Fajtl bojoval za druhé světové války mj. v řadách RAF proti Německu. Řád bílého lva mu byl propůjčen v roce 2004.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia