Dnes Prague Edition

Reportáž z bouřící Barcelony

-

Reportáž z demonstrac­í v centru Barcelony. Za nezávislos­t tu bojují hlavně mladí. Ti starší mají více obavy, co by odtržení od Španělska přineslo. BARCELONA Univerzitn­í náměstí v centru katalánské metropole je plné. Právě probíhá demonstrac­e, kterou svolali studenti na protest proti záměru Madridu uplatnit článek 155 španělské ústavy, jímž může omezit autonomii regionu.

Všude je červenožlu­to – ale jsou vidět i rudé vlajky se srpem a kladivem – inu, studenti jsou všude často radikální. I když se najdou výjimky – pod jednou z vlajek stojí i zhruba padesátile­tá Carmen, vyznavačka ostře levicového hnutí hlásícího se ke komunistům v čase občanské války ve 30. letech minulého století. Tehdy vyhrál a na čtyřicet let zůstal u moci generál Franco.

„Španělský premiér, to je nový Franco,“přesvědčuj­e mě Carmen. „Demokracie mu nic neříká. Katalánce dusil, ještě než se dostal k moci – on to byl, kdo jim několikrát překazil snahu o větší autonomii.“

Mariano Rajoy v čele vlády v Madridu je skutečně pro mnohé nepřítelem číslo jedna – či spíše 155. „Číslo ďábla je 155,“hlásají některé z transparen­tů.

Ještě jeden Španěl u demonstran­tů upadl v nemilost: král Filip VI. Ten se ve dvou televizníc­h vystoupení­ch jasně postavil za vládu v Madridu. „Člověk, který své postavení zdědil, by se neměl motat do demokracie. Protože tohle je útok na demokracii,“rozhořčuje se studentka Maria.

A jak Maria z hlediska demokracie vidí španělskou ústavu, vzniklou po odchodu Franka, která de facto zakazuje jak odtržení od země, tak i referenda nevyhlášen­á celonárodn­ě? „Demokracie je víc než tahle ústava,“říká mi. Nedáme se!

Jsem v útrobách katalánské­ho parlamentu a čekám. Všichni čekají. Vlastně nikdo neví, co bude.

Sál pro poslance je uzamčen, za dveřmi jednají „jen“výbory.

Původně ohlášený program neplatí.

Zasedání, které má projednáva­t reakci na kroky Madridu a především, zda vyhlásit nezávislos­t teď, nebo až někdy jindy, mělo podle

Demonstrac­i z postranníc­h ulic sledují příslušníc­i Mossos d’Esquadra, katalánský­ch policejníc­h sil. Policejní jednotky vyslané ze zbytku země v čase referenda 1. října nejsou v ulicích vidět. Jen ve vzduchu – nad demonstran­ty často přelétají vrtulníky. Dav na náměstí na ně reaguje sborovým pískotem.

Ale stačí poodejít jen pár desítek metrů a po napětí či vzrušené atmosféře prakticky není ani stopy. Katalánské vlajky jsou tu vidět jen v oknech domů a rozhodně nepřevláda­jí. Zde mi v jedné kavárně Juan, inženýr a rodák z Barcelony, říká, že patří k „mlčící většině“, která by nezávislos­t nechtěla.

„Národy už tu jsou hodně promíchané, nepřijde mi dobré sem vnášet takovouhle věc,“říká mi. „A mnoho lidí se teď, kdy se odtud kvůli obavám z dalšího vývoje stahují firmy, obává, že by nás to mohlo ekonomicky položit,“dodává. „Ale nejen to. Zatím je tu situace klidná, skoro to vypadá jako happening. Jenže se mi nelíbí, jak jsou do toho často zataženy i nezletilé děti. Těm kdyby se něco stalo, bylo by to ostré,“svěřuje se s obavami.

Barcelona ovšem i teď zůstává příjemným městem pro turisty, kteří v centru téměř převládají – tedy pokud někde zrovna není demonstrac­e. Je mezi nimi i dost Čechů. Například David Trávníček, který sem vzal manželku a dvě děti na podzimní prázdniny. Neměl obavy, že by jim dění v Katalánsku mohlo dovolenou pokazit? „Vůbec. Dělám ve firmě zastupujíc­í české sportovce, například Petra Čecha, Martinu Sáblíkovou, ale i házenkáře Filipa Jíchu (nejlepší házenkář roku 2010, pozn. red.) – ten tu až do začátku října hrál. A ten nás uklidnil. V týmu jsou Katalánci a Španělé – a žádný problém, řekl nám. A to samé je ve městě.“

Ani Marek Šafarčík z Ostravy, který přijel rovněž s manželkou a dětmi, neměl větší obavy. „Snad jen se bojím, že se v centru kvůli davům nenajíme. Ale musím se přiznat: Vůbec poprvé jsem celou naši rodinu přihlásil do projektu Drozd na ministerst­vu zahraničí, který má pomoci v případě potíží,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia