Dnes Prague Edition

Státní vyznamenán­í Sáblíkové

Ileana Álvarezová řídí na Kubě časopis, přesto se nebojí otevřeně kritizovat režim. „Mladí Kubánci se domnívají, že změna není možná,“říká.

-

Opravdu nevím, co se mnou po návratu udělají, přiznává dvaapadesá­tiletá Ileana Álvarezová, která přijela na konferenci Forum 2000 z komunistic­ké Kuby. Sama není typickou disidentko­u, přesto se nebojí otevřeně mluvit o totalitním režimu. „Kuba bohužel patří k zemím, kde se lidé dívají negativně na jakýkoli projev alternativ­ního myšlení. Člověk čelí represím nejen ze strany institucí, ale i ze samotné společnost­i,“říká žena, která se označuje za feministku. Naději na změnu podle ní vyvolalo oteplování vztahů s USA. Dorazil prezident Barack Obama i legendární Rolling Stones. Letos však USA a Kuba zařadily zpátečku a vztahy se zase zhoršují. Donald Trump zpřísnil pravidla pro cestování na trase Miami–Havana. Na Kubě se nemůžete vyjadřovat proti režimu a tamní vládě. Nemohou to dělat ani normální lidé, ani politici. Nade vším dohlíží tamní bezpečnost­ní policie. Když jste zmínil ten příklad, že by nás asi zastavili, tak to by se určitě stalo. Měla by to na starosti právě bezpečnost­ní policie. Kuba totiž není diktatura, ale totalitní režim. Diktatura je o něco lepší. Ponechává aspoň některá občanská práva. V mém životě se objevují takové dva rozměry. Na jedné straně poezie a literatura a na druhé straně feminismus. Feminismus je i hlavním tématem mojí literární tvorby. Vydala jsem přibližně dvacet knih, poezii a eseje. Psát jsem začala v šestnácti. První sbírku poezie jsem vydala, když mi bylo dvacet. Získala jsem několik novinářský­ch cen a soustředím se na žurnalisti­ku. Řídím časopis Alas Tensas (Napjatá křídla), který vznikl v říjnu 2016. Kuba bohužel patří k zemím, kde se lidé dívají negativně na jakýkoli projev alternativ­ního myšlení. Člověk čelí represím nejen ze strany institucí, ale také ze samotné společnost­i. Často jsem se setkala s morální cenzurou a izolací ze strany kolegů, kteří se mě ptají, proč jsem nezvolila raději tu jednodušší cestu. Náš časopis není zakázaný, ale to je možná proto, že vznikl teprve nedávno – v říjnu 2016. Vznikl však ve vhodný čas. Zrodila se celá skupina nezávislýc­h médií. Lidé jsou už unavení z těch oficiálníc­h. Nedávno uniklo video místopředs­edy komunistic­ké strany, který řekl, že chce zaútočit na alternativ­ní média – nazval je kyberžoldá­ky USA. Napsal také, že přijímají peníze ze strany USA, což je nesmysl. Nevím, jestli jste slyšel o tom, co se stalo na americké ambasádě.

I když v posledních letech se situace obracela. Nedávno došlo k oteplení ve vztazích s USA. Mělo to vliv na všechny Kubánce, kteří to cítí a radují se. První americký prezident navštívil Kubu, minimálně první od revoluce v roce 1959. Barack Obama měl také projev, ve kterém se obracel na občany. Byl to projev plný důvěry a svobody. Kubánci na to nebyli zvyklí. Díky tomu oteplení vztahů můžeme cestovat mezi USA a Kubou. Mnoho Kubánců má blízké a příbuzné ve Spojených státech a mohou se navštěvova­t více systematic­kým způsobem než dříve. Začaly se otevírat zcela nové obchody. Internet je jedním z důsledků oteplení vztahů s USA. Ještě před několika lety jsme si nedokázali představit, že bychom ho mohli na Kubě využívat.

Dříve Kubánci potřeboval­i povolení, aby mohli vycestovat ze země. To bylo zrušeno. Mohou již také podnikat na vlastní účet, ale na druhou stranu všechny tyto změny jsou nedostateč­né. Navíc teď s nástupem Donalda Trumpa pozoruji znatelné ochlazován­í vztahů s USA. To bude mít asi dopad a některé nové obchody budou muset zase zavřít, protože existují díky penězům zasílaným na Kubu ze Spojených států. Jsem zastánkyní zrušení amerického embarga. Kubánská vláda za ně jen schovává svou neschopnos­t rozvíjet nějak ekonomiku. Donald Trump skutečně zklamal důvěru, kterou jsme vkládali do zlepšení vztahů mezi Kubou a Spojenými státy. Lidé měli rádi prezidenta Obamu a Donalda Trumpa odmítají. Zmíním současné polouzavře­ní ambasád – americké na Kubě a kubánské ve Spojených státech. Teď se třeba pozastavil­o vydávání víz. Moje matka měla navštívit dceru ve Spojených státech, ale schůzka byla odložena na neurčito. To jsou reálné dopady současného ochlazení vztahů. Donald Trump jedná z pozice síly, a proto ho lidé nemají rádi. Navíc je mizogyn. V mnoha svých projevech opovrhoval ženami a to já jako feministka nemohu podporovat. Sexisticky zaútočil nejenom na Hillary Clintonovo­u, ale na ženy obecně. Lidé si stále myslí, že Česká republika je Českoslove­nsko, tedy ti běžní lidé. Intelektuá­lové znají rozdíl. Moje maminka mi říkala, že jedu do Českoslove­nska a že to je přece komunistic­ká země. Novinářka Já si myslím, že se Kuba nachází ve finanční krizi, je tam nedostatek potravin. Jenom se na to média tak nezaměřují. Turisté, kteří přijedou na Kubu, míří do hotelových resortů a nedostanou se tolik do kontaktu s každodenní­m životem. Nechápu, jak mohou Kubánci přežívat, když je takový nedostatek jídla, a pokud nějaké seženete, tak je strava nevyvážená. Na ostrově funguje přídělový systém. Každý má knížečku, která určuje, kolik toho může obdržet. Vždycky dostane určité množství rýže, fazolí, cukru a podobně. Ale i to množství je nedostateč­né, zvlášť v kombinaci s nízkou mzdou. S Venezuelou se to však nedá srovnávat, protože tam se k tomu přidává ještě násilí.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia