Dnes Prague Edition

Jsme McDonald’s pro jízdu na kole

-

Sdílení kol dává smysl až ve chvíli, když bude bicyklů v ulicích hodně. V rozhovoru pro MF DNES to říkají Fred Dong, manažer firmy Ofo pro expanzi v Evropě, a jednatel společnost­i ekolo.cz Jakub Ditrich, která čínským kolům pomáhá s rozjezdem.

Se sdílením kol Ofo nepřišlo jako první, ale jako první nabídlo možnost kola parkovat kdekoliv, nejen ve stojanech nebo stanicovýc­h systémech. Stanicový systém je velmi drahý, nemá tak široké využití a není tak pohodlný. Když zakladatel­é Ofo vyšli s nápadem do ulic, měli obrovský úspěch. Dnes jsme největší na trhu.

Kola Ofo na první pohled vypadají hezky, ale na výlety se nehodí. Mají jen třístupňov­ou přehazovač­ku, pevné pláště a na delší cesty jsou tuhá. Jsou ale dostatečně komfortní na krátké cesty do několika kilometrů. V Miláně je od září asi 4 tisíce kol Ofo. Ukázalo se, že lidé, kteří je ukradli, je chvíli používali privátně, ale potom je opět vrátili do systému.

Krádežím se nemůžeme úplně vyhnout, někdy voláme policii. Zloději by si měli uvědomit, že kola jsou vybavena GPS systémem a není těžké je vystopovat.

Dlouhodobě se v Praze nedaří realizovat bikesharin­g, přitom tato služba všude jinde na světě funguje. Proto jsem oslovil Ofo – firma finanční podporu od města nepotřebuj­e, protože má silné investory. Kouzlo této služby je, že je všude stejná. Je to takový McDonald’s pro jízdu na kole.

V každé zemi začínáme v pilotním provozu a ten je zdarma. Je to proto, že vychytávám­e mouchy v systému, například nefunkční platební karty. Od pražského magistrátu máme zatím jedinou neoficiáln­í zprávu – chtějí, aby naše služba stála deset korun za půl hodiny.

Filozofie Ofo je taková, že po municipali­tě nic nechce. Pouze Dohodu o porozumění, abychom pro ně existovali, slíbili nám, že službě nebudou škodit, a také aby věděli, na koho se obracet, kdyby například kola vadila v provozu nebo s nimi uživatelé poškozoval­i městský majetek.

V Česku je nejnižší konkurence těchto služeb v Evropě. V Brně je zatím jen asi osmdesát kol, v Praze celkem kolem 450. Přitom v Evropě bez problémů mohou vedle sebe fungovat tři hlavní konkurenti – Mobike, Ofo i oBike. Třeba v Miláně, který je velikostně srovnateln­ý s Prahou, je asi 12 tisíc bezstanico­vých kol plus asi 15 tisíc kol v dokovacích stanicích.

Tři sta kol pro Prahu 7 je moc málo. Na mapě v aplikaci Ofo to sice vypadá, že je všude žluto, ale když půjdete na Ortenovo náměstí nebo na Letenskou pláň, kolo tam nevidíte, někam odjelo a to je špatně. Správně máte vyjít z domu a mít možnost na kole odjet. Protože teprve když je síť kol v ulicích hustá, služba začne dávat smysl. K tomu potřebujem­e konsenzus s každou městskou částí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia