Dnes Prague Edition

Kramářův pražský „vzdorohrad“

První premiér Českoslove­nska na své vile nešetřil. Rezidence v sobotu přilákala 1 600 zvědavců

-

PRAHA Krymská rezidence Barbo, vila u svatotomáš­ského bastionu XIX. ve východním cípu Hradčan a Věž smrti ve vojenské věznici v Möllersdor­fu. To byla tři osudová místa pobytu mladočeské­ho politika Karla Kramáře, prvního českoslove­nského premiéra.

Hradčansko­u vilu, nesoucí jeho jméno, si mohli o svátečním víkendu prohlédnou­t návštěvníc­i. Zájem byl veliký. Podle Úřadu vlády ČR, který rezidenci spravuje, vilou během sobotního dne otevřených dveří prošlo 1 638 lidí.

Návštěvníc­i obdivovali jedinečný výhled na Prahu, prohlédli si například premiérsko­u pracovnu s původní dřevěnou knihovnou, dvě soukromé ložnice, dvojici pracoven se stropem ve výši sedm a půl metru, jídelnu v byzantizuj­ícím slohu, salon ve staroruské­m stylu s kulečníkem anebo hostinské pokoje.

Karel Kramář, stoupající hvězda na české politické scéně, začal o stavbě domu uvažovat v první dekádě 20. století. Vila se měla stát domovem i pro jeho choť Naděždu Nikolajevn­u, kterou poznal v Rusku.

Pozoruhodn­é byly již okolnosti jejich setkání. Paní Naděžda Nikolajevn­a byla totiž vdaná, když ji Kramář potkal. Rozvod pro dámu pravoslavn­ého vyznání nebyl vůbec jednoduchý, trval deset let. Během té doby Kramář na svou lásku čekal. V Rusku si Kramář zvykl na solidní standard bydlení. Na „letní byt“zajížděl na Krym do vily Barbo. Tedy do míst, kam mířila i tehdejší ruská smetánka včetně carské rodiny.

Pozemek v Praze u svatotomáš­ského bastionu si Kramář koupil v roce 1911. Pro novostavbu si vybral renomované­ho architekta, profesora vídeňské akademie Friedricha Ohmana. Ten měl za sebou v metropoli Českého království projekty paláce Assicurazz­ioni Generali na rohu Václavskéh­o náměstí, budovu České průmyslové banky s kavárnou Café Corso Na Příkopě i objekt Plodinové burzy na Senovážném náměstí.

Budování vily o rozloze 700 metrů čtverečníc­h se chopila firma Vrána, dohlížel na ni stavební rada Jan Rosenberg. O mohutnosti díla svědčí soupis použitého materiálu, jednalo se mimo jiné o 433 400 cihel, 16 600 dlaždic a 968 povozů písku. „O vnitřní zařízení v pseudobaro­kním stylu se secesními prvky se postaral mimo jiné architekt Karel Štipl nebo profesor Jan Beneš,“uvedl historik Emanuel Poche. Na žádost majitelů se některé prvky nesly v ruském stylu. Velkolepou novostavbu obklopil park. Účet se vyšplhal na impozantní­ch 800 tisíc korun. Kramářovi se do rezidence nastěhoval­i v květnu 1915. Na návštěvě u premiéra První českoslove­nský premiér

Politik si ji však užil jen týden, pak jej zatkli detektivov­é státní policie pro podezření z velezrady a špionáže. Z Prahy putoval Kramář s eskortou do möllersdor­fské věznice v Rakousku.

V procesu na přelomu let 1915–1916 proti Karlu Kramářovi, Aloisi Rašínovi a dalším obviněným padl trest smrti. Jenže v listopadu Jedinečný výhled

1916 zemřel císař František Josef I. Jeho nástupce Karel I. nejprve odsouzenců­m trest zmírnil. Poté je zcela amnestoval spolu s dalšími sedmi sty Čechy.

„Do Prahy se Karel Kramář vrátil s aureolou mučedníka,“uvedl historik Otto Urban. Bouřlivé změny a vznik republiky v říjnu 1918 Kramáře vynesly na vrchol českoslove­nské politiky. Své vily si ani tehdy moc neužíval. Stál v čele delegace, která zamířila do Ženevy, později na pařížskou mírovou konferenci. V listopadu 1918 zaujal post českoslove­nského premiéra.

Rezidence byla Kramářovi útočištěm v dramatický­ch dnech. Ve středu 8. ledna 1919 se stal na Pražském hradě terčem atentátu. Z revolveru ráže 7 mm na něj vypálil osmnáctile­tý anarchista Alois J. Šťastný. Premiér měl štěstí, projektil zpomalila tlustá látka svrchníku a poté se zastavil o tlustý svazek listin v náprsní kapse. „Ministersk­ý předseda, zdánlivě nevzrušen, odešel do nedaleké vily na oběd. Nervový šok se dostavil později,“popsal atentát historik Dušan Uhlíř.

V létě 1919 začala Kramářova hvězda vyhasínat. Jeho vláda padla poté, co jeho národní demokraté neuspěli v obecních volbách. Politik zůstal sice dál v čele své partaje i poslancem, dostával se však do opozice vůči politice Hradu a prezidenta Tomáše G. Masaryka. „Jeho vile se říkalo vzdorohrad,“uvedl Otto Urban.

Kramář nezahálel ani mimo politiku. „Se svou ženou se vrhli na podporu ruské emigrace, u nich se vedl ruský salon, kterému jeho žena vévodila. Vybíraly se obrovské peníze, stálo ho to velké jmění, osobní nasazení,“vysvětlil historik Vratislav Doubek.

Naděžda Nikolajevn­a zemřela na konci roku 1936, manžel ji následoval o půl roku později. Dům začala spravovat Společnost dr. Karla Kramáře, později přešel na stát.

Pozoruhodn­ý život prožil i neúspěšný atentátník Alois J. Šťastný. Jako mladistvý dostal osmiletý trest, již v roce 1920 mu brány žaláře otevřela amnestie. Ještě ve vězení začal studovat jazyky. Po propuštění odjel do USA a na Filipíny. Dokončil si tam vzdělání a po návratu do Prahy se stal respektova­ným překladate­lem amerických a filipínský­ch autorů i prozaikem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia