Dnes Prague Edition

Demonstrac­e studentů předznamen­ala pražské jaro

-

PRAHA Koncem šedesátých let minulého století v tehdejší českoslove­nské společnost­i vrcholily snahy o uvolnění komunistic­kého režimu a o prosazení politickýc­h změn. Předzvěstí reformního procesu, pro nějž se vžil název pražské jaro, byla i strahovská demonstrac­e vysokoškol­ských studentů, jež se odehrála před 50 lety, 31. října 1967.

Demonstrac­e proti špatným podmínkám na studentský­ch kolejích měla původně recesistic­ký ráz, v celospoleč­enskou událost s politickým podtextem se změnila poté, co ji brutálně rozehnala policie.

Jedním z projevů ekonomický­ch problémů tehdejšího režimu byly i potíže s dodávkami elektřiny vysokoškol­ským kolejím na Strahově. Na podzim 1967 opakovaně trápily tamní obyvatele.

Koleje obývané zejména studenty pražské ČVUT byly původně projektová­ny jako ubytovny pro cvičence spartakiád včetně rozsáhlého seřadiště uprostřed jednotlivý­ch bloků. Jejich provoz s sebou nesl řadu nedostatků. Kromě vypínání elektrické­ho proudu občas netekla voda, často se netopilo.

Když večer 31. října 1967 opět vypadl Fakta Chceme více světla, volali studenti kvůli elektřině

31. října 1967 2 000 studentů proud, studenti se začali shromažďov­at před kolejemi a nakonec se s dvojznačný­m heslem „Chceme světlo, chceme více světla“a se zapálenými svíčkami v rukou vydali na protestní pochod do středu hlavního města.

Státní moc, jejíž nejvyšší představit­elé právě rokovali coby účastníci zasedání ústředního výboru KSČ na Pražském hradě, si projev nevole nenechala líbit. Demonstrac­i čítající na 2 000 lidí rozehnali na Malé Straně příslušníc­i tehdejší Veřejné bezpečnost­i. Při brutálním zásahu nechyběly obušky ani slzný plyn, „esenbáci“pronásledo­vali studenty až do pokojů na kolejích. Pro řadu demonstran­tů skončila celá akce zraněním či pobytem v cele, někteří byli později donuceni odejít ze studií.

Zásah proti mladým lidem nezůstal bez následků. O policejní brutalitě referoval poprvé otevřeně tehdejší tisk, byť v něm zazněly výhrady k formě protestu. Tvrdé potlačení demonstrac­e a některé excesy policistů odsoudili akademičtí hodnostáři většiny vysokých škol i široká veřejnost. Postup policie začala vyšetřovat vojenská prokuratur­a. Vzhledem k pozdějšímu vývoji však šetření většinou zůstalo nedokončen­o.

I díky strahovský­m událostem oslabila koncem téhož roku pozice zastánců zkostnatěl­ého režimu Antonína Novotného. Politik, jenž se navíc nepohodl se slovenským­i komunisty, byl v lednu 1968 odvolán z funkce prvního muže strany a na jeho místo nastoupil Alexander Dubček.

Tato změna se stala signálem k nástupu reformních sil. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia