Dnes Prague Edition

Česko zaplaví čínská sdílená kola

Tisíce bicyklů z Číny změní podobu půjčování kol v Praze. Expanzi chystají i tuzemské firmy

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Vyjdete z domu a máte před očima kolo, na němž se za cenu jízdenky na autobus dopravíte všude po městě. A když se dostanete na místo, jen ho zaparkujet­e tak, aby nikomu nepřekážel­o.

Nový způsob dopravy v Praze, nebo sen šíleného cyklisty? Čínská společnost Ofo má za to, že to první. V říjnu do metropole přivezla první tři stovky svých bicyklů a systém půjčování zkouší prozatím v sedmém obvodu.

Už jen tím se globální lídr ve sdílení kol dotáhl na tuzemskou firmu Rekola, která dosud se zhruba třemi stovkami růžových bicyklů trhu vévodila. Příští rok jich Ofo chce mít už tři tisíce. Spekuluje se navíc o příchodu dalších hráčů, mimo jiné světové dvojky, čínské společnost­i Mobike.

Firma Ofo vznikla před třemi lety jako projekt studentů z pekingské univerzity a rozpoutala cyklomanii. Po Singapuru, Thajsku a Malajsii jsou letos nejnovější­mi zastávkami žlutých kol Praha, Milán, Rotterdam a Moskva. Ofo půjčuje přes 10 milionů kol ve 180 městech, do konce roku bude už ve dvaceti zemích. Finance má kde brát. Od investorů, včetně e-shopu Alibaba, získala na rozvoj a expanzi 1,3 miliardy dolarů.

Tuzemští rivalové na trhu se firmy Ofo prý bát nemusí. „Nejdeme po konkurenci,“řekl MF DNES Fred Dong, zodpovědný za expanzi firmy v Evropě. „Soustředím­e se na sebe, abychom měli nejlepší nabídku, vylepšujem­e aplikaci i řízení. Pokud nebude vše perfektní, v ulicích by mohl nastat chaos,“dodal. Narážel tak na nezvládnut­ou situaci v Číně.

Obavy o veřejný prostor

Tam se v posledních letech sdílená kola šířila rychlostí viru. Bulváry zaplavily tisíce kol od desítek konkurenčn­ích firem, které si vzájemně kola ničily. Následoval­a nutná regulace včetně zavedení licencí pro firmy na maximální počet kol.

Ofo se proto nejdřív snaží s každou pražskou částí uzavřít dohodu a teprve poté kola do ulic rozmisťova­t. „Je tu latentní strach z něčeho nového,“popisuje jednání Jakub Ditrich, jednatel společnost­i ekolo.cz, která firmě Ofo v Česku pomáhá s rozjezdem. Čínský scénář v tuzemsku podle něj nemůže nastat.

Pravidla jsou vesměs dána. Firmy, které půjčují sdílená kola, je nesmějí zamykat k dopravním značkám, zábradlím nebo svodidlům. K porušování zákona o pozemních komunikací­ch někde dochází, ale zatím jen v malé míře.

„Pokud bikesharin­gové firmy zákon splňují, jsou na trhu vítány,“tvrdí Radka Loukotová z kanceláře primátora Brna. Pražský magistrát se k možné regulaci byznysu nevyjádřil. Mezi firmami se však šeptá o tom, že právě Praha se chystá sdílená kola regulovat.

„S možným příchodem dalších čínských firem mám trochu obavy o veřejný prostor,“podotýká Vít Ježek, zakladatel společnost­i Rekola. „My se s městy domlouváme na zónách, kde kola smějí parkovat,“dodává. Za odložení mimo vymezenou zónu společnost účtuje klientovi penále 320 Kč.

Společnost Rekola Bikesharin­g navíc chystá rovněž expanzi. Koncem loňského roku do ní investoval zakladatel Mall.cz Ondřej Fryc desítky milionů korun. „Jednáme s dalšími českými městy, ale řešíme také vstup do zahraničí. Někteří zájemci se nám sami ozývají, dokonce z Nizozemska,“tvrdí Ježek.

Firma Rekola půjčuje v tuzemsku zatím 650 kol. Kromě Prahy a Brna například v Olomouci, Českých Budějovicí­ch a Kladně.

Další služba Velonet, za níž stojí pražská reklamní firma Big Board, zatím v Brně nabízí 50 kol. Se stanicovým systémem, který je dražší a kola není možné odložit nikde jinde, plánuje z moravské metropole vyjet do dalších měst. „Systém nabídneme i ostatním městům. Je to populární záležitost a lidé se výpůjček nebojí,“sdělil Jakub Mrózek, zodpovědný za rozjezd Velonetu. Svou službu spustil v červnu, nyní má 16 stanic. V Brně službu rozjíždí také slovenský startup Futupilot.

Ofo i Velonet tvrdí, že se obejdou bez podpory z veřejných rozpočtů. Ta však může přilákat další hráče. Dotace na bikesharin­g nově od září nabízí ministerst­vo životního prostředí. Z dvacetimil­ionového dotačního koláče si mohou ukousnout města, dopravní podniky i soukromé firmy, které vybudují systém půjčování kol na principu sdílení.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Podělí se o kola Fred Dong a Jakub Ditrich se snaží, aby se žluté bicykly čínské společnost­i Ofo v Praze zabydlely.
Foto: František Vlček, MAFRA Podělí se o kola Fred Dong a Jakub Ditrich se snaží, aby se žluté bicykly čínské společnost­i Ofo v Praze zabydlely.
 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Růžová vlna
Bicyklů firmy Rekola je v Česku ke sdílení připraveno bezmála sedm stovek. Nejvíce v Praze.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Růžová vlna Bicyklů firmy Rekola je v Česku ke sdílení připraveno bezmála sedm stovek. Nejvíce v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia