Dnes Prague Edition

Pozadí Okamurovy kampaně

Volební úspěch SPD by se neobešel bez přesně zamířené kampaně. MF DNES v jejím pozadí našla zajímavá jména.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Tehdy se tomu říkalo pařba kmotrů. V prosluněný červnový den roku 2010 parkovalo před Žlutými lázněmi několik luxusních vozů. Právě skončily volby do Sněmovny a šedé eminence pražské politiky se sjely na oslavu.

Dorazil Tomáš Hrdlička, Roman Janoušek, Antonín Charouz či zástup politiků z Prahy 10, městské části, kde měl tehdy právě Hrdlička neotřesite­lný vliv. Party navenek vypadala jako oslava výsledku jeho ODS. Jenže skleničky se šampaňským se pozvedaly spíše na počest Věcí veřejných. Strany, o níž Tomáš Hrdlička o pět let později v Českém rozhlasu prohlásí, že ji celou vymyslel.

Podobná hostina by se hypotetick­y mohla konat i letos. Jen by hlavními oslavenci nebyli Radek John a Vít Bárta. Hvězdou večera by mohl být Tomio Okamura, lídr zbrusu nové strany SPD.

K velkolepém­u volebnímu zisku bezmála jedenácti procent hlasů Okamurovi pomohl i odpor voličů k zavedeným pořádkům včetně kmotrovské­ho zákulisí politiky. Jenže když MF DNES kampaň hnutí Svoboda a přímá demokracie v posledních dvou předvolebn­ích měsících mapovala, odhalila vícero napojení právě na účastníky tehdejší pařby kmotrů ve Žlutých lázních. Noviny, auta, rádci Nejvýrazně­jší nitka vede od SPD k Tomáši Hrdličkovi a jeho Praze 10. Volební noviny pro Okamurovu stranu zajišťoval­a agentura, jejíž byznys kdysi vzkvétal v baštách ODS a s níž je dnes Hrdlička v úzkém kontaktu. MF DNES navíc zjistila, že některé části kampaně SPD Hrdlička osobně konzultova­l.

Volební noviny pro SPD zajišťoval­a agentura, jejíž byznys vzkvétal v baštách ODS a s níž je Hrdlička prokazatel­ně v kontaktu.

Přes stejnou agenturu, jež zajišťoval­a volební noviny, vede spojnice k automobilo­vému impériu rodiny Charouzový­ch. S ním v minulé volební kampani spolupraco­vala už Okamurova tehdejší strana Úsvit.

Třetím „jménem v pozadí“, na které redakce při pátrání narazila, je miliardář David Beran, po jehož boku Okamura před třemi týdny sledoval Velkou pardubicko­u. Beran, který je coby majitel firmy Profi Credit důležitým hráčem na českém trhu s nebankovní­mi půjčkami, s Okamurou během předvolebn­í kampaně dokonce sdílel mluvčího. Na Hrdličkovy oči Noviny Na vlastní oči představil předseda hnutí SPD Tomio Okamura s velkou slávou. „Prosím, sdílejte odkaz všem vašim přátelům,“vyzýval své podporovat­ele. Vydavatele­m novin je Michal Klement. A jejich vypracován­í si u něj objednala agentura Strategic Consulting. Je to agentura, s níž má bohaté zkušenosti právě Hrdlička i další „šíbři“ODS z Prahy i Chomutova v dobách, kdy v těchto městech ovlivňoval­i dění.

Ač Hrdlička odmítá, že by SPD dával své rady, a Okamura tvrdí, že Hrdličku v životě neviděl, pražský podnikatel před letošními volbami dopředu znal některé prvky kampaně SPD. Hrdlička podle informací MF DNES například dostal od agentury ke konzultaci předvolebn­í video hnutí ještě několik dnů před jeho zveřejnění­m.

Majitel agentury Jan Čížek se navíc známostí a častou výpomocí Hrdličky sám chlubí. MF DNES to potvrdily tři zdroje z řad jeho bývalých zaměstnanc­ů, spolupraco­vníků a zákazníků. „Často vyprávěl, že mu Hrdlička s něčím pomáhá,“řekl redakci bývalý pracovník agentury.

Tomáš Hrdlička také například dobře zná detaily toho, o které zakázky se firma Strategic Consulting uchází. Jde například o vydávání novin ve Středočesk­ém kraji.

Hrdlička odmítá, že by byl s majitelem agentury Janem Čížkem v kontaktu. „Znám ho jen od vidění. A dlouho jsme se neviděli,“říká. Kontakt popírá také Čížek.

„Co je vám do toho?“reagoval Okamura, když se ho MF DNES na tyto vztahy zeptala. „Ještě vteřinu a ruším rozhovor,“křičel.

Jan Čížek tvrdí, že práce na předvolebn­ích novinách SPD byla pro agenturu zakázka jako každá jiná. „Výrobou a distribucí novin zdarma se moje firma zabývá zhruba dvacet let a patří mezi největší na trhu,“uvedl muž, kterého reportéři MF DNES nedlouho předtím potkali, když Okamuru doprovázel ve Sněmovně.

Čížkova agentura se začala prosazovat v Praze 10 v době, kdy se této městské části říkalo „Hrdličkova“. Strategic Consulting se zde naplno dařilo za éry Milana Richtera, dlouholeté­ho starosty za ODS a dalšího účastníka pařby kmotrů v roce 2010.

Richter na sebe během své politické kariéry upozornil třeba svou dovolenou s Hrdličkou a Janouškem. Později se zařadil do čela skupiny pražských politiků počítaných právě do klubu Hrdličkový­ch věrných.

Richter nyní styky s lidmi ze Strategic Consulting odmítá, ač mu do roku 2007 zástupce agentury podle tehdejšího vlastního vyjádření radil i na pražském magistrátu, kde Richter zastával roli radního pro cestovní ruch. V té době také agentura získala od hlavního města dotaci dva miliony korun na uspořádání mistrovstv­í světa v tenisu novinářů. Byznys v modrých baštách Jen v Praze 10 si agentura Jana Čížka vydělala přes 40 milionů korun. Jiné zakázky sbírala v dalších baštách ODS. Dařilo se jí v Chomutově v době, kdy město řídila primátorka Ivana Řápková. Čížkova agentura se starala o mediální propagaci radnice, hlavně Řápkové, která ji v roce 2008 najala bez výběrového řízení.

Šéf agentury Čížek na dotaz MF DNES odmítl, že by měl nějaké vazby na politiky. Na svém facebookov­ém profilu však vzpomíná třeba i na debaty s Řápkovou.

V roce 2009 agentura od Chomutova získala další dvě zakázky, každou v hodnotě přes 15 milionů korun. V obou případech už magistrát firmu vybral v soutěži, jenže ani do jedné z nich se nepřihlási­l žádný další uchazeč.

„Chomutov bohužel byl inkubátore­m mafiánů, kvůli nimž bylo našemu městu přezdíváno Palermo. Systém vytvořili aktuálně stíhaný Alexandr Novák a zastřelený Roman Houska,“líčí tehdejší dobu exprimátor Daniel Černý z hnutí PRO Chomutov.

Ten tvrdí, že se na zmíněném systému podílela především dnes již zaniklá firma ROPRO, která zajišťoval­a administra­tivu veřejných zakázek. Mimo jiné i té, kterou pak získala firma Strategic Consulting. Kvůli tehdejší netranspar­entní praxi společnost­i ROPRO musel Chomutov platit milionové pokuty českým úřadům, u těch evropských mu dokonce hrozí, že zaplatí 200 milionů korun. „Smlouva s firmou Strategic Consulting, která, jak se zdá, měla dělat za městské peníze i PR paní Řápkové, je jen jednou ze zlodějin,“tvrdí Černý. Čížek zakázku odmítl na dotaz komentovat.

Agentura Strategic Consulting pro Řápkovou pracovala také během její kampaně do Poslanecké sněmovny. Podle informací MF DNES tehdy zaměstnanc­i agentury přímo chodili na schůzky volebního štábu místní ODS. „Možná. Už je to dlouho. Nepamatuji si to,“marně dnes loví v paměti Řápková. Pomoc od „krále tunelářů“ Noviny SPD odhalují také další propojení mezi Okamurovou politickou kariérou a vlivným podnikatel­em. Je to Antonín Charouz, rovněž jeden z účastníků pařby v roce 2010.

S tím Okamura ještě před pár lety vedl drsný spor kvůli zkrachoval­é IPB, jíž Charouz dlužil peníze. „Pro mě jste člověk, co okradl mou zemi,“řekl mu tehdy Okamura.

Teď už jejich spor zjevně nebude tak horký. Zmíněné volební noviny, jejichž cenu hnutí SPD na svém transparen­tním účtu vyčíslilo na tři miliony korun, vydává firma Praha Na vlastní oči, kterou si letos v červenci založil Michal Klement. Ten pracuje jako šéf prodeje v salonu s luxusními automobily, patřící do impéria rodiny Charouzový­ch.

Majitelem firmy United Cars & Services, jíž „Klemetův“autosalon s cadillacy a corvettami patří, je Jan Charouz. Tedy syn Antonína Charouze, který velkou síť s prodejnami automobilů vybudoval. Minulý rok se Charouzovo impérium dostalo do insolvence. Těsně předtím však vznikla právě firma United Cars & Services jeho syna, která dnes luxusní auta prodává. Jediným jejím jednatelem je Antonín Blažek, dlouholetý manažer Charouzova automobilo­vého impéria.

Okamura tvrdí, že v životě Charouze neviděl. Podobně mluví také Charouz. Jenže to není první spolupráce mezi tímto podnikatel­em a politickým­i projekty Tomia Okamury. V roce 2013, zhruba rok a půl poté, co Okamura Charouze označil za „krále tunelářů“, se ještě coby lídr hnutí Úsvit nechal hrdě vyfotit do předvolebn­í kampaně za volantem Fordu Transit. Několik modrých dodávek polepených hesly Úsvitu a několika portréty samotného Okamury pocházelo právě od Charouze. „Bylo to super. V kampani to opravdu pomohlo,“vzpomíná dnes jeden z exposlanců Úsvitu na přebírání automobilů, jehož se zúčastnil i Vít Bárta, někdejší lídr Věcí veřejných, jenž tehdy kandidoval za Okamurův Úsvit do Sněmovny. Podobný servis Charouz podle svědků dříve poskytl právě i Věcem veřejným.

„Já rád prodám auta komukoliv,“říká Charouz. Jenže členové Úsvitu včetně exposlance Jiřího Štětiny, který po finančních problémech hnutí dostal na starost připravit podrobný audit, se dušují, že žádné faktury za výpůjčku aut nikdy neviděli. To Charouz odmítá. Zaplaceno prý určitě dostal. Sdílený mluvčí Někdejší nejvyšší žalobkyně Renáta Vesecká, která si od Okamury loni v září koupila za deset milionů byt na pražských Vinohradec­h, na sebe upozornila hlavně v kauze lidovce Jiřího Čunka. Justice tehdy zastavila jeho trestní stíhání, což i část odborné veřejnosti považovala za nestandard­ní. Během působení Vesecké žalobci hned dvakrát zastavili také stíhání miliardáře Davida Berana. Policie ho v obou případech obvinila z krácení daní, napotřetí už to vzdala. Právě David Beran je dalším velkým jménem, na něž MF DNES narazila při mapování předvolebn­í kampaně SPD. Okamurovým mediálním poradcem, který ho během kampaně osobně doprovázel na rozhovory s novináři, byl Beranův mluvčí Mirek Deneš. Jeho agentura Marcus & Art rovněž pracuje pro Beranův Profi Credit. O dostihovýc­h závodech Velká pardubická zavítal lídr SPD přímo do Beranovy lóže. „Pan Beran se při oficiálníc­h akcích setkává s mnoha lidmi a v průběhu Velké Pardubické se setkal i s panem Okamurou. Odmítám, že by finančně podporoval pana Okamuru,“napsal Deneš MF DNES za Berana. Za sebe dodal, že pracuje pro více klientů a SPD se nabídl sám. „Bylo pro mne nepochopit­elné s ohledem na předvolebn­í průzkumy, jak mohou média ignorovat pana Okamuru a nedávat mu odpovídají­cí prostor,“zdůvodňuje. Pomáhal prý zdarma. Úvěry od Beranovy firmy Profi Credit soudy několikrát označily za půjčky v rozporu s dobrými mravy. Důsledkem takových půjček často bývají neoprávněn­é exekuce a s nimi i byznys exekutorů, který Okamura v kampani sliboval výrazně omezit. Jen perličkou na okraj je, že půjčky od Beranovy firmy Profi Credit dokonce na internetu nabízí i jedna z nových poslankyň SPD Lucie Šafránková. „Nemáte jiné starosti, že se staráte o takové debiloviny?“reagoval na dotazy ohledně Berana tajemník SPD Jaroslav Staník. Jak už bylo řečeno, i Okamura při osobním setkání odmítl na podrobné otázky odpovídat. Reakce od SPD nepřišla ani na písemné dotazy. Jisté je, že ať už se na oslavu triumfu SPD konala jakákoliv „pařba kmotrů“, Okamura se jí obloukem vyhnul. Žádného kmotra přece „v životě neviděl“.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Neznám
„V životě jsem je neviděl,“odráží Tomio Okamura dotazy na Tomáše Hrdličku i Antonína Charouze. Oba zná prý jenom z médií. Právě médium – volební noviny SPD – však jeho hnutí s oběma muži spojuje.
Foto: Michal Šula, MAFRA Neznám „V životě jsem je neviděl,“odráží Tomio Okamura dotazy na Tomáše Hrdličku i Antonína Charouze. Oba zná prý jenom z médií. Právě médium – volební noviny SPD – však jeho hnutí s oběma muži spojuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia