Dnes Prague Edition

Burza ministrů

Odborníky do vlády pomáhá Babišovi sehnat Hrad. I z Rusnokova kabinetu.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Andrej Babiš ještě nemá zajištěnou důvěru pro svoji vládu, ale už létají vzduchem první jména, kdo by se v ní měl objevit. Předseda ANO naznačil, že by v takové vládě pokračoval­i všichni současní členové kabinetu za ANO s výjimkou Ivana Pilného, který už sám nechce být ministrem. To by znamenalo, že Babiš by měl pokrytou spravedlno­st, dopravu, místní rozvoj a životní prostředí.

Pokud jde o obranu, Martina Stropnické­ho chce přesunout na jiný resort. Připadá v úvahu samozřejmě zahraničí, protože Stropnický působil dříve jako diplomat. Zatím to Babiš nechce komentovat.

Včera na Primě Andrej Babiš prohlásil, že ministerst­vo obrany by dobře zvládli Jana Černochová (ODS) či Jan Hamáček (ČSSD). Znělo to vzhledem ke stavu vyjednáván­í dost neuvěřitel­ně, ale pro MF DNES pak Babiš doplnil, že oba uvedl jen jako příklad.

Spekuluje se, že své místo ve vládě by mohl nalézt ekonom Jan Švejnar, první povolební návštěvník u Andreje Babiše. Zemanova vláda II

Už v pátek, kdy Babiš prohlásil poprvé, že plánuje sestavit vládu s odborníky, začaly vlivné postavy z okolí prezidenta Miloše Zemana hledat vhodné adepty. Seznam jmen by se pak příliš nelišil od bývalé vlády Jiřího Rusnoka.

„Říkal mi, že nabídku dostal,“říká na adresu Miroslava Tomana jeho známý. Prezident Potravinář­ské komory a Rusnokův exministr zemědělstv­í Toman však nechtěl komentovat, zda byl osloven.

Mezi dalšími jmény, o nichž se v zákulisí hovoří, je Martin Pecina na ministerst­vo vnitra nebo šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na průmysl. Babiš tento záměr včera nepotvrdil. Dokonce poznamenal, že ani přesně neví, kdo všechno v Rusnokově vládě zasedal. Filip skončí po 13 letech

Zatímco Babiš sestavuje vládu, jiné strany řeší svoji budoucnost. Vedení komunistů se v pátek rozhodlo na duben svolat mimořádný sjezd, na kterém už Vojtěch Filip nebude kandidovat. Znamená to, že KSČM změní po 13 letech předsedu.

Nejpozději v dubnu se uskuteční i mimořádný sjezd sociální demokracie. Úřadující šéf Milan Chovanec v sobotu oznámil, že by si přál, aby strana hledala nového předsedu mezi současnými nestraníky. Po horkém týdnu má naopak pokoj Pavel Bělobrádek, kterého podpořila celostátní konference lidovců. s přispěním Vojtěcha Srnky

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia