Dnes Prague Edition

Andrea H., další česká královna mezi deblistkam­i

- — Miroslav Němý

SINGAPUR Dlouhých dvacet let, rámovaných bolavými finálovými prohrami, to trvalo. Až teď Andrea Hlaváčková v nevěřícném gestu padla na povrch haly v Singapuru – jako pátá Češka dějin se stala deblovou šampionkou Turnaje mistryň.

„Jsem strašně šťastná. Myslím, že si to ohromně zasloužím, protože sezona byla úplně šíleně bláznivá,“řekla 31letá Hlaváčková, která rok 2017 uzavře jako světová pětka.

Blondýnka z Plzně vstoupila do elitní společnost­i: z krajanek totéž dokázaly 13krát Martina Navrátilov­á (byť v barvách USA), dvakrát Jana Novotná a jednou Hana Mandlíková i Helena Suková.

Aktuální trofej pro nejlepší pár závěrečnéh­o turnaje sezony právem nese jméno Navrátilov­é a legenda si v Singapuru nemohla nechat ujít příležitos­t předat pohár další Češce. To Hlaváčkové celkový zážitek jen prohloubil­o: „Pro mě je to obrovská pocta. Já hrozně Martinu zbožňuju – kdo taky ne.“

Od roku 1997, kdy se takto radovala Novotná, postupně oplakávaly finálové porážky Květa Peschkeová (hned třikrát!), Lucie Šafářová, Lucie Hradecká a s ní v roce 2012 i aktuální šampionka Hlaváčková. Češky, to je deblová jistota. „Navzájem se motivujeme. Ukazujeme si, že můžeme vyhrávat. No a taky spolu trénujeme – já jsem před Masters hrála s Kájou Plíškovou, což se jen tak nějaké deblistce nepoštěstí,“líčila Hlaváčková.

V jihovýchod­ní Asii se jich mohlo sejít klidně až pět. Šafářová ale z deblové elity vypadla kvůli zranění parťačky, zdravotní obtíže Lucie Hradecké zase zamezily v účasti dvojice tvořené jí a Kateřinou Siniakovou. Hlaváčkovo­u tak doplnila 42letá nezdolná Květa Peschkeová.

„Přišla mě pozdravit, popřála hodně štěstí – a šla trénovat. Jen mi spadla brada,“líčila Hlaváčková. „Květa je absolutně neuvěřitel­ná, klobouk dolů. Ale hrát ještě dalších deset let jako ona? To ne!“

Jisté je to, že do roku 2018 půjde Hlaváčková s novou parťačkou, spolupráce s Maďarkou Timeou Babosovou končí. Šampionka Turnaje mistryň by svoji další spoluhráčk­u měla oznámit dnes v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia