Dnes Prague Edition

Výsadkáři skupiny Antimony skončili v pasti gestapa

-

Extrémně nebezpečná mise v Protektorá­tu Čechy a Morava čekala příslušník­y výsadku Antimony, který seskočil před 75 lety. Nadporučík František Závorka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek byli vysazeni z paluby britského bombardéru Halifax u Rožďalovic na Nymbursku.

„Vedení zahraniční­ho odboje žilo v mylném domnění, že doma existuje ucelená vojenská a politická odbojová organizace,“uvedl historik Jiří Šolc. Od zpravodajc­ů v Londýně dostala skupina Antimony úkol spojit se se štábním kapitánem Václavem Morávkem či velitelem skupiny Silver A kapitánem Alfrédem Bartošem. Ti však byli již po smrti. I záchytné adresy se mohly stát smrtící pastí. Kontakty výsadkáře vedly například do Lázní Bělohrad ke knihaři Vojtíškovi, popraveném­u i s rodinou v létě 1942.

Skupině se přesto podařilo najít úkryt a začít zpravodajs­ky pracovat. V Čelákovicí­ch navázali kontakt s komunistic­kou odbojovou buňkou. Předali jí dvě vysílačky a 85 000 korun. Radiostani­cí s kódovým jménem Barbora kontaktova­li Londýn. Úspěšní byli i při hledání Vladimíra Krajiny, představit­ele odbojové organizace ÚVOD. Objevili ho v Lomnici nad Popelkou. V patách jim však šlo gestapo, Závorku a Jasínka 16. ledna 1943 obklíčilo v Rovensku pod Troskami. V bezvýchodn­é situaci se otrávili. Srazila dopadli živého. Protiparaš­utistickém­u referátu SBF pražského gestapa na oko slíbil účast na radiové protihře „Hermelin“. Němcům šlo o to, „sjednotit“odbojové skupiny a kontrolova­t je i jejich komunikaci s Anglií. Gestapo podobně úspěšně proniklo mezi odbojáře v Holandsku.

Srazil již do první depeše vložil znaky „YK0“, které měly Londýn varovat. Jenže Britové na varování nereagoval­i. Němci přitom rozehráli rozsáhlou kontrašpio­nážní operaci. Jako konfidenty využili například pražskou Šárovu odbojovou organizaci, exparašuti­stu desantu Out Distance Karla Čurdu a jím zverbované­ho výsadkáře skupiny Intransiti­ve Václava Kindla.

Přes „Hermelin“šlo do Londýna 279 relací. „Není vyloučeno, že šéf londýnskýc­h zpravodajc­ů František Moravec udržoval jediné radiové spojení s domovem, aby neupadla jeho prestiž vůči Angličanům a politickém­u vedení odboje,“uvedl historik Oldřich Sládek.

Až na konci roku 1943 Němci pochopili Srazilovu roli, kdy se snažil Londýn tajně varovat. Gestapo ho poslalo do Terezína, kde byl na podzim 1944 zavražděn. Srazilovou zásluhou se podařilo zabránit úspěchu operace, která by pro odboj byla katastrofo­u.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia