Dnes Prague Edition

Merkelová si s koalicí věří, ostatní jsou zatím rozpačití

-

Hledání společných pozic mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými připomíná pohádku o tom, jak si pejsek s kočičkou dělali dort. BERLÍN Více než dva týdny poté, co začala předběžná koaliční jednání o nové německé vládě, je tady první bilance: kancléřka a předsedkyn­ě konzervati­vní unie CDU/CSU Angela Merkelová věří, že se jí rozhovory s liberálním­i demokraty (FDP) a Zelenými podaří dovést do úspěšného konce.

Ostatní zúčastněné strany si ale tímto výsledkem nejsou tak jisty a jejich zástupci občas zmíní dokonce možnost nových voleb.

Už v polovině října, kdy rozhovory oficiálně začaly, bylo zřejmé, že najít shodu mezi tak rozdílnými stranami napříč politickým spektrem nebude jednoduché. Rozdělují je otázky ochrany klimatu nebo dalšího směřování imigrační politiky. Ty se týkají mimo jiné i toho, zda v rámci sestěhován­í rodin mohou do Německa legálně přicházet rodinní příslušníc­i cizinců, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen takzvanou doplňkovou ochranu. Zatímco Zelení jsou rozhodně pro, podle nich by toto opatření prospělo k jejich lepší integraci, CDU/CSU a FDP jsou proti.

V oblasti klimatu jsou pak bodem sporu spalovací motory. Podle Zelených by jejich výroba měla skončit v roce 2030, pro CSU a FDP je takový návrh nepřijatel­ný.

Obojí jsou pro Zelené klíčová témata, a pokud by se jim nepodařilo prosadit je do koaliční smlouvy, je možné, že jejich stranický sjezd koncem listopadu další pokračován­í rozhovorů a vyjednáván­í o konkrétním vládním programu nedoporučí.

Rozhovory mají pokračovat ještě zhruba dva týdny a poté se také CDU/CSU a FDP rozhodnou, co dál. Pokud nedojdou ke shodě, hrozí Německu předčasné volby. I když to je prozatím možnost, kterou si aktuálně nikdo nepřeje.

„Nové volby by nebyly žádným řešením. Nemůžeme přece nechat občany volit tak dlouho, než se nám výsledek voleb konečně zalíbí,“řekl premiér Bádenska-Württember­ska za Zelené Winfried Kretschman­n.

V uplynulém týdnu se přitom nálada zejména mezi FDP a Zelenými značně vyostřila, neshody panují také ohledně ekonomiky a rozpočtu.

Konzervati­vní unie jako své priority uvádí zaměstnano­st, vnitřní bezpečnost, integraci cizinců a kvalitní školství. Stejně tak FDP se chce zaměřit na vylepšení vzdělávací­ho systému, k tomu na „spravedliv­ou finančně-politickou rovnováhu mezi občany a státem“. Shoda by také mohla být v zavedení zákona o přistěhova­lectví kvalifikov­aných pracovních sil a energetick­é politice.

Z jednotlivý­ch stran se ale objevují protichůdn­é informace.

„Mám dojem, že všichni zúčastnění mají zájem na tom, aby rozhovory dopadly úspěšně,“řekla například nyní místopředs­edkyně CDU Julia Klöcknerov­á.

Naopak místopředs­eda FPD Wolfgang Kubicki si tak jistý není. Zelení a CDU totiž podle něj mají „intenzivní vztahy“a na mnoha tématech se shodnou. „Pokud se CDU a Zelení dohodnou na něčem nepřijatel­ném, bude de facto stát FDP sama proti nim,“řekl. Podobně skeptický je také předseda bavorské FDP Albert Duin: „Ideologick­ý hypermoral­ismus Zelených znemožňuje jakoukoli spolupráci v rámci budoucí vlády.“

Právě zástupci FDP a bavorské CSU vedou se Zelenými nejhlasitě­jší boje. A CDU pod taktovkou Merkelové se snaží celý kolotoč udržet pohromadě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia