Dnes Prague Edition

Soudkyně, která se odtrhla od zbytku justice

- Karel Hrubeš

PRAHA Je to obrat, jaký nikdo nečekal. A to ani od soudkyně Heleny Králové, která čelí kárné žalobě a jejíž dřívější verdikty kritizoval Ústavní soud.

Králová dva roky posuzuje případ takzvaných poslanecký­ch trafik. A včera rozhodla, že pořízené odposlechy – klíčový důkaz obžaloby – jsou nezákonné. V kauze jsou obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana a bývalý náměstek ministerst­va zemědělstv­í Roman Boček. Nečasová a Boček podle obžaloby navedli tehdejšího premiéra k podplacení tehdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra lukrativní­mi funkcemi ve státní správě. Výměnou za to, že umožní schválení takzvaného daňového balíčku.

Krátká porada

Králová nechala po celé dva roky, co případ rozhoduje, přehrávat odposlechy, které detektivov­é v takzvané kauze Nagyová pořídili. Včera otočila. A to na základě námitky obhájce expremiéra Nečase Adama Černého, který je známý především jako bývalý advokát exhejtmana Davida Ratha.

Černý se domáhal toho, aby Králová nedovolila před soudem přečíst bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který byl u soudu jako svědek, SMS jednoho z obžalovaný­ch – Ivana Fuksy. Žádosti o povolení odposlechů podle Černého povolil místně nepříslušn­ý soud, navíc prý nebyly řádně odůvodněné. Králová si vzala několik minut na poradu a poté rozhodla – odposlechy neplatí.

V rozporu s důkazy

Jak již bylo řečeno, soudkyně Králová již čelí kárné žalobě ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO). A to mimo jiné i kvůli dalšímu případu, který rovněž spadá pod rozvětveno­u kauzu Jany Nečasové. V něm jde o zneužití vojenské tajné služby ke sledování první manželky premiéra Nečase. Králová v případu nejprve vyloučila veřejnost z jejího projednává­ní. Poté rozhodla takzvaným trestním příkazem – tedy podobně, jako kdyby posuzovala méně závažný případ, například krádež. A Nečasové dala podmínku. Když jí nadřízený soud případ vrátil, zprostila dokonce všechny obžalované s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Nakonec jí kauzu odebral městský soud. A Ústavní soud, který odebrání potvrdil, konstatova­l, že rozhodoval­a v jasném rozporu s důkazy. Královou vedený soud podle Ústavního soudu „deformoval důkazy a některé z nich při posuzování věci úplně opomněl,“jak stojí v rozhodnutí.

Soudkyně Helena Králová překvapivě rozhodla, že odposlechy v kauze Nečasových byly nelegální.

Šestašedes­átiletá Helena Králová má za sebou dlouhou kariéru v justici. V taláru strávila více než čtyři dekády.

Začínala v polovině sedmdesátý­ch let na Okresním soudu v Chebu. A až do roku 1990 byla členkou komunistic­ké strany.

Do „soudcovské­ho důchodu“jí zbývají čtyři roky – soudci musí skončit v sedmdesáti letech.

Miliardová kauza

Kárná žaloba, kterou ministr spravedlno­sti Robert Pelikán na Královou podal, obsahuje kromě zmíněného případu zneužití vojenské rozvědky i další kauzy. Také v nich podle ministra Králová nedbala na názory nadřízenýc­h soudů.

„Společným jmenovatel­em těchto řízení bylo to, že soudkyně Králová jako samosoudce nebo jako předsedkyn­ě senátu opakovaně nerespekto­vala závazný právní názor a pokyny vyslovené v rozhodnutí­ch nadřízenýc­h soudů. Ve všech případech následně nadřízený soud – tedy Městský soud v Praze – rozhodl tak, že věcí se bude zabývat jiný samosoudce nebo jiný senát,“uvedla při podání žaloby mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á. Králová se ke kárné žalobě odmítla vyjádřit. S médii nekomuniku­je dlouhodobě.

Jedním z případů, který Pelikán Králové vyčítá, je i soud s exředitele­m Správy železniční dopravní cesty Janem Komárkem.

Komárek byl obžalován za to, že nakupoval pro dopravce předraženo­u elektřinu a způsobil škodu za více než miliardu korun.

Na stůl soudkyně Králové se kauza dostala po prvním verdiktu. Ten Komárka shledal vinným, ale pouze z nedbalosti. Žalobci však s přihlédnut­ím na výši škody usilovali o obnovu řízení. Králová návrh zamítla. Dokonce několikrát.

A to i přesto, že její rozhodnutí třikrát zrušil odvolací soudce.

Třikrát osvobození

Podobně si Králová počínala i v případu kolem firmy Čepro. Obviněné manažery Tomáše Kadlece (kterému úřady ve Švýcarsku objevily bankovní konto s desítkami milionů korun) a Alexandra Houšku, kteří údajně z Čepra vyváděli peníze, třikrát osvobodila.

Šest kárných žalob

Kárné žalobě čelilo letos včetně Králové už šest soudců.

Dva z Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch – soudce Miroslava Veselého označil ve své žalobě ministr Pelikán za muže blízkého Ivu Halovi, advokátovi, který je obviněn v kauze kolem insolvence společnost­i Setuza. Nejvyšší správní soud však Veselého žaloby zprostil.

Předseda budějovick­ého soudu Milan Tripes podle Nejvyššího správního soudu chybně přidělil více než patnáct set insolvenčn­ích spisů. „Jednal nepochybně zaviněně, a to s největší pravděpodo­bností ve formě hrubé a vědomé nedbalosti,“uvedl Pelikán v žalobě. Tripes však žádný postih nedostal.

Letos v březnu podal Pelikán žalobu i na brněnského krajského soudce Jana Kozáka, údajně spojovanéh­o s konkurzní mafií. Týden nato ho Pelikán dokonce zbavil taláru. Nejvyšší správní soud však kárné řízení zastavil a Kozákovo zproštění funkce soudce zrušil.

Jenže v červnu začala Kozáka stíhat policie tentokrát za zneužití pravomoci, a tak ho Pelikán znovu dočasně zprostil funkce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia