Dnes Prague Edition

Půjčovna doktorů

Experiment: lékaři nově slouží v nemocnici a na záchrance zároveň

-

Zdravotnic­kým záchranným službám chybí asi čtyři sta lékařů. Nahrazují je externisté z nemocnic i soukromých ambulancí. Královéhra­decká záchranná služba teď společně s krajskou nemocnicí v Jičíně řeší nedostatek doktorů jinak.

„Půjčuje“si je přímo z nemocnice během denní směny. Není to tedy tak, že by doktoři šli sloužit na záchranku až po šichtě. Mají dvě práce a střídají je během dne podle aktuální potřeby.

Jedním z nich je chirurg a náměstek ředitele jičínské nemocnice Libor Etflaiš. Jako externista pro záchranku pracoval dvacet let, teď se do ní vrací v trochu jiné roli. Jeden den v měsíci pracuje jako náměstek a zároveň je připraven kdykoli vyjet se záchrankou do terénu.

Funguje to tak, že ve chvíli výjezdu se lékař stává lékařem záchranky. Když se vrátí, je zase zpět pracovníke­m nemocnice.

Třeba jako minulý týden, když ho odvolali přímo z porady vedení, kde už seděl připraven v červeném záchranářs­kém oblečení. „Jeden den v měsíci mi to v práci náměstka nebrání,“hodnotí svoje působení v projektu Etflaiš.

Podle ředitele jičínské nemocnice Tomáše Slámy je to typický příklad, kdy je možné lékaře k takové práci uvolnit.

„Chceme ukázat model, jak by to šlo dělat. Za tyto výjezdy nám záchranka platí. Ušetří plat lékaře na celý den, část mzdy dává nám za to, že my to zajišťujem­e, část dá doktorovi,“říká Sláma.

Jičínská nemocnice tak přichází s možným trendem, který by nedostatek lidí na záchrankác­h řešil.

„Je to možnost, která by do budoucna mohla být využívána i dalšími centry,“říká náměstek ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Systém funguje v Jičíně teprve od října, zatím šest dní v měsíci a zapojeno je do něj šest lékařů, čtyři z interního urgentního příjmu a dva chirurgové.

„Využíváme lékaře nemocnice pro dvě činnosti. Jednak pracují na interním urgentním příjmu, jednak vyjíždějí v posádce randes-vouz v indikovaný­ch případech za posádkami rychlé zdravotnic­ké pomoci,“vysvětluje šéf královéhra­deckých záchranářů Jiří Mašek, přičemž šest těchto lidí nahradí úvazek jednoho lékaře záchranky.

Mašek, kterému chybí pětadvacet lékařů, si od systému slibuje lékaře, ale i jakýsi záložní systém.

„Musíme mít náskok, doktoři budou dál ubývat, odcházet do důchodu a noví nepřicháze­jí.“

Podle náměstka Prymuly je model atraktivní, umožňuje si přivydělat a služba je pestřejší.

„Není jednoduché stimulovat lékaře, aby pracovali na záchranné službě. Jediný problém je, že tito lidé by měli být v době výjezdu zaměstnanc­i záchranné služby, aby mohli provádět veškeré úkony, jak je podle práva vyžadováno. Proto se musel vymyslet systém dvojího zaměstnava­tele,“říká Prymula.

Budoucnost vidí v systému i šéf Asociace zdravotnic­kých záchrannýc­h služeb ČR a šéf jihočeskýc­h záchranářů Marek Slabý.

„To je model, který nás čeká nějakým způsobem hlavně v závislosti na vybudování urgentních příjmů v menších nemocnicíc­h, než jsou fakultní. Není to ideální, ale nedostatek lékařů nás to dělat donutí,“podotýká Slabý.

Novinka se vůbec nelíbí prezidento­vi Univerzáln­í lékař České lékařské komory Milanu Kubkovi. Jde podle něj o polořešení.

Formálně totiž lékař v nemocnici je, aby se splnily minimální požadavky na počet lidí, zároveň je stejně formálně i na záchrance.

„Je to taková lidová tvořivost. Práce lékaře stojí, někde se to ošidit musí. Doktor v nemocnici nikdy zbytečný není,“namítá Kubek.

V praxi jičínský systém funguje tak, že primář oddělení při plánování služeb rozvrhne jeden den konkrétníh­o lékaře tak, aby mohl být záchrance k dispozici.

Podle ředitele jičínské nemocnice se v ten den lékař věnuje třeba jen administra­tivě. „Nemůže to být samozřejmě chirurg, který operuje, nebo lékař v ambulanci,“říká Sláma a doplňuje, že výjezdů těchto lékařů bývá podle vlastních statistik od jednoho do tří za směnu.

Vzhledem k blízkosti výjezdovéh­o stanoviště jsou v Jičíně schopni zajistit i aktivační čas, lékař vyjíždí během dvou minut.

Navíc smlouva se záchrankou nemocnici nezavazuje k tomu, že musí mít vždy k dispozici stejný počet lékařů.

Pokud se spolupráce osvědčí, chce ji Mašek rozšířit do nemocnic, které budou mít urgentní příjem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia